Putovima svile do atrija palače Cedulin

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadar Organ Festival priprema predstavu »Svila«
Riječ je o uprizorenju hvaljenog romana »Svila« poznatog talijanskog pisca Alessandra Baricca, koji je na svega osamdesetak stranica uspio dočarati egzotični svijet ljubavi, prijateljstva i ratovanja, opsesije, misterije, a pomalo i magije. Priča je smještena u devetnaestostoljetni Japan, a započinje – epidemijom
3. izdanje Zadar Organ Festivala

Danas, s početkom u 20 sati, atrij zadarske palače Cedulin postat će pozornica za glazbeno-scenski projekt »Svila«, organiziran u okviru 3. izdanja Zadar Organ Festivala. Projekt je omogućila suradnja s PagArtFestivalom, idejnim začetnikom predstave »Svila«, i nizozemskom radionicom orgulja Mixtuur Orgels, čije su prijenosne električne orgulje omogućile da čak pet koncerata ovogodišnjeg ZOF-a budu realizirani na otvorenom.

Riječ je o uprizorenju hvaljenog romana »Svila« poznatog talijanskog pisca Alessandra Baricca, koji je na svega osamdesetak stranica uspio dočarati egzotični svijet ljubavi, prijateljstva i ratovanja, opsesije, misterije, a pomalo i magije. Priča je smještena u devetnaestostoljetni Japan, a započinje – epidemijom! Ipak, u priči su stradali su dudovi svilci zbog čega njezin junak kreće na trgovačko putovanje u Japan – zemlju gdje izlazi sunce i gdje nema zaraze, ali je prodaja dudovih svilaca ilegalna. Put do Japana traje čak tri mjeseca, a obilježen je ženom čije »oči nisu bile istočnjačkog oblika, a njezino je lice bilo lice djevojčice«. Kratke i sugestivne rečenice u romanu podsjećaju na haiku tehniku i upravo tako prozračne ostavljaju prostora različitim interpretacijama i potiču maštanje.

Režiju Filipa Šovagovića, smještenu u intimni atrij palače Cedulin iz 18. stoljeća, utjelovit će veliki glumac Goran Grgić uz mlade snage – Fabijana Komljenovića, Lunu Pilić i Anu Pogorelić. Predstavu će pratiti glazba orguljašice i skladateljice Katarine Ranković. Inače, za osmišljavanje ovog glazbeno-scenskog projekta zaslužna je organizatorica PagArtFestivala, muzikologinja Nina Pogorelić.

Predstava je premijerno izvedena prošloga travnja u zagrebačkoj dvorani Teatra &TD, a prošlog je mjeseca ponovljena na PagArtFestivalu. Obje izvedbe izazvale su niz pozitivnih recenzija i provalu oduševljenja, obećavajuće reakcije zbog kojih se svakako radujemo predstavi u Zadru.
Ulaz na predstavu je besplatan, no broj gledatelja je ograničen. Ako slučajno niste u Zadru i ne stižete posjetiti predstavu, brige nema jer će se snimka prenositi na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala s nekoliko dana odmaka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno