Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sjećanje na dobra stara vremena

13.09.2021. 07:28


Ženski rukometni klub Zadar osnovan je prije 50 godina. Zlatne obljetnice sjetio se Milan Zekanović (1942.), čovjek koji je u klubu od prvog dana.
– Nažalost, nismo u mogućnosti organizirati nešto što bismo mogli nazvati prigodnim obilježavanjem rođendana kluba koji je dao toliko dobrih igračica. U rezultatskom smislu u 20 godina u Jugoslaviji smo napravili puno više nego ovih 30 godina u Hrvatskoj. Zašto je tako, ne znam, ali nadam se da će doći vrijeme buđenja zadarskog ženskog rukometa – ističe Zekanović, dobitnik mnogobrojnih priznanja na lokalnoj i državnoj razini. Od važnijih može se istaknuti 1987. godina kada je primio zlatnu plaketu Rukometnog saveza Jugoslavije. Potom mu je 1994. godine Društvo pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Republike Hrvatske dodijelilo Nagradu za životno djelo, 2002. godine je dobio državnu nagradu za najuspješnijeg voditelja pedagoške udruge, 2004. mu je uručena Državna nagrada Franjo Bučar, a Nagradu za životno djelo 2016. dodijelio mu je i Hrvatski savez školskog sporta. Zadarski list u siječnju 2017. uručio mu je nagrdu Mile Filipi… Uz pomoć knjige Drage Marića Rukomet u Zadru i okružju, koja je objavljena 2012. godine, sa Zekanovićem smo se prisjetili trenutaka koji su obilježili ženski rukomet u našem gradu.


Početak
Klub je osnovan 11. lipnja 1971. i to kada je Zadar već imao ženski rukometni klub, Izviđač. Ženski omladinski rukometni klub Zadar bio je sastavljen pretežito od učenica Osnovne škole Velimira Škorpika. Vodio ih je nastavnik tjelesnog odgoja Milan Zekanović. Uz njega osnivači su bili: Slavko Alavanja, koji je izabran i za prvog predsjednika, Elvira Pedišić, tajnica, potom Ante Lisica, Dragan Žunić, Bogoslav Blagojević, Slobodan Jovanović, Lujo Pelicarić. Zadar je ambiciozno krenuo i u gradskom ligaškom derbiju s Izviđačem podijelio bodove. Od igračica Zadra i Izviđača sastavljena je i gradska reprezentacija koja je prvi put nastupila na Kupu Jadrana u Labinu i nakon toga redovito je sudjelovala na tom natjecanju.


Prvi uspjesi
Veliki uspjeh donijela je sezona 1974./75. kada su Zadranke pobijedile na Zimskom prvenstvu Hrvatske u Šibeniku. Svladale su Đakovo (10:8), Rudar (10:1), VAMU (11:8), Inu (11:8). Pod vodstvom Milana Zekanovića taj su uspjeh ostvarile: Vera Savić, Zvjezdana Bukovec, Snježana Banić, Nela Profaca Mitrović, Plavija Brkić, Rada Vujasinović, Olivera Miljković, Marija Zelić, Jadranka Kalc, Jadranka Delaš, Lučana Kotlar, Mira Kulonja. Zadranke su te sezone osvojile prvo mjesto, i to bez izgubljenog boda u prvenstvu južne skupine Hrvatske lige. Ipak, na završnici u Umagu nisu uspjele izboriti plasman u Drugu jugoslavensku ligu. Osvojile su treće mjesto, što je do tada bio njihov najveći uspjeh.




Prometna nesreća
Najkvalitetniju generaciju ženskog rukometa u Zadru jedan tragičan događaj spriječio je u očekivanom brzom napredovanju i ostavio teške posljedice. Pri povratku s utakmice u Metkoviću 16. svibnja 1976. godine u prometnoj nesreći kod Pakoštana nastradale su: Nela Mitrović, Vera Savić, Zvjezdana Bukovec i Olivera Miljković koje su zadobile teške tjelesne ozljede. Miljković je nakon četveromjesečne borbe za život podlegla ozljedama te je u sjećanje na nju klub pokrenuo memorijalni turnir. Uz sve to Zadranke su u sezoni 1976./77. prvi put zaigrale u Drugoj ligi zapad koju su izborile: Mira Kulonja, Plavija Brkić, Mara Zekić, Slavica Marinović, Kojić, Rada Vojvodić, Jadranka Miletić, Lučana Kotlar, Rada Vujasinović, Slavica Klapan, Ines Herenda, Marina Bačić, Slavica Jukić, Kovačević. Oslabljene neigranjem četiri djevojke Zadranke su 18 utakmica imale jednu pobjedu te su s dva boda završile posljednje. Unatoč tome ostale su u ligi i sljedeće sezone osvajanjem sedmog mjesta s deset pobjeda, dva remija i deset poraza u konkurenciji 12 ekipa, osvojile sedmo mjesto. Te 1977. godine od osobitog značenja je bila uzvratna utakmica Kupa sa splitskom Dalmom. Ne zbog toga što su Zadranke, nakon poraza od prvoligašica u Splitu od devet golova razlike, uspjele odigrati 18:18 nego jer se nakon teške ozljede i godinu dana liječenje na vrata Zadra vratila Vera Savić i bila najbolja igračica susreta. Bila je to njena životna pobjeda i najljepša najava kasnijeg povratka i ostale dvije stradale rukometašice, Mitrović i Bukovec. Za Savić se i danas može reći da je bila najbolja vratarka u povijesti zadarskog ženskog rukometa. Među vratarkama su se isticale i Majda Randelli, Jadranka Klapan, Branka Morić…


Bolje od Norvežanki
Pripremajući se za novu sezonu Zadar je svladao norveškog prvoligaša IDK s 19:9. Bila je to prva međunarodna pobjeda u kojoj su sudjelovale: Vera Savić, Plavija Brkić, Mira Rovis, Mara Zekić, Rada Vujasinović, Lučana Kotlar, Ines Herenda, Nela Mitrović, Irena Jurišić, Nevenka Vručinić, Slavica Klapan, Lenka Šaponja, Slavica Marinović s trenerom Zekanovićem i njegovim suradnikom Milom Vidanovskim. Uslijedila je još bolja sezona koju je Zadar s deset pobjeda, tri remija i devet poraza završio na petom mjestu Druge lige zapad, a ušao je među 16 najboljih ekipa u Hrvatskom kupu. Uz djevojke koje su svladale Norvežanke u Drugoj ligi još su igrale; Marina Bačić, Tanja Macura, Jadranka Miletić. U novoj sezoni Druge lige zapad Zadar je bio osmi te je s Inom iz Siska razigravao za plasman u jedinstvenu Drugu ligu u sezoni 1980./81. U prvoj utakmici u Sisku je bilo 13:10 za domaće, a u uzvratu u Zadru 11:11, pa se ekipa nakon četiri godine vratila u južnu skupinu hrvatske lige.


Ponovno u Drugoj ligi
Uslijedile su dvije sezone u hrvatskoj ligi (treći rang). U jedinstvenom natjecanju Zadar je 1981. bio peti, a godinu dana kasnije je u natjecanju južne skupine između 14 ekipa izborio prvo mjesto, koje mu je s još tri prvaka regionalnih natjecanja donijelo nastup na kvalifikacijama za Drugu ligu. Zadranke su u dvije utakmice bile bolje od Slavonije DI (19:19;, 17:16), a potom su i od Ivanića (23:14, 19:20) te se su ponovno našle u Drugoj ligi zapad. Pod vodstvom trenera Konstantina Ćićija Anića taj su uspjeh izborile: Zorica Vručinić, Plavija Brkić, Matija Josić, Snježana Goleš, Rada Vujasinović, Laura Brkić, Marija Zubak, Marina Bačić, Ines Herenda, Irena Jurišić, Nada Milić, Lenka Šaponja, Tanja Mandić, Vera Jurjević, Jasna Ledenko, Tanja Olić. Uz puno problema na domaćim utakmicama, koje su igrale na asfaltnoj podlozi na Ravnicama, kao i na tartanu vojarne na Višnjiku, osvojeno je osmo mjesto. Godinu dana kasnije nova reorganizacija odvela je Zadar u Međurepubličku ligu (treći rang) u kojoj su osim hrvatskih igrali i slovenski klubovi. S tri pobjede, jednim remijem i 18 poraza Zadar je završio posljednji i tako je završilo najbolje razdoblje zadarskog ženskog rukometa. Uslijedile su godine, koje traju i danas, teških sezona u nižem rangu, bez prave prilike za povratak na nekadašnje dosege. Na desetom Memorijalu Olivere Miljković 24. kolovoza 1986. od rukometa se u 26. godini oprostila Plavija Brkić, najefikasnija igračica u povijesti ženskog rukometa u Zadru s 1985 golova u 373 utakmice. Cijelu karijeru, unatoč brojnim ponudama, provela je u dresu Zadra. Do početka Domovinskog rata vrijedi izdvojiti dva događaja, 1989. godine otvorena je dvorana Mocire, a godinu dana kasnije kadetkinje Zadra (koje su igrale i za seniorski sastav) gostovale su na velikom međunarodnom turniru u Njemačkoj (Oberursel kod Frankfurta) gdje su u konkurenciji 40 ekipa bile treće. Vesna Brkić proglašena je najboljom igračicom turnira, a Paula Longin je s čak 59 golova bila najučinkovitija igračica. Novu generaciju zadarskih rukometašica predvodila je Maja Mitrović, kasnije najbolja zadarska igračica svih vremena, kći Vjekoslava i Nele Mitrović.


Samostalna Hrvatska
Prvu sezonu u samostalnoj Hrvatskoj Zadar je odigrao u dalmatinskoj ligi iz koje je 1992./93. izborio nastup u Prvoj B ligi čiji je član bio do 1996. godine. Do danas klub nastupa u drugom nacionalnom rangu gdje se natječe s dalmatinskim klubovima, a sezone završava u donjem dijelu ljestvice. Bilo je nekoliko pokušaja buđenja zadarskog ženskog rukometa, ali pravog rezultatskog napretka nije bilo. Lani je među devet klubova Zadar bio osmi s tri pobjede i 13 poraza… Od nastupa mlađih uzrasta najbolji rezultat imale su kadetkinje generacije 1994./95. koje su 2010. bile desete na završnici Prvenstva Hrvatske.


Zanimljivosti
* Marija Zekić je 1980. godine proglašena najboljom sportašicom Općine Zadar i tako postala prva rukometašica s tim priznanjem. Godinu dana kasnije titulu najbolje sportašice ponijela je još jedna rukometašica, Plavija Brkić dok je priznanje za trenera godine dobio Konstantin Anić.
* Najbolji strijelci u klubu na pojedinim utakmicama su Paula Longin i Matija Josić koje su postigle po 17 golova te Tea Zekanović (16 golova)
* Neke od najuspješnijih igračica: Maja Mitrović, Nikolina Ledenko, Matija Josić, Lada Nekić, Lara Kajmak, Ivana Dujić, Iva Klanac, Lidija Lacić, Kristina Zorić, Martina Bilaver, Tea Zekanović…
* Neki od predsjednika kluba: Slavko Alavanja, Boris Škifić, Marijan Vrkić, Joso Skorić, Slobodan Jolić, Mile Bokanović…


​Maja Mitrović
Maja Mitrović najbolja je zadarska rukometašica svih vremena. Rođena je 1975. godine u Zadru, a rukometom se počela baviti u OŠ Stanovi u kojoj je rukomet neumorno promicao Milan Zekanović, pravom rukometnom rasadniku u gradu košarke. Već s 14 godina zaigrala je za seniorski sastav Zadra. Dvije godine poslije prešla je u Kraš (Lokomotiva), a igračku karijeru završila je 2005. godine, upravo u Lokomotivi. Bila je i članica slovenskog Krima, španjolske Valencije, njemačkog Lützellindena i danskog Slagelsea. Dvaput je postala klupska europska prvakinja – 2001. s Krimom i tri godine potom sa Slagelseom. Ima i još jedno finale LP-a 2003. kada je kao članica Valencije izgubila od Krima. Za Hrvatsku je nastupila na Svjetskom prvenstvu 2003. na kojem smo bili domaćini. U nacionalnom dresu odigrala je 90 utakmica. Za hrvatsku juniorsku reprezentaciju nastupila je na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.


Cijeli život u rukometu
Nela Profaca Mitrović (1952.) Rukometašica i djelatnica s najdužim stažom u povijesti ženskog rukometa u Zadru. Počela je s košarkom, a potom je bila članica ŽORK Izviđač. Od 1972. do 1980. bila je igračica Zadra kada se oprostila od aktivnog igranja i nastavila kao djelatnica u ženskom rukometu te je dugogodišnja tajnica kluba.
Rada Vujasinović Antić (1957.) Počela je u atletici i odbojci, a 1973. je prešla u rukomet u kojem je i danas. Bila je kružna napadačica, a nakon Izviđača za Zadar je igrala do 1981.