U Polači vinari službeno otvorili sezonu berbe grožđa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U vinogradu Poljoprivredne zadruge MasVin
U vinogradu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino, u nakovnju Tinja i Polače u Ravnim kotarima, održana je druga po redu manifestacija službenog početka berbe grožđa u Zadarskoj županiji. Na ovom vinogradarskom-vinskom spektaklu obred blagoslova predvodio je don Šime Žilić, župnik Polače, Tinja i Raštevića, dok su prve grozdove grožđa ubrali predsjednik županijske Udruge vinara Tomislav Glavić, državni tajnik Šime Mršić i domaćin Radoslav Bobanović Rade
Velimir BRKIĆ
Prvi berači, Tomislav Glavić, Rade Bobanović i Šime Mršić

Veliki uspjeh i medijski odjek druge po redu manifestacije službenog početka berbe grožđa u Zadarskoj županiji. Prvi, prošlogodišnji vinsko-vinogradarski spektakl održao se na 350 hektara s 1.400.000 trsova u Nadinskom polju u Nadinu, a ovogodišnji u nedjelju, 12. rujna 2021., u vinogradu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino (PZ MasVin), smještenu u nakovnju Tinja i Polače u Ravnim kotarima.
Obred blagoslova predvodio je don Šime Žilić, župnik Polače, Tinja i Raštevića, dok su prve grozdove grožđa sorte plavina ubrali predsjednik županijske Udruge vinara Tomislav Glavić, državni tajnik Šime Mršić i domaćin Radoslav Bobanović Rade.

Nepovoljni vremenski uvjeti smanjili urod

- S ciljem brendiranja naše županije kao vinske regije, posljednjih 10 i više godina postignuti su izvrsni rezultati što je dokaz i ovoljetni londonski Decanter na kojem je osvojeno 2 zlata, 3 srebra i 12 bronci, te prije tjedan dana i 12. Vinfest u Benkovcu gdje je struka ostala »paf«, kazao je kazao je uspješni vinogradar i vinar Tomislav Glavić iz Nadina, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, udruge koja je s Turističkom zajednicom Ravnih kotara, direktora Vanje Čvrljka, i ove godine organizirala ovu jedinstvenu manifestaciju.
Dok će nepregledni redovi sa 65.000 vinove loze na imanju PZ Masvin, koji se protežu na preko 11 hektara i ove godine uroditi vrhunskim vinima, u većem dijelu Zadarske županije bili su katastrofalni vremenski uvjeti.
- Mraz na području Zadarske županije s epicentrom 8. travnja 2021. u Nadinskom blatu, s temperaturom od - 7 do - 8 stupnjeva Celezija na najvećem vinogradarskom kompleksu Sjeverne Dalmacije prouzročio je nevjerojatnih 50 do čak 100 posto štete, naglasio je Glavić.

Vrhunske kapljice vina

- Pojedini vinogradi od primjerice 55 vagona ubrat će se tek 5 vagona grožđa. Šteta na Chardonnayu u mom vinogradu je 97 posto, potužio se Glavić.
Domaćini su Općina Polača, odnosno mr. sc. Radoslav Bobanović Rade, direktor, i ing. strojarstva Željko Uzelac, upravitelj PZ MasVin, uz Radinu kćer Ivu Bobanović koja se brinula da nikom od gostiju, uzvanika i nazočnim medijima ne nedostaje niti »ptičjeg mlijeka«, a kamoli vrhunske kapljice vina.
- Kod nas i u okolnim vinogradima berba je započela ranije. U našem vinogradu dosad je pobrano oko 50 posto ureda, objavio je Rade Bobanović.
Berba grožđa za nas je praznik, kaže on, slavljenje naših običaja nakon cjelogodišnjeg rada u vinogradu. Stara poslovica kaže »vinograd ne treba gazdu, nego slugu«, a na kraju je uvijek lijepo vidjeti plod svoga rada.
- Ovo će u PZ MasVin biti jedna od dobrih vinogradarskih sezona i količinom i kvalitetom. Nažalost, u ostatku županije smo imali elementarne nepogode, reći će Bobanović.

Tri gracije u kamenom kršu

Projekt simbolično nazvan »Tri gracije« (maslina, vino i smokve) pokrenut je 2006. godine kada je na oko 60 hektara opožarenog i miniranog ‘krša’ nakon humanizacije zasađeno 12.000 stabala maslina, 65.000 trsova vinove loze i 1.000 stabala smokava.
- Danas Poljoprivredna zadruga Maslina i vino sa svojim vrhunskim i kvalitetnim vinima, ekstra djevičanskim maslinovim uljem te svježim i suhim smokvama, sve iz ekološke proizvodnje, polučuje zavidne rezultate, nagrade i priznanja na manifestacijama gotovo svih razina, ističe Bobanović.
Nazočnima se prigodnim slovom obratio i županijski pročelnik Daniel Segarić, izaslanik župana Božidara Longina, koji je istaknuo sinergiju poljoprivrede, proizvodnju prehrambenih artikala i turizma kao kamene temeljce održivog razvoja.
- Berba grožđa je kruna cjelogodišnje bavljenja oko trsa, od rezidbe, gnojidbe, okopavanja, vezivanja mladica i zaštite od bolesti i štetnika u ovoj zahtjevnoj vinogradarskoj godini. Do prije 20-ak godina nije nas uopće bilo na vinskoj karti, da bismo ove godine polučili veliki uspjeh na Decanteru. Na vrhu smo i siguran sam da ćemo se tamo i zadržati, istaknuo je Mršić.

Vinska omotnica i vinska pećina

Ministarstvo poljoprivrede, kaže on, i sada ima javni natječaj za sadnju vinograda i izgradnju vinskih podruma u iznosu od oko 200 milijuna kuna.
- Isto tako kroz vinsku omotnicu godišnje će biti oko 80 milijuna kuna za još kvalitetnije podrume, još kvalitetnija vina, poručio je Šime Mršić.
Nakon domjenka s jednim od najboljih jela na Mediteranu, janjetinom s bižima te đigericom (jetrica) na gulaš koje je pripremio biogradski Angelus Catering, Rade Bobanović nazočne je proveo kroz pogon sušenja smokava, proizvodnje maslinovog ulja i vinariju s novim, fascinantnim kamenim podrumom u izgradnji nazvanim »vinska pećina«.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)