Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Miran tjedan pred Zadrom

Autor: Ivan Knežević

12.10.2008. 22:00
Miran tjedan pred Zadrom

Foto: Zvonko KUCELIN



U redu, Bosna nije neki suparnik protiv kojega bi bila potrebna atomska košarka , ali velika je stvar što je Zadar utakmicu svih 40 minuta odigrao odgovorno. I zrelo i angažirano
Košarka i za oko i za dušu, to je bila subotnja predstava u veoma dobro popunjenoj Dvorani Krešimir Ćosić. Ono što je domaći navijač želio, dobio je. Može doći u Višnjik na utakmicu i uživati. Na početku sezone Zadar ima tri pobjede u trima utakmicama. A opet ćemo biti dosadni i podsjetiti da je Aco Petrović kazao kako neko vrijeme momčad neće biti 100 spremna. U redu, Bosna nije neki suparnik protiv kojega bi bila potrebna atomska košarka , ali velika je stvar što je Zadar utakmicu svih 40 minuta odigrao odgovorno. I zrelo i angažirano. Malo je Petrović bocnuo sam sebe i svoje igrače zbog razdoblja u kojemu je Bosna uspjela veliki minus (26:7) pretvoriti u malo manji minus (26:15) pa i još jedan manji (37:29), ali to je prohujalo s vihorom i nitko se tog intervala nikad neće više sjetiti. Jer je poslije došla takva igra kakvu – rečeno je – priželjkuje svaki pravi navijač i svaki pravi ljubitelj košarke.
Igrali svi
Mogućnost izbora igrača prema trenutačnoj situaciji, prema zamislima ili prema potrebi, a to Zadar danas ima, dala je Petroviću prigodu da kombinira i mijenja bez slabih ili fatalnih posljedica. Petrović više ne mora strepjeti hoće li, na primjer, Todor Gečevski izdržati sve napore ili grozničavo iščekivati hoće li neki pucač proraditi… Sad ima mnoštvo inačica, ako ne ide ovom, ići će onom, itd. Vidjevši da je utakmica de facto riješena u 8. minuti, Petrović je protiv Bosne baš tada i počeo mijenjati i do kraja četvrtine ušla su četvorica – Garnett, Ružić, Dixon i Macura. Ostao je samo Johnson kao poveznica, ali i on je u 12. minuti otišao na klupu i oslobodio mjesto Periću. Nije se, dakako, radilo o tomu da je Petrović bio nekim nezadovoljan nego je riječ o tomu da je ovu utakmicu kanio iskoristiti za to da baš svakog igrača opipa sa svih strana. Kao i da Garnett što prije uđe u sustav, da Dixon počne stjecati više sigurnosti, da Ružić iskaže svoje vrline, da Perić pridonese u onomu u čemu je najbolji. Može se još nabrajati jer se isto može primijeniti i na igrače iz početne postave. Zamjetno je da u ovom trenutku nije za Rančića i Ivanova moguće reći da su ušli u kontinuitet dobrih izdanja. Nisu oni slabi, ali ni jedan ni drugi (i Dixon) nisu povezali sve tri utakmice na jednako dobroj razini učinka. Na tu pojedinost ne smije se gledati kao da je to nešto katastrofalno. Ne, to je sasvim uobičajena pojava i potpuno spada u Petrovićevu tvrdnju o tomu da momčad još nije 100 posto spremna.
Ostvareni svi ciljevi
Ako subotnju utakmicu idemo raščlaniti s aspekta postavljenih ciljeva, onda se slobodno može ustvrditi da su svi ili gotovo svi ostvareni. Pobjeda, izrazito visoka pobjeda kao plod veoma dobre igre. Inkorporacija Marlona Garnetta (prvo poluvrijeme indeks minus 2, na kraju 19!) potpuno je uspjela. Dalje, Petrović je već na početku sezone dobio ono što će Zadru itekako trebati – pozitivno ozračje. Dovoljno je pogled baciti na klupu i vidjeti s koliko žara suigrači bodre one na parketu ili kako pozdravljaju svaki njihov uspješan potez. Zadar je sad dobio, vidjelo se to i protiv Bosne, pojedinačnu inicijativu podređenu momčadi. Zoran je primjer Malik Dixon koji je na vrijeme shvatio da nije njegova pucačka (2-6) večer pa se prebacio na građenje igre i asistencije (4) čime se svrstao među igrače koji nisu ništa pokvarili. Ili, Dejan Ivanov kojemu također nije išao šut (1-7) iz igre, ali je svojom anagom, energičnošću i angažmanom podupirao i obranu i napad. Ili, Hrvoje Perić čijih je 17 minuta sjajan primjer racionalnog učinka (3-5 iz igre, sedam skokova!), itd. Jedan od postavljenih ciljeva, ne samo u ovoj utakmici, jest i da što više minuta prikupe Šime Olivari i Toni Prostran, kad bude moguće i Danijel Popović. Olivari i Prostran su protiv Bosne dobila po šest minuta i obojica su ih dobro, vraški dobro, iskoristila. Dakle, u jednoj utakmici težište drže jedni, pa u drugoj drugi igrači i koliko je tko i kako pridonio, važno je samo u rezultatu. U pravu je Petrović kad kaže da svatko treba na neki način otkinuti komadić vlastitoga ega za dobrobit momčadi.
Kakav će biti tjedan koji je pred momčadi i kako će taj tjedan završiti? Miran, miran tjedan jer je Zadar kupio dovoljno vremena (Petrovićeva sintagma) da tjedan bude miran. Na koncu tjedna – Partizan. U svakom slučaju bit će to zanimljiv okršaj i mogućnost Zadru da utakmicu odradi bez prevelikoga opterećenja. S vjerom da može nastaviti pobjedonosni niz.


 NIKAD VEĆA RAZLIKA


Čak +44 protiv Bosne najuvjerljivija je pobjeda košarkaška Zadra u regionalnoj ligi. Ujedno to je i 110. zadarska pobjeda (79 poraza) u ovom natjecanju. Još je jedanput Zadar uvjerljivo slavio protiv Sarajlija, 8. ožujka 2003. u Skenderiji je bilo +34 za Zadar.
Najuvjerljivije pobjede u NLB ligi
11.10.2008. Zadar – Bosna 101:57
4.2.2006. Široki Eronet – Zadar 74:113
8.3.2003. Bosna ASA – Zadar 88:122
13.3.2007. Zadar – Budućnost 80:47
7.10.2003. Zadar – Banjalučka pivara 87:57




 OLIVARI PRVI PREKO STOTKE


Mali junak utakmice s Bosnom (101:57) zasigurno je bio i poletarac Šime Olivari koji je dobio priliku u posljednjih šest minuta utakmice. Ostat će zapamćen kao prvi igrač koji je svojim ubačajem (i to kakvim) odveo jednu momčad u Dvorani Krešimira Ćosića preko stotke. Zvonko Kucelin taj je trenutak sjajno zabilježio svojim fotoapartom.
– Zahvalan sam treneru na pruženoj prilici. Osjećao sam malu nervozu u prvih nekoliko minuta zbog ambijenta, ali sam se brzo priviknuo i uspio sam na kraju upisati se u strijelce što me jako veseli – kaže Olivari.


 CVIJEĆE ZA JASMINU


Utakmica s Bosnom je zanimljiva i zbog podatka da je u Zadru prvi put sudila utakmicu i jedna žena, Jasmina Tatić. Zadrani su je primili s neskrivenim simpatijama, a Kristijan Magaš, predsjednik Zadra, na početku utakmice darovao joj je cvijeće.
– Nisam ovo očekivala, Zadrani su me primili kao da sam njihova. Još uvijeka sam pod dojmom svega i zahvalila bih im se od srca – izjavila je nakon utakmice sutkinja Tatić koja tako u Beograd, osim dojmova o novoj dvorani, nosi i – cvijeće. (A. D.)