Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nakon jematve poranila i berba maslina

Autor: Velimir Brkić

12.10.2008. 22:00
Nakon jematve poranila i berba maslina

Foto: Velimir BRKIĆ



Započeli smo s berbom ranih maslina sorte leccino. Za 15-ak dana brat ćemo drobnice (sitnice), orkule, levantinke, istarsku bjelicu, nabraja mladi maslinar Mate Dušević, vlasnik OPG-a Dušević u Ljupču, dodajući kako je vrlo važno odrediti optimalno vrijeme za berbu maslina
“Dušni dan skale van”, vjekovna je uzrečica maslinara kada treba početi s berbom. Branje maslina bi počinjalo početkom studenoga i trajalo bi sve do Nove godine, ovisno o urodu. No, kao što je poranila berba grožđa, tako je poranila i berba maslina. Rane sorte maslina započele su se brati već prije nekoliko dana.
– Započeli smo s berbom ranih maslina sorte leccino. Za 15-ak dana brat ćemo drobnice (sitnice), orkule, levantinke, istarsku bjelicu, nabraja mladi maslinar Mate Dušević, vlasnik OPG-a Dušević u Ljupču u općini Ražanac, dodajući kako je vrlo važno odrediti optimalno vrijeme za berbu maslina, indeksom dozrelosti ocijeniti kad je zrno masline poluzrelo i spremno za berbu, a određuje se po boji i količini ulja koju ima.
Trinaest medalja
Sedam osvojenih zlatnih medalja, tri srebrne, tri brončane medalje na raznim manifestacijama i titula viceprvaka na “Noćnjaku 2006” te činjenica kako kvaliteta ulja u zadnjih pet godina nije padala na nižu razinu od ekstra djevičanske, dovoljno govori o ulju obitelji Dušević u kojoj je otac inž. Mladen Dušević glavninu poslova prebacio na sina Matu.
Leccino ima dobru rodnost i daje kvalitetno ulje i čak bolje podnosi buru i sol od domaće oblice. Ipak leccino je teže odgojiti kad je mlada.
U razvoju maslinika slušam savjete struke, ali ih ipak prilagođavam ovom području. Po iskustvu koje mi prenosi otac kod mladih maslina ne treba žuriti s jesenskom gnojidbom te ih je najbolje “nahraniti” drugom polovinom siječnja. Leccino ima intenzivan rast te ako se prerano pognoji biljka se napuni sokovima što može biti kobno za nju tijekom burnih i hladnih zima. S druge strane je oblica koju svi vole jer daje velike plodove, a i njeno ulje ima poseban okus i miris. Problem s njom je što nema redovitu rodnost, ali se to može riješiti odgovarajućim agrotehničkim mjerama, prvenstveno rezidbom i gnojidbom, podučava nas Mate.
Otporna i nezahtjevna, maslina je simbol ustrajnosti i strpljivosti. Teorija o branju, čuvanju i preradi ima onoliko koliko i maslinara. Sve su one dobre, samo ovisi kakvo tko ulje želi imati, a znamo da će svaki maslinar tvrditi da je baš njegovo ulje ono pravo. Nadasve je važno plodove što prije i u što cjelovitijem izdanju dopremiti na prešanje, jer stajanjem gube na kvaliteti, tvrdi Mate dodajući kako kod njih maslina ide na preradu najkasnije 24 sata od branja.
Optimalan omjer
Ipak ne treba brati stabla s reda, već treba birati koje stablo je na redu. Stručnjaci kažu kako je za dobiti najkvalitetnije ulje optimalno da se preradi jedna trećina zelenih maslina, jedna trećina srednje zrelih i jedna trećina potpuno zrelih, a takav omjer maslina priroda sama stvara na stablu i mi ga samo moramo odabrati, priča nam Mate ističući kako s ovogodišnjim rodom ni izdaleka nisu zadovoljni. Prinosi su u pojedinim maslinicima u odnosu na lanjsku godinu lošiji do 50 posto.
– Očekivali smo urod od 5.000 kilograma, a zbog velike suše ubrat ćemo oko 2.500 kilograma ploda, tuži se Mate napominjući kako su stare masline oko kojih se kosi trava podbacile mnogo više nego mlade masline koje se kultiviraju motokultivatorom.
Pored stoljetnih maslinika na prostoru Ljupča u zadnjih nekoliko godina je zasađeno na tisuće mladih stabala ove čuvene sredozemne kulture. Prije dvadesetak godina Matin otac Mladen, pored starih maslinovih stabala domaćih sorti orkula, oblica te mašnjača na lokalitetu Ledine u blizini Vratoloma, među prvima zasadio je 40 stabala talijanskih sorti leccino, pendollino, cuco i mocellare. Prije četiri-pet godina podignuli su novi maslinik na predjelu Straža. Na gospodarstvu imaju 310 stabala maslina, 100 starih i 210 novih stabala maslina. Imaju 12 sorti, od kojih se šest dokazalo da ovdje itekako dobro uspijeva, dok je šest u fazi ispitivanja. To se pokazalo pravim pogotkom, jer smo se uvjerili da je zemlja i pitomo ljubačko podneblje više nego pogodna za pojedine sorte.
Tristotinjak stabala maslina je optimalna brojka za čovjeka koji se uz maslinarstvo bavi i drugim poslom, a za baviti se samo maslinarstvom potrebno bi bilo uzgojiti 1.500 – 2.000 stabala. Čak i kada bi se odlučili na taj ambiciozni projekt u budućnosti, trebali bi riješiti gorući problem, a to je nedostatak krupnog zemljišta, ističe Mate dodajući kako su ove godine u podrum uložili preko 35.000 kuna.
Kupili smo inoks bačve s hermetički zatvorenim sistemom za čuvanje s prehrambenim dušikom i klimatizirali prostor, naglasio je Mate Dušević, dok su u zadarskoj uljari “Joskro”, u prvoj ovogodišnjoj meljavi potekle prve litre ekstra djevičanskog ulja OPG-a Dušević.
Toliko riječi, pjesama i opisa posvećeno je svetom stablu masline koje čovjeku nudi sigurnost i radost. Mogao bi čovjek pisati o čaroliji maslinovog ulja, a da ne poželi stati.