Ne prodajite šumsko zemljište sumnjivim tajkunima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
galovac_sare
Adam VIDAS
Svaki naš mještanin može potvrdu dobiti za jedan dan - Slavko Šare

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Galovac je u subotu proslavio Dan općine. Općinski načelnik Slavko Šare tom je prilikom za početak ovog tjedna najavio radove na uređenju 10 kilometara lokalnih cesta.

- Bio je to i dosad, kaže načelnik Šare, mukotrpan posao osobito oko imovinskopravnih odnosa, ali iz starih i zapuštenih plotova valjalo je istjerati mačke i blabore. Osim asflatiranja cesta u planu su i drugi infrastrukturni zahvati, u koje Općina Galovac planira ukupno utrošiti oko milijun eura. Planirani općinski proračun iznosi 2 milijuna eura.

Igralište "oteto" kršu

Jedna od prioritetnih gradnji koja bi trebala biti gotova sljedeće godine, nastavio je Šare, bit će i nova školska sportska dvorana.

- Danas Galovac broji oko 1.500 stanovnika. Nije istina da općina nema svojih prostorija. Ona djeluje na čak dva lokaliteta i svaki naš čovjek može potvrdu dobiti za jedan dan. Uskoro kreće izgradnja nove općinske zgrade, a u njenom aneksu i dječji vrtić, naglasio je Slavko Šare.

Šare je najavio da će problem neplaćanja smeća, prijeći u ruke zadarske Čistoće s kojom je Općina Galovac potpisala ugovor o koncesiji za odvoz smeća. Dosad je, dok je to radila Općina, posao naplate išao teško. Ipak Galovčani se mogu ponositi svojim nogometnim igralištem, koje kažu da su "oteli" kršu i šikari te oplemenili prostor. Tako Galovac osim organizacije atletskih utrka, upriličuje sportske susrete predstavnika diplomatskog kora u RH.

Aktivno je kulturno-umjetničko društvo s 30-ak članova koje osvaja nagrade na raznim natjecanjima.

Načelnik Šare je uputio vapaj za prestankom prodaje šumskog zemljišta sumnjivim tajkunima koji kupuju i po 80 hektara zemljišta za sumnjive projekte, umjesto da te šume ostanu stočarima i budu osnova za razvoj ruralnog turizma.

Pomoć Ministarstva poljoprivrede

Svečanom skupu obratio se i zamjenik zadarskog župana Josip Miletić koji je rekao da je Galovac jedna od najmanjih općina, ali unatoč tomu općina u kojoj se uvijek nešto događa.

- Županija je s 80.000 kuna pomogla u uređenju nerazvrstanih cesta, a 60.000 kuna utrošeno je za razvojne projekte. U izmjenu stolarije na zgradi osnovne škole utrošeno je 250.000 kuna, a s 50.000 kuna financirana je nabava informatičke opreme za školu u Gorici, rekao je između ostalog dožupan Miletić.

Potporu države razvojnim projektima u Galovcu obećao je uime Ministarstva poljoprivrede Karlo Đurešić, inače predsjednik HSS-a za Dalmaciju. Njegov resor raspolaže s 4 milijarde kuna, ali kako kaže, prošlo je vrijeme dodjele sredstava bez programa.

- Donesite kvalitetne projekte i programe, a ja vam obećavam da iz Ministarstva nećete izaći praznih ruku, jer 50 posto takvih sredstava su bespovratna sredstva. Moram podsjetiti da moje ministarstvo ove i sljedeće godine s 50 posto sufinancira kupnju poljoprivrednog zemljišta, naglasio je Đurešić.

Na noviju hrvatsku prošlost podsjetio je zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović koji je svoje ratne dane proveo kao liječnik na prvoj crti u Galovcu. Grgurović je podsjetio da Galovac nije samo puno dao u obrani Hrvatske nego i samog Zadra, središta regije, koja dobiva sve više pohvala za svoj razvoj.

  OTKRIVEN OLTAR GALOVCA

Neposredno prije svečane sjednice, na galovačkom groblju otkriven je Oltar Galovca. Riječ je o središnjem križu sa spomenikom u koji su uklesane misli iz evanđenlja, ali i iz opusa velikana hrvatske pisane riječi Augusta Šenoe. Autor spomenika je arhitekt Mirko Sladoljev iz Vodica. Oltar Galovca zajednički su otkrili načelnik Općine Galovac Slavko Šare i dožupan Josip Miletić.

- Na mjesnom groblju produžen je vodovod, a i uređeno je veliko parkiralište. Općina će, rekao je Šare, pomoći župi Galovac zapošljavanjem jednog djelatnika koji će se između ostalog brinuti i o Oltaru Galovca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika vuna
svaka vam čast. Kad ste napustili općinu zemunik onda su govorili da ćete propasti.