Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Slab odaziv birača, uvjerljiva pobjeda HDZ-a

Autor: Velimir Brkić

12.10.2008. 22:00
Slab odaziv birača, uvjerljiva pobjeda HDZ-a


Apsolutnu pobjedu HDZ-a, pobjedu u svih deset MO, ovog puta je pomrsio HSP. Vladajući HDZ osvojio je pobjedu u devet općinskih naselja, dok je HSP osvojio Visočane
Nedjeljni izborni dan u Općini Poličnik tijekom kojeg su građani birali svoje predstavnike za nova vijeća mjesnih odbora, koja broje po pet vijećnika, za naselja Briševo, Dračevac Ninski, Gornji Poličnik, Lovinac, Murvica, Murvica Gornja, Poličnik, Rupalj, Suhovare i Visočane protekao je u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, uz poštovanje izbornih pravila i profesionalan rad biračkih odbora te uvjerljivu pobjedu HDZ-a i nadsve slab odaziv birača. Od ukupno registriranih 4.433 birača, na birališta je izišlo svega 769 građana, odnosno 17,35 posto, što je ispod svih očekivanja. Za valjanost izbora bio je potreban izlazak tek pet posto ukupnog biračkog tijela s područja pojedinog mjesnog odbora.
HDZ-ovu pobjedu pomrsio HSP
Apsolutnu pobjedu HDZ-a, pobjedu u svih deset MO, ovog puta je pomrsio HSP. Vladajući HDZ osvojio je pobjedu u devet općinskih naselja, dok je HSP osvojio Visočane. Na biralište u Visočanima izašlo je i apsolutno najviše birača. Od ukupno 340 birača na biralište je izašao 141 građanin, odnosno za ovonedjeljne izbore nevjerojatnih 41,5 posto. Navedene stranke animirajući birače zasigurno su dobro odradile predizbornu promidžbu. Ipak, uspješniji je bio HSP za koji je glasovao 81 građanin (57,4 posto), a za HDZ 60 (42,6 posto). HSP je osvojio tri vijećnička mandata (Krešimir Kevrić, Marijan Bukvić, Ivica Žigun), a HDZ dva (Šime Kevrić, Vikica Brkić).
Najbliži još jednoj pobjedi HSP je bio u Briševu, gdje je od 617 birača na izbore izašlo 111 birača, odnosno 18 posto. Za HDZ je glasovalo 65 građana (58,5 posto), a za HSP 41 (37 posto). Nevažećih je bilo pet listića (4,5 posto). HDZ ima tri mandata (Dušan Grbić, Zdravko Šestan, Milorad Jurlina), a HSP dva (Ferdinand Milin, Mladen Ćustić).
HDZ je u Visočanima izgubio, a u Murvici dobio mjesnu, moglo bi se reći, vlast. Zamijenio je HKDU i osvojio četiri mandata (Josip Surać, Milan Čulina, Šime Žilić, Josip Grgeč). HSS, politička stranka koja već godinama pokušava odvojiti Murvicu, tzv. općinsku “zlatnu koku”, iz Općine Poličnik te se osamostaliti u vlastitu općinu, imat će tek jednog predstavnika, Slobodana Suraća. Na izbore se odazvalo 97 od 712 birača, odnosno “mižernih” 13,6 posto. Za HDZ je glasovalo 65 birača (67 posto), a za HSS 26 birača (27 posto). Murvica je zasigurno najveća, najslađa HDZ-ova pobjeda na nedjeljnim izborima.
Najslavniji odaziv birača bio je u Suhovarama gdje su od 554 birača na izbore izašla tek 43 građana, odnosno 7,8 posto. Za pravovaljanost izbora bio je potreban izlazak 28 birača, odnosno pet posto. U Vijeću mjesnih odbora ubuduće će sjediti Ivica Ukalović, Zoran Matić, Ivica Buljat, Rafe Ukalović i Miro Rodić, svi HDZ. U općinskom središtu Poličniku, odaziv je bio tek nešto bolji, 9,2 posto.
Najviše glasača u Murvici
Od 1.084 upisana birača odazvao se nevjerojatno mali broj birača, njih 100. Unatoč tomu što ovo naselje više i nije za prepoznati, brojnim realiziranim komunalnim i infrastrukturnim projektima postaje sve poželjnija urbana sredina, na izbore je izašao tek svaki deveti mještanin s pravom glasa. Svih pet mandata osvojio je HDZ predvođen Petrom Bogovićem.
Po odazivu na biralište iskazali su se građani u Murvici Gornjoj. Od 196 glasovalo je 69 birača (35,2 posto). HDZ nije imao konkurencije osvojivši svih pet mandata na čelu s Miloradom Županom. U Gornjem Poličniku odaziv je bio 33,1 posto, od 121 birača na biralište je izašlo njih 40. Svih pet mandata HDZ je osvojio predvođen Tomislavom Alićem. U Dračevcu Ninskom od 288 birača odazvalo se njih 51 (17,7 posto). I ovdje je HDZ, predvođen Marijom Bevandom, osvojio pet mandata. Odaziv u Lovincu bio je 21,9 posto. Od 287 birača odazvala su se 63. HDZ na čelu s Ivicom Strikom ima svih pet mandata. Od 234 birača u Ruplju na biralištu su bila 54 (23,1 posto). Božo Šušić predvodi listu pet novih HDZ-ovih vijećnika u Vijeću mjesnog odbora Ruplja.
Kad se sve to stavi na hrpu, lako je ocijeniti trenutačni odnos političkih snaga na administrativnom području Općine Poličnik. Je li HDZ zaista neupitna politička snaga br. 1, a oporba, prvenstveno vlastitom krivnjom, tek ures demokracije, teško je odgovoriti. Uostalom za potpuni odgovor trebat će pričekati tek sedam mjeseci i lokalne izbore na kojima će se na neposredan, izravan način birati načelnik i njegov zamjenik te posebno članovi Općinskog vijeća.