Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Terkeš: U Zadru gotovo sigurno do kraja sezone

Autor: Šime Ćurko

12.10.2008. 22:00
Terkeš: U Zadru gotovo sigurno do kraja sezone

Foto: Vedran SITNICA



Kad god se spominjao moj odlazak iz Zadra isticao sam da je ostanak u Zadru za mene uvijek dobrodošla opcija. Jasno je da sam svojim igrama iz prošle sezone mogao ostvariti dobar transfer. Većina nas koji smo u Prvoj HNL računamo na to da nam jedna-dvije dobre sezone u domaćem prvenstvu mogu otvoriti put za dobar ugovor u inozemstvu – kaže Terkeš
Želimir Terkeš ostavio je ljetos iza sebe puno upitnika. Lanjski najbolji strijelac Prve HNL, najbolji napadač kojeg je Zadra imao posljednje desetljeće i pol odjednom se – izgubio. Dobro, ne baš doslovce, ali malo je kome bilo jasno što se s Terkešom događa. Kolege u Šibeniku, gdje je Zadar igrao domaću utakmicu s Osijekom, nisu se mogle načuditi tome da je prvi strijelac lige završio na – klupi. Od igrača za kojeg se su se navodno zanimali klubovi od Rusije i Ukrajine preko cijele Europe do Kanade, igrača koji je na prvom predstavljanju momčadi na početku priprema istaknuo da uz Danijela Subašića sigurno odlazi iz Zadra, došao je do toga da je neke utakmice čak i gledao s tribine. Kako, zašto, što se dogodilo?
– Puno se o meni pisalo i govorilo tijekom prijelaznog roka. Istina je, i ja sam očekivao odlazak iz Zadra. U klubu su isticali da je pravo vrijeme za moju prodaju i bio sam spreman na tu opciju. Nisam se opterećivao gdje ću otići, to je posao Rena Sinovčića, mog menadžera s kojim imam dogovor o vođenju moje karijere. Njemu sam uvijek vjerovao baš kao što mu i sada vjerujem kad je očito da ću ostati u Zadru – kaže Terkeš. Zašto onda niste otišli? Čemu prošloljetna neizvjesnost oko vašeg statusa, koja je dobila tolike razmjere da je i Dalibor Zebić stalno bio u nedoumici, uigravati momčad s vama ili Antom Mitrovićem? Nije li tako otezanje naštetilo cijeloj momčadi koja umnogome ovisi o vašem učinku?
Operacija bila neizbježna
– Najmanje što sam želio bilo je da svojim postupcima na bilo koji način naštetim momčadi. Prava je istina da sam od početka priprema imao problema s trbušnim zidom i da je prošli tjedan bio prvi u kojem sam maksimalno trenirao. S prvim trenizima ovog ljeta počeli su moji zdravstveni problemi, nekoliko dana bih trenirao, a potom bih nekoliko dana morao odmarati. Bolovi su bili toliki da sam imao osjećaj kao da me netko bode nožem, a to je bila posljedica puknuća mišićne ovojnice koja je potom dodirivala živac i stvarala veliku bol kod većih napora. Zebić me nije toliko uigravao s ostalima i zbog toga, ali i zbog činjenice da je moj odlazak tada bio izgledna stvar.
Puno se nagađalo da ste išli u neke klubove na probu. Je li to točno?
– Nije jer nigdje nisam bio na probi, cijelo vrijeme sam bio s momčadi bez obzira jesam li trenirao ili ne.
Zašto vas Zadar nije pustio? Jesu li vaši potencijalni poslodavci nudili premalo novca ili se pretpostavilo da s ozljedom koju ste imali ne biste prošli liječnički pregled?
– Ne želim u to ulaziti jer to je odluka kluba i Rena Sinovčića protiv koje ja nemam ništa. Prije dolaska u Zadar napravio sam nekoliko pogrešaka jer sam pokušao sam voditi svoje transfere, a sada sam to prepustio drugima i zbog toga sam puno zadovoljniji. Moja je prepostavka da Zadar nije dobio ponudu koja bi financijski zadovoljila klub, premda ne tvrdim da je to razlog mog ostanka na Stanovima.
Zašto niste odmah išli na operaciju, a ne tek nakon šestog kola?
– Bio sam uvjeren da će problem nestati bez operativnog zahvata. Bio sam podvrgnut nekim terapijama poput tableta i injekcija koje su trebale riješiti problem. I ja sam tu pogriješio jer sam oklijevao, nije mi bilo lako odlučiti se za operaciju. To je jedino što sebi zamjeram u proteklom razdoblju. Da sam odmah išao na operaciju, čim su se problemi pojavili, već u prvim kolima bih bio spreman za sve napore. Isto tako nisam trebao igrati protiv Hajduka u prvom kolu, nakon te utakmice situacija se drastično pogoršala.
Zašto vas nisu poštedjeli nastupa na Poljudu ako niste bili spremni?
– Imao sam veliku želju zaigrati protiv Hajduka i Zebić mi je udovoljio i poslao me na teren. To je također moja krivnja, da sam tražio da ne igram sigurno me Zebić ne bi ubacivao. Konačno, nakon utakmice s Interom otišao sam na operaciju u Mursku Sobotu kod dr. Pretnara, kojeg sam upoznao kada sam sa Zadrom bio na pripremama u Sloveniji.
U Zadru do kraja sezone
Jeste li razočarani ostankom u Zadru? U trenutku kad ste postali prvi strijelac Prve HNL mogli ste ostvariti transfer koji bi vam osigurao financijsku egzistenciju, a sada ste u momčadi kojoj prijeti ispadanje u Drugu ligu.
– Nisam nimalo razočaran. Kad god se spominjao moj odlazak iz Zadra isticao sam da je ostanak u Zadru za mene uvijek dobrodošla opcija. Jasno je da sam svojim igrama iz prošle sezone mogao ostvariti dobar transfer. Većina nas koji smo u Prvoj HNL računamo na to da nam jedna-dvije dobre sezone u domaćem prvenstvu mogu otvoriti put za dobar ugovor u inozemstvu. Kad se to već nije dogodilo okrenuo sam se Zadru i tome da ostaneno u ligi. Ne želim razmišljati o onome što je bilo i što je iza mene već gledati samo naprijed. Sada sam konačno zdrav i spreman sa Zadrom krenuti u seriju pozitivnih rezultata.
Je li vam poznato koji su se klubovi za vas zanimali?
– Bilo je više klubova, čak i do dvadesetak, od Rusije, Ukrajine, Švicarske, Njemačke, Turske, a dobio sam i ponudu iz Kanade.
Koliko je realno da ćete kraj sezone dočekati u dresu Zadra?
– To je vrlo realna, pa i gotovo sigurna opcija. Moji su sportski motivi sa suigračima i stručnim stožerom izvući Zadar iz situacije u koju smo upali. Nakon malobrojnih nastupa u dosadašnjem periodu nestrpljivo čekam sljedeće utakmice. Ne bih volio otići iz ovakvog Zadra koji je u jednom trenutku gotovo potonuo iako je tek početak sezone. Ako i odem želim ostaviti Zadar u puno boljoj poziciji od one koju sada zauzima.
Nesanica zbog poraza
Koliko je titula prvog strijelca Prve HNL prava preporuka za dobar transfer? Mislite li da biste se dobro snašli i u jačim sredinama?
– To neću znati dok ne pokušam. Zato sam svojevremeno i želio otići, iskušati se u nekoj jačoj sredini i vidjeti koliko vrijedim.
Kako je bilo gledati ovako loš Zadar?
– Ne bih želio da mi se nešto slično više ikad ponovi. Nisam mogao spavati nakon svakog poraza, bio ja u momčadi ili ne. Svaki neuspjeh Zadra me jako pogodi.
Govorite kao da ste Zadranin. Osjećate li se tako?
– U Zadru sam petu sezonu i zavolio sam ovaj grad i klub i želio bih nastaviti živjeti u Zadru, bez obzira gdje će me karijera odvesti.
Jesu li na Stanovima pogriješili što na početku sezone nisu doveli makar jednog napadača?
– Mislim da je trebalo dovesti napadača. U tom bi slučaju Mitroviću i meni bilo lakše, a i dobili bismo još jednog igrača koji bi konkurirao za našu poziciju. Prava konkurencija uvijek dobro dođe.
Doveden je nakon šestog kola Vladimir Sladojević. Kakva će vam on biti konkurencija?
– To ćemo vidjeti kad počne igrati službene utakmice, za sada nastupa samo na prijateljskim.
S Varteksom ste odigrali svih 90 minuta. Nije bilo loše, ali navikli smo vas gledati i u boljim izdanjima.
– Igrao sam jer je bila takva situacija, a na terenu sam se ponašao kao da sam igrao na mahove jer nisam bio spreman za cijelu utakmicu. Čuvao sam snagu da bih u nekim našim dobrim napadima pokušao izvući maksimum. Tada za više nisam bio spreman. Za mene je najvažnije što više igrati, zato sam i zadovoljan što smo prije Zagreba dogovorili dvije trening utakmice. Nije mi bitan protivnik već samo to da se se pokušam vratiti u formu.
Lakše je s Mitrovićem
Hoće li Zadar i s Ivicom Datkovićem na klupi igrati s jednim napadačem?
– Ne znam, to će odlučiti trener.
Što je vama lakše?
– Lakše mi je kad je Mitrović uz mene. Nakon što je Jurić uveo Mitrovića protiv Varteksa otvorio mi se prostor jer je Mitrović dobro odvlačio pažnju varaždinske obrane. Zbog toga su se sve prilike u kojima sam se našao otvorile nakon Mitrovićeva ulaska.
Kakav je bio osjećaj kad je Ante Puljić protiv Varaždinaca zabio u 87. minuti za pobjedu?
– Sjajan, kakav bi bio. Mislio sam da ću eksplodirati od radosti. Ne znam što bi se dogodilo da nismo pobijedili Varteks. To je bila utakmica u kojoj smo morali uzeti tri boda. Bez njih put do ostanka bio bi znatno teži.
Svejedno, ni ovako neće biti lagan.
– Neće, to je istina. No, uvjeren sam da su pred nama bolji dani. Puno nam se toga lošeg poklopilo u prvim kolima. Nismo igrali loše, a gubili smo utakmice za razliku od prošle sezone kad smo na početku pobjeđivali u nekim utakmicama u kojima je protivnik bio bolji od nas. Recimo lani u Vinkovcima smo pobijedili 2:1, a Cibalia nas je tako bila pritisla da je naša pobjeda na kraju ispala pravo čudo. Najvažniji čimbenik bio je nedostatak sreće na što su se nadovezale i neke naše pogreške. Jedini naš pravi kiks u prvih deset kola je domaći poraz od Croatije Sesvete.
A Rijeka?
– Da smo pobijedili Croatiju ne bismo onako igrali protiv Rijeke. Croatia nam je bila velika prilika za uhvatiti priključak s ostalima i kad se to nije dogodilo potpuno smo pali.
Što učiniti da se Zadar izvuče iz ove situacije?
– Ne smijemo više igrati svatko za sebe, već isključivo za momčad. Osim toga treba gledati utakmicu po utakmicu. Mi smo razmišljali ovako: stiže nam Croatia, pa idemo u Vinkovce gdje uvijek dobro igramo, potom nam dolaze Rijeka i Varteks. Počelo smo zbrajati koliko ćemo bodova osvojiti iz tih utakmica, a u stvarnosti se pokazalo da smo teškom mukom uzeli samo tri boda. Sada nam jedina briga treba biti Zagreb, a ne Hajduk ili Slaven Belupo s kojima nakon toga igramo na Stanovima.
Ako je mogao Varteks…
Koliko je realno očekivati da će Zadar brzo uhvatiti ostale konkurente na ljestvici?
– Očekujem da će to biti vrlo brzo, nakon četiri-pet kola. Uvijek se sjetim Varteksa iz prošle sezone. Nakon osam kola nisu imali ni boda, a mi smo osvojili 17 bodova. Nakon toga ne samo da su nas stigli nego su nas uspjeli i prestići.
Navijači su u nekoliko navrata na više načina rekli što misle o ovosezonskim igrama Zadra?
– To je razmuljivo jer svi vole navijati za one koji pobjeđuju. I ja ponekad odem na košarku i tamo znam nešto viknuti kad Zadar gubi, a što inače vjerojatno nikad ne bih rekao. Tako je to, jedno je igrati, a drugo gledati utakmice. Ono što bih više želio od zadarske publike, a koja dolazi u značajnom broju na naše utakmice, da nas više podrži kad nam ne ide. Zadarska se publika uglavnom probudi onda kad mi nešto napravimo na terenu. Volio bih da je ponekad i obrnuto.
Kakva je situacija u svlačionici među igračima?
– Ima nervoze, a to je svagdje tako kad ne ide rezultat. To je kao u svakom poslu, kad stvari nisu kakve želite nije vam svejedno.
Što mislite o novom treneru?
– Tek je došao. Znamo za njegove rezultate s Novaljom, a vidjet ćemo kako ćemo mi igrati u sljedećim utakmicama.
Vaši suigrači ističu da bi bili zadovoljni bodom protiv Zagreba. Nije li vrijeme da nekoga pobijedite na gostovanju?
– I ja bih bio zadovoljan bodom. Pobjeda bi bila odlična stvar, ali u Kranjčevićevoj sa Zagrebom nije lako ostati neporažen. Za nas bi sve osim poraza bilo odlično.


 TEŠKO S ČETVORICOM IU LINIJI


Zadar je jedini prvoligaš koji igra s trojicom igrača u zadnjoj liniji. Kako je vama kao jedinom napadaču između četvorice obrambenih protivničkih igrača?
– Teško je igrati s takvim protivnikom ako se on brani kao primjerice Varteks u prošlom kolu. No, kad nas napada momčad koja ima četiri igrača natrag i koji tada dosta izađu naprijed, otvara mi se više mogućnosti bijega.




 MITROVIĆU TREBAJU DVA POGOTKA


Ante Mitrović zamijenio je Terkeša u vrhu zadarskog napada. Iako je imao puno prilika ove sezone još nije uspio postići pogodak.
– Na Mitroviću je bio preveliki pritisak, nakon moje ozljede ostao je jedini napadač, a budući da je vrlo mlad taj teret je bio prevelik. Riječ je o igraču koji ima odlične predispozicije za dobrog napadača, ima visinu i dobru tehniku. Nedostaju mu dva gola da razbije krizu realizacije u koju je upao. Mitrovića jako dobro razmijem, samo što mi je lakše utoliko što imamo više iskustva. Uostalom, ni ja u Drugoj ligi pola godine nisam mogao dati gol, a stalno sam igrao. Ili pogledajte što sam promašio protiv Varteksa u utakmici koju smo jednostavno morali pobijediti. No, takvi smo mi napadači, nekad zabijemo nekad ne. Naučio sam previše se ne gristi nakon svakog promašaja, to me prije znalo ubijati.


 ZEBIĆEVA ODGOVORNOST NIJE VELIKA


Kakav je bio vaš odnos s Daliborom Zebićem kao trenerom?
– Odličan. Zebić mi je kao trener puno pomogao u tome da lani zabijem 21 gol. Za mene je posebno značajan period moje loše igre u Drugoj ligi kada mi je Zebić stalno davao priliku. Bez obzira što nisam uvijek postizao golove Zebićevo povjerenje u mene nije se smanjivalo.
Kolika je Zebićeva odgovornost što je momčad u devet kola osvojila jedan bod?
– Nije velika. Zebić je radio sve što je radio i prošle sezone, a to što nismo uspjeli nema puno veze s njim. Za mene je presudan bio čimbenik sreće ili bolje bi bilo reće nesreće.
Je li Zebić prema igračima bio previše popustljiv?
– Možda malo jest. No, nije mu bilo lako jer je s većinom igrača zajedno nastupao. I ja sam s njim igrao u Prvoj i Drugoj ligi i znam da za Zebića trenerski posao, u koji je iznenada upao, nije bio nimalo lagana zadaća.


 BiH REPREZENTACIJA


Bili ste na pragu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Meho Kodro, kojeg je na izborničkoj klupi naslijedio Miroslav Blažević, ovo ljeto pozvao vas je za utakmicu s Azerbajdžanom.
– Taman kad me Kodro pozvao dogodio se gotovo raspad reprezentacije. Da sam igrao ove jeseni Ćiro bi me se sigurno sjetio. No, nadam se da ću mu dati razloga da me se sjeti za sljedeće utakmice.


 POMAGAO ZETU GEODETU


Poznato je da ste se nakon što se napustili Zadar u svojoj prvoj sezoni (2004./05.) na Stanovima sasvim prestali baviti nogometom.
– To je točno. Zet mi je geodet i u tom sam vremenu do povratka u Zadar radio s njim. Vidio sam koliko je to težak posao i odlučio sam se vratiti u Zadar i nastaviti s nogometom. Od tada sam koncentriran isključivo na nogomet.


 TERKEŠ U ZADRU UKUPNO


sezona
nastupi
minuta
golovi


2004./05.
15
1357
4


2005./06.
19
1387
11


2006./07.
30
2552
12


2007./08.
28
2392
21


2008./09.
7
368
2


 TERKEŠ OVE SEZONE


 
1. kolo: Hajduk – Zadar 1:0 (od 54′)
2. kolo: S. Belupo – Zadar 2:1 (-)
3. kolo: Zadar – Osijek 2:2 (od 77′)
4. kolo: Šibenik – Zadar 1:0 (od 68′)
5. kolo: Zadar – Dinamo 2:3 (90′)
6. kolo: Inter – Zadar 3:1 (90′)
7. kolo: Zadar – C. Sesvete 1:2 (-)
8. kolo: Cibalia – Zadar 1:0 (-)
9. kolo: Zadar – Rijeka 0:3 (od 69′)
10. kolo: Zadar – Varteks 1:0 (90′)