Projekt "Delmata" dobio sredstva Zaklade Adris

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
stipisic
Velimir BRKIĆ
Okosnicu projekta "Delmata" čini zbirka raritetnih tonskih zapisa Stipišićeva etnomuzikološkog rada

Odabirom 40 projekata i donacija te dodjelom 28 stipendija za što se ukupno izdvojilo više od 3 milijuna kuna, Zaklada Adris u ponedjeljak je u Rovinju zaključila treći donacijski ciklus od svog osnutka 2007. godine.

 Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, svojim djelovanjem promiče i potiče inovativnost i kvalitetu u znanstvenom i umjetničkom radu, podupire nadarene studente te pomaže najpotrebitije u hrvatskom društvu.

Zaklada je 29. travnja 2009. godine raspisala javni natječaj za dodjelu sredstava na koji je pristiglo 687 prijava. Na sjednici održanoj 6. listopada ove godine, a prema prijedlozima Zakladnih vijeća izabrani su projekti koje će (su)financirati.

Među dobitnicima sredstava iz drugog donacijskog ciklusa Zaklade Adris u području programa "Stvaralaštva" dobila je Gradska knjižnica Zadar s projektom "Delmata - digitalizacija stvaralaštva Ljube Stipišića Dalmate". U području programa "Dobrote" novčana sredstva za pomoć pri liječenju dobila je Vesna Colić iz Zadra. Izabranim projektima Zaklada će dodijeliti sredstva u predviđenom iznosu od 3.030.000 kn, i to prema programima "Znanje i otkrića", "Stipendije", "Stvaralaštvo", "Ekologija i baština", "Dobrota" i "Nastavak stipendiranja". Za projekte iz područja "Stvaralaštva" dodijeljeno je 674.000 kuna, a za projekte iz područja "Dobrote" donirano je 478.000.

U 2009. godini Gradska knjižnica Zadar uvodi kao novost u svojoj ponudi projekt digitalizacije stvaralaštva Ljube Stipišića Delmate koji ima za cilj očuvanje hrvatske glazbene baštine.

U razgovoru s idejnim začetnikom Milkom Belevskim doznajemo da je ovaj projekt Gradska knjižnica nominirala tijekom ljeta te su se nadali da će u Zakladi prepoznati njegovu vrijednost. Vrijednost i značenje projekta prepoznalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Raiffeisen banka koji su kroz natječaje za potporu projektima u kulturi pomogli pokretanje i realizaciju projekta. Inače ovaj je projekt predstavljen na proljeće na konferenciji za tisak u Gradskoj knjižnici. Također, predstavljen je na stručnom skupu u Šibeniku gdje su prikazane zavičajne zbirke Hrvatske.

- Sredstva koja smo dobili uložit ćemo u razvoj i održavanje web stranice te u daljnju digitalizaciju nota, zvučnog materijala i slikarskog opusa, govori Belevski.

Okosnicu projekta "Delmata" čini zbirka raritetnih tonskih zapisa Stipišićeva etnomuzikološkog rada, a građa je digitalizacijom, odnosno prijenosom iz nama poznatih formata knjige, nota, zvuka, prebačena u digitalni oblik i postala dostupna javnosti putem mrežne stranice www.gkzd.hr/delmata.

Delmatin opus je od nemjerljiva muzikološkog i kulturološkog značenja, a posebno je važan za gradnju i očuvanje identiteta južne Hrvatske.

Projekt „Delmata" promoviran je i na portalu Hrvatska kulturna baština Ministarstva kulture gdje su dostupni svi takvi projekti u Hrvatskoj.

Projekt je namijenjen učenicima, studentima, glazbenicima, etnomuzikolozima ili široj javnosti za upoznavanje s hrvatskom glazbenom baštinom, istraživanje, eksperimentiranje ili kao inspiracija za kreativan rad ili relaksaciju.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno