Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Projekt “Delmata” dobio sredstva Zaklade Adris

Autor: Dragana Glavočić

12.10.2009. 22:00
Projekt “Delmata” dobio sredstva Zaklade Adris

Foto: Velimir BRKIĆ



– Sredstva koja smo dobili uložit ćemo u razvoj i održavanje web stranice te u daljnju digitalizaciju nota, zvučnog materijala i slikarskog opusa, govori Belevski
Odabirom 40 projekata i donacija te dodjelom 28 stipendija za što se ukupno izdvojilo više od 3 milijuna kuna, Zaklada Adris u ponedjeljak je u Rovinju zaključila treći donacijski ciklus od svog osnutka 2007. godine.
 Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, svojim djelovanjem promiče i potiče inovativnost i kvalitetu u znanstvenom i umjetničkom radu, podupire nadarene studente te pomaže najpotrebitije u hrvatskom društvu.
Zaklada je 29. travnja 2009. godine raspisala javni natječaj za dodjelu sredstava na koji je pristiglo 687 prijava. Na sjednici održanoj 6. listopada ove godine, a prema prijedlozima Zakladnih vijeća izabrani su projekti koje će (su)financirati.
Među dobitnicima sredstava iz drugog donacijskog ciklusa Zaklade Adris u području programa “Stvaralaštva” dobila je Gradska knjižnica Zadar s projektom “Delmata – digitalizacija stvaralaštva Ljube Stipišića Dalmate”. U području programa “Dobrote” novčana sredstva za pomoć pri liječenju dobila je Vesna Colić iz Zadra. Izabranim projektima Zaklada će dodijeliti sredstva u predviđenom iznosu od 3.030.000 kn, i to prema programima “Znanje i otkrića”, “Stipendije”, “Stvaralaštvo”, “Ekologija i baština”, “Dobrota” i “Nastavak stipendiranja”. Za projekte iz područja “Stvaralaštva” dodijeljeno je 674.000 kuna, a za projekte iz područja “Dobrote” donirano je 478.000.
U 2009. godini Gradska knjižnica Zadar uvodi kao novost u svojoj ponudi projekt digitalizacije stvaralaštva Ljube Stipišića Delmate koji ima za cilj očuvanje hrvatske glazbene baštine.
U razgovoru s idejnim začetnikom Milkom Belevskim doznajemo da je ovaj projekt Gradska knjižnica nominirala tijekom ljeta te su se nadali da će u Zakladi prepoznati njegovu vrijednost. Vrijednost i značenje projekta prepoznalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Raiffeisen banka koji su kroz natječaje za potporu projektima u kulturi pomogli pokretanje i realizaciju projekta. Inače ovaj je projekt predstavljen na proljeće na konferenciji za tisak u Gradskoj knjižnici. Također, predstavljen je na stručnom skupu u Šibeniku gdje su prikazane zavičajne zbirke Hrvatske.
– Sredstva koja smo dobili uložit ćemo u razvoj i održavanje web stranice te u daljnju digitalizaciju nota, zvučnog materijala i slikarskog opusa, govori Belevski.
Okosnicu projekta “Delmata” čini zbirka raritetnih tonskih zapisa Stipišićeva etnomuzikološkog rada, a građa je digitalizacijom, odnosno prijenosom iz nama poznatih formata knjige, nota, zvuka, prebačena u digitalni oblik i postala dostupna javnosti putem mrežne stranice www.gkzd.hr/delmata.
Delmatin opus je od nemjerljiva muzikološkog i kulturološkog značenja, a posebno je važan za gradnju i očuvanje identiteta južne Hrvatske.
Projekt „Delmata” promoviran je i na portalu Hrvatska kulturna baština Ministarstva kulture gdje su dostupni svi takvi projekti u Hrvatskoj.
Projekt je namijenjen učenicima, studentima, glazbenicima, etnomuzikolozima ili široj javnosti za upoznavanje s hrvatskom glazbenom baštinom, istraživanje, eksperimentiranje ili kao inspiracija za kreativan rad ili relaksaciju.