Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Gračacu se bira donačelnik Hrvat

Autor:

12.10.2009. 22:00
U Gračacu se bira donačelnik Hrvat

Foto: Adam VIDAS



Nije odlučeno tko će biti kandidat HDZ-a za donačelnika Općine Gračac, a odluku će donijeti nakon što Vlada odredi datum dodatnih izbora, kazao je Šišić
Uskoro bi se trebali održati dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinica loklane i područne samouprave te za tijela izvršne vlasti, odnosno zamjenika župana, općinskih načelnika i gradonačelnika. Na tim izborima Općina Gračac dobit će donačelnika Hrvata. Naime, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi Općinsko vijeće Općine Gračac donijelo je statutarnu odluku o zastupljenosti pripadnika hrvatskog naroda u izvršnom tijelu Općine Gračac te će nakon dopunskih izbora načelnik Općine Gračac imati dva zamjenika od kojih će jedan morati biti iz redova pripadnika hrvatskog naroda. Odluka će se početi primjenjivati od dana stupanja na snagu odluke Vlade RH o raspisivanju dopunskih izbora za predstavnička i izvršna tijela jedinica lokalne i područne samouprave. Na izbore izlaze samo pripadnici manjine, u ovom slučaju hrvatskog naroda, a još uvijek nije poznato koliko će biti kandidata. Tadija Šišić, predsjednik HDZ-a Općine Gračac rekao je kako još nije odlučeno koga će kandidirati za donačelnika.
– Obzirom da su izbori nedavno prošli, neki koji bi se željeli kandidirati vidjeli su svoju snagu i mislim da bi na ovim izborima samo trošili sredstva za nešto što je unaprijed izgubljeno. Po mom sudu na izborima će se birati između dva do četiri kandidata, uz našeg kandidata, još i iz stranaka koje nisu zajedno s nama i neovisni, rekao je Šišić dodajući kako još nije odlučeno tko će biti kandidat HDZ-a za donačelnika Općine Gračac, a odluku će donijeti nakon što Vlada odredi datum dodatnih izbora.
Goran Đekić, načelnik Općine Gračac, smatra kako je ovaj zakon dobar, no istaknuo je kako mu je žao što dogovor nije došao u prvom krugu izbora.
– Šteta je što se nismo dogovorili u prvom krugu izbora, jer ovo je dodatno trošenje sredstava. Mislim da je zakon dobar i želio bih da donačelnik bude osoba spremna na suradnju i razvoj ove sredine, rekao je Đekić.