Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog nevremena vlasnici držali brodice za konope

Autor:

12.10.2009. 22:00
Zbog nevremena vlasnici držali brodice za konope

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jaki jugozapadni vjetar koji je puhao na području Zadra bio je poguban za nekolicinu brodica smještenih u uvali na početku Dikla. Upravo zbog njenog oblika jugozapadnjak za brodice može biti razoran. To je najbolje opisao stanar Dikla kojeg smo zatekli kako čuva svoj brod.
– Kad je pulentana, vjetar koji puše iz smjera mora, valovi udaraju od obalu pa se vraćaju i udaraju od mul na suprotnoj strani, a unutar uvale sve kuha i brodovi udaraju jedan o drugog i o rivu, rekao je Rade Kalanj.
Nezgodan položaj i oblik uvale i loše vezan brod bila je, kako kažu Dikljani, pogubna kombinacija za brod jednog stranog državljanina koji je ednim dijelom bio pod morem, a pramac je bio potpuno uništen od udaraca u rivu.
– Prošle godine je taj isti brod nastradao zbog vjetra, ali sada je šteta puno veća, rekao je Feđa Voronovski, dok su drugi pretpostavili da se brod ovaj put neće moći popraviti jer je more već ušlo i u motor.
Najbolje je, kako kažu, osigurati brod, no oni koji to nisu napravili nerijetko dežuraju nad brodicama pazeći da se ne razbiju, što onima koji ne žive blizu nikako nije zgodno.
Voronovski živi na Bokanjcu i kad je nevrijeme dolazi pripaziti na brod. Drži ga za konop i čuva od udarca, što zna biti i naporno. Kako kaže, bolje je izgubiti i dnevnicu nego da se kaić razbije. Srećom, kažu dikljanski “starosjedioci”, ovakvo nevrijeme dogodi se možda dva put godišnje. Kako pričaju, prošle godine je sasvim porazbijalo 5, 6 brodova. Valovi su srušili i zemlju nanešenu u more pa se sve zamutilo.
– Pretpostavljam da je to nanešeno u tijeku radova na kanalizaciji, ali nije mi jasno zašto. Zamućena je cijela uvala, sljedeće sezone će se u moru gaziti po blatu, rekao je Dikljanin, Antun Didović.
Dok su neke brodice u Zadru tako smještene da je i po najjačem vjetru oko njih bonaca, kao primjerice u drugim lučicama u samom Diklu, ovi Dikljani ipak nisu te sreće. Stoga će i dalje, barem veći dio njih, pratiti vremensku prognozu i smjer vjetra te vjerno čuvati svoje brodice od razornih valova.


 “MEDITERAN” NIJE ISPLOVIO


Zbog jake, čak i  olujne tramontane plovidba morem je bila otežana,  pa su i brzi brodovi na redovnim linijama sa zadarskim  otocima imali dosta problema. Jaki vjetar i visoki valovi  zadržali su ujutro u zadarskoj luci Jadrolinijin brzi  brod “Mediteran” , koji je  trebao u 5 sati krenuti prema  Salima i Zaglavu. Brod tako  nije uopće krenuo, a  znatno je kasnio i u drugome  polasku, koji je po redu plovidbe predviđen za 10 sati.  Isto tako, kako smo saznali od  voditelja zadarske poslovnice  Jadrolinije Željka Medura,  i  brod “Lara” je iz Vele Rave  preko Iža za Zadar kasnio u polasku sat vremena. No, već u 11 sati, kako  je i predviđeno iz Zadra je za  Ist isplovio brzi brod “Olea”.  U to vrijeme vjetar se već bio  malo smanjio.
Rano ujutro, u 5,20 sati krenuo je i  Miatradeov brod  “Princ Zadra” iz Oliba pristajući u sve luke najsjevernijih  zadarskih otoka, u Silbu i Premudu i u Zadar je stigao na  vrijeme. Isto je i brzi brod  “Melita” na liniji iz Zverinca,  preko Božave, Sestrunja i Rivnja, također doplovio na vrijeme, premda je, kako su rekli  putnici, bilo dosta “skakanja”.
Dakle, svi zadarski brzi brodovi su uspješno prkosili  jakome vjetru i visokim valovima i svoje putnike sigurno  su dovezli do odredišta. Jadrolinijini trajekti na svim zadarskim linijama su također  uredno plovili, neki uz veće,  drugi uz manje poteškoće,  ovisno o smještaju otočnih luka, ali svi su stizali u predviđeno vrijeme. U poslijepodnevnim satima vjetar je nešto  jenjao, pa su i brodovi lakše  svladavali more. (E. R. T.)