Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čestitka Gotovini putuje u Haag

12.10.2010. 22:00
Čestitka Gotovini putuje u Haag


Prikazat ćemo i u Zagrebu film i napisati čestitku i zahtjev Haagu – pustite generala vani i pogledajte film pa ćete vidjeti što je ovaj narod prošao, naglasila je Shenida Bilalli
Udruga “Žene u Domovinskom ratu Zadar” i ove je godine obilježila rođendan generala Ante Gotovine te je tom prigodom u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice premijerno prikazan film “Ruže hrvatske”, albanske redateljice Shenide Bilalli. U ime Udruge je okupljene je pozdravila predsjednica Ivana Haberle.
– I prošle godine smo bili na ovom mjestu, na isti ovaj datum da se podsjetimo da postoje još neki hrvatski branitelji za koje Domovinski rat nije završio. ’91 smo bili zajedno i bili smo solidarni. Vjerujem da i danas, makar mi koji smo večeras ovdje još uvijek tako mislimo, kazala je Haberle te pozdravila autoricu filma Shenidu Billali naglsivši da je riječ o djelu koje promiče one vrijednosti koje su izborene u Domovinskom ratu i ulogu žena i njihovu potporu hrvatskim braniteljima.
U filmu “Ruže hrvatske” prikazuju se ratne priče koje je proživjelo dvadesetak žena iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva tijekom Domovinskog rata. To su Josipa Milas Matutinović, dr. Ružica Čavar, Marija Horvat, Zdenka Farkaš, Slavica Bilić, Dunja Vatovac, Smilja Dedić, Nada Arbanas, Gordana Buljan, dr. Vesna Bosanac, Ana Lisak, Ljerka Pavić, Nevenka Vujasin, Ivana Haberle, Neda Klarić, Živana Podrug, Tereza Kesovija, Višnja Kamenski, Jenny Hansal i Štefica Krstić.
Nakon projekcija, okupljenima se, vidno uzbuđena, obratila i redateljica Billali upoznavši ih sa svojim radom u kojem još od 1990. godine prati sudbine prognanika, branitelja, ranjenika i drugih sudionika, kao i stradalnika Domovinskog rata.
Žene bez nagrade
– Svi su dobivali razne medalje, a ja sam čekala, no evo još nisam čula da hrvatska žena treba dobiti nagradu. A ta hrvatska žena je prva digla glas, prva je stvorila bedem ljubavi i branila dijete, brata, supruga, branila dom, branila domovinu. Pokušavala sam na razne načine tražiti da se toj hrvatskoj ženi dodijeli nagrada, makar hrvatska ruža. Svi su govorili da je to lijepo, ali nikad joj nisu zahvalili javno. I onda sam ja skupila svoje materijale i, ponovno, nakon 17 godina rata, taj se film realizirao, otišla sam na ta mjesta i snimila priče kako su te žene proživjele i što su učinile, kazala je Bilalli te istaknula:
– To je moj doprinos ovoj državi koja je meni jako draga, to je država gdje sam ja završila studij, Akademiju za kazalište, film i televiziju i na Kosovu sam bila prva Albanka uopće koja je završila Akademiju i donijela znanje koje je trebalo prenijeti. No, agresija je bila uzrok da sam morala napustiti Kosovo i doći u Hrvatsku koja me primila širokih ruku. I svaki put kada čujem “Moja domovina” ili “Mojoj majci” meni uvijek pođu suze, jer to je dio mog života.
Projekcija i u Zagrebu
Bilalli je nazočnima prenijela pozdrave i podršku mnogih udruga branitelja, stradalnika i nestalih koji su dali punu potporu ideji ovog projekta, a osobito rođendanske čestitke generalu Gotovini.
– Prikazat ćemo i u Zagrebu film i napisati čestitku i zahtjev Haagu – pustite generala vani i pogledajte film pa ćete vidjeti što je ovaj narod prošao, naglasila je Shenida Bilalli.
Nakon projekcije organizirano je potpisivanje rođendanske čestitke generalu Gotovini o čemu je Ivana Haberle kazala:
– Voljela bih kada bismo svi koji smo večeras ovdje potpisali i na taj način tom čovjeku, ja bih se usudila reći najodlikovanijem među nama, pošaljemo poruku da je njegov Zadar uz njega i da baš mi ovdje – nikad se nećemo odreći svoga generala, jer to bi značilo odreći se Hrvatske, što su okupljeni popratili pljeskom i odazvali se potpisivanju čestitke.