Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najljepša manifestacija na hrvatskoj sajmenoj sceni

12.10.2010. 22:00
Najljepša manifestacija na hrvatskoj sajmenoj sceni


Najljepša manifestacija na hrvatskoj sajmenoj sceni, kako su je mediji prošle godine prozvali, Eko Etno Hrvatska Europa Tour 2010, otvorena je danas na glavnoj pozornici u ŠC Višnjik. Ovo je osmi po redu sajam, ali prvi koji se održava izvan Zagreba i prvi u Zadru, a svrha mu je promocija svega što se događa na ruralnim područima kroz tradicijske proizvode i usluge. U dvorani izlaže veliki broj domaćih i međunarodnih izlagača, a u sljedećim danima održat će se čitav niz stručno-znanstvenih događanja, predstavljanja, edukativnih i  promidžbenih aktivnosti vezanih za hrvatski i europski ruralni prostor. Kako je istaknuto, ključne riječi ovogodišnjeg projekta su: baština, gospodarstvo, turizam, gastronomija, zabava i rekreacija, ocjenjivanja i nagrade te humanitarnost.
Dijana Katica, predsjednica Organizacijskog odbora, na svečanom otvaranju pozdravila je okupljene i zahvalila sponzorima koji su omogućili održavanje manifestacije.
– Prošlogodišnja Eko Etno Hrvatska doživila je veliki uspjeh i o njoj se još tjednima i mjesecima pisalo, a to želim da se dogodi i sa ovom. Odlučni smo da Hrvatskoj i svijetu pokažemo sve bogatstvo, raznolikost i vrijednost našeg ruralnog prostora. Eko Etno Hrvatska se od male sajamske priredbe prometnula u prepoznatljiv sajamski brend i mogu reći da je Eko Etno Hrvatska Europa Tour postao pokret u koji se uključuju naše općine, županije i gradovi, a zanimanje za ovu priredbu pokazuju i susjedne zemlje, kazala je Katica ističući kako su na ovogodišnjoj manifestaciji i predstavnici sedam država iz regije.
Osim kao gradonačelnik Zadra, Zvonimir Vrančić okupljene je prvo pozdravio kao izaslanik predsjednika Ive Josipovića.
– Ponosan sam što sam zamoljen od predsjednika Republike Hrvatske, da u njegovo ime, kao izaslanik pozdravim sve nazočne, kazao je Vrančić ističući kako je predsjednik zbog državnih obveza zauzet te da je najavio svoj dolazak u petak.U daljnjem govoru istaknuo je važnost ove manifestacije za razvoj sela i ruralnih područja te kako je u vremenu gospodarske krize ovo jedna od metoda da se iz nje izađe. Kao gradonačelnik Zadra, okupljenima je poručio kako se nada da će se lijepo provesti i da je ponosan jer je sajam prvi put u Zadru.
– Mi Zadrani kažemo da tko jednom dođe ovdje, više ne odlazi, pa se možda nadamo da će i ovaj sajam nastaviti svoje djelovanje i u budućim godinama u našem gradu, kazao je Vrančić i pohvalio se kako ove godine Zadar ima milijun noćenja više nego u dosadašnjim.Božo Galić, predsjednik Zajednice županija i župan Vukovarsko-srijemske županije kazao je kako kao zajednica podržavaju ovu manifestaciju na kojoj razmjenjuju svoja iskustva.
– Drago nam je što imamo priliku razmjeniti iskustva i mišljenja te da Europi i svijetu pokažemo ono što imamo. Mislim da bi manifestacija trebala kolati po svim županijama, kazao je Galić i dodao kako će se danas u Zadru održati i sastanak Izvršnog odbora Zajednice županija.Visko Haladić, predstavnik Splitsko-Dalmatinske županije pohvalio je očuvanje tradicijskih proizvoda i folklora te da svaka županija treba polagati mnogo na razvoj sela.
Okupljenima se obratio i Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije, koji je nahvalio svoju županiju te istaknuo perspektivu koju imaju razvoju kontinentalnog turizma, ali i prehrambene industrije koja je njihov najveći potencijal.
Manifestaciju je otvorio župan Stipe Zrilić, koji je rekao kako je ponosan jer je ova manifestacija u Zadru, zbog izlagača koji su do sad odnijeli brojne nagrade.
– Ova manifestacija pomogla je mnogim proizvođačima proizvoda našega sela, raznih usluga i seoskog turizma. Nismo ni svijesni naših prirodnih ljepota, tradicije i baštine. Eko Etno postoji da promovira te naše vrijednosti, mi smo raznolika zemlja i svaki kraj ima svoje prepoznatljive vrijednosti, ali mi smo jedna cijelina i živimo jedni za druge i jedni uz druge. Trebamo se podići na veći stupanj razvoja i zbog toga Zadarska županija sudjeluje na ovom sajmu i nadamo se kako će pomoći u promociji, prodaji i razvoju ruralnog prostora, kazao je Zrilić otvarajući sajam.
Pokrovitelji ove manifestacije su Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović,, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, Ministarstvo turizma RH, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH, Zadarska županija, Grad Zadar i Hrvatska Gospodarska komora.


 ZADARSKI PREDSTAVNICI


Zadarska županije je imala brojne predstavnike, a najveću pažnju privukla su vina vinarije Jurjević, sirevi s područja Gračaca i suhomesnati proizvodi vinjeračke pršutane Puntica. Brojni okupljeni imali su priliku uživati i u jelima koje je spremao Renato Kraljev.