Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pogled izbliza u biljni i životinjski svijet Zrmanje

12.10.2010. 22:00
Pogled izbliza u biljni i životinjski svijet Zrmanje


U istraživanju vidre iz udruge Sunce sudjeluju Gabrijela Medunić-Orlić i Milena Šijan, koja je vodila istraživanje. Nakon njenog uvodnog izlaganja o vidri, učenici i studenti su obišli područje oko Kaštela Žegarskog i Golubića u potrazi za staništima ove životinjske vrste. Pronađeno je nekoliko njihovih markacija (izmet), ali nije viđena nijedna vidra


Učenice Srednje škole Obrovac Marija Jurjević, Natalija Čavlin i Ivona Brkljača s nastavnicom Anitom Buterin priključile su se jednodnevnom istraživanju u području Parka prirode Velebit, koje BIUS-Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita provodi u sklopu projekta “Environmental Areas of value and Archaeological Sites An Integrated Issue for the Valorization of the Coastal Areas”.
U istraživanju su još sudjelovali i studenti biologije iz Zagreba.
 Ovaj se projekt provodi u suradnji s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih znanosti i kineziologije Sveučilišta u Splitu, a partner je i Sveučilište u Molise iz Italije.
Zaštićena i ugrožena vrsta
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Interreg III A programa.
U istraživanju vidre iz udruge Sunce sudjeluju Gabrijela Medunić-Orlić i Milena Šijan, koja je vodila istraživanje.
Nakon njenog uvodnog izlaganja o vidri, učenici i studenti su obišli područje oko Kaštela Žegarskog i Golubića u potrazi za staništima ove životinjske vrste.
Pronađeno je nekoliko njihovih markacija (izmet), ali nije viđena nijedna vidra.
Ipak, istraživanje je bilo itekako korisno budući da su se učenici upoznali s biljnim i životinjskim svijetom Zrmanje i Krupe.
– Vidra je zaštićena i ugrožena vrsta u Europi što je prije svega uzrokovano zagađenjem vode i uništavanjem staništa. I nenamjerno uništavanje ima svoju ulogu u tome: u mrežama i vršama ili za vrijeme lova na druge životinje, na cestama… Njena prisutnost na rijekama Zrmanji i Krupi dokaz je još uvijek očuvanog ekosustava ovih rijeka. Naravno, to je jedan od preduvjeta zdravog življenja. No živjeti u zdravom okolišu možemo samo ako ekološko savjesnim ponašanjem, osobnim odnosom prema okolišu ili utjecanjem na druge da se savjesno odnose prema okolišu koji svi dijelimo, doprinesemo očuvanju prirode i omogućimo održivi razvoj. Stoga je jedno od opredjeljenja naše škole i ekologija, ističe ravnatelj SŠ Obrovac Darko Tokić.
Zeleni pojas Velebit
Treba spomenuti da se istraživanje vidre provodi u sklopu projekta Zeleni pojas Velebit, a riječ je o višegodišnjem projektu zaštite biološke raznolikosti šireg područja Velebita i promicanja održiva razvoja. Jedan od ciljeva ovog projekta je osiguravanje zaštite biološkom analizom izabranih prioritetnih biljnih i životinjskih vrsta jedna od kojih je vidra, kao i razvijanje i potom primjenjivanje plana zaštite vidri.
Istraživanje vidre uključuje mjesečne obilaske Zrmanje i Krupe u potrazi za indirektnim znakovima prisutnosti ove vrste – izmet i tragovi.
Traženje jazbina i odmorišta vidre provodi se detaljnim pregledom dijela rijeke Zrmanje – od izvora do Kravlje Drage te rijeke Krupe.
Tragovi ove životinjske vrste pronađeni su i na Novigradskom moru. Inače, podaci sakupljeni tijekom ovih istraživanja koristit će se za procjenu prisustva vidre u odnosu na prisustvo ljudi, godišnja doba, kvalitetu vode i kvalitetu staništa.