Školarine se ukidaju, a uvode ocjene od A do FX

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
blkdfax_25
Adam VIDAS
Studenti su se prije godinu dana prosvjedima borili za besplaztno visoko obrazovanje

Hrvatski studenti neće morati plaćati školarine ni na jednoj razini studija - od preddiplomske, preko diplomske do poslijediplomske; administrativni troškovi koje će studenti morati plaćati fakultetu biti će zakonski ograničeni, a njihov uspjeh na ispitu se više neće ocjenjivati dosadašnjim ocjenama od 1 do 5, nego slovima od A do FX. Ovo su samo neke od značajnih promjena koje će se dogoditi u hrvatskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja budu li kroz nekoliko mjeseci usvojeni nacrti prijedloga zakona što ih je jučer na svojim internetskim stranicama objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ). Radi se o nacrtima prijedloga tri zakona - Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o sveučilištu i Zakona o znanosti.

Na dovršavanje ovih prijedloga zakona, pogotovo Zakona o Sveučilištu, čeka se već jako dugo - izrada novog zakona o sveučilištu bila je obećana još tijekom posljednjih studentskih prosvjeda, prije godinu dana.

U MZOŠ-u tvrde kako žele spriječiti "potpuno nekontrolirano i neopravdano 'divljanje' cijena školarina", koje se na hrvatskim visokim učilištima sada kreću od 3.500 do 52 tisuće kuna, i stoga predlažu ukidanje školarina u cijelosti na svim razinama studija. Predviđa se, međutim, da visoka učilišta mogu tražiti plaćanje upisnine, ali bi ona bila zakonski ograničena na 60 posto prosječne mjesečne plaće za prijediplomski studij i jednu prosječnu mjesečnu plaću u Hrvatskoj za poslijediplomski studij - prema podacima Državnog zavoda za statistiku o plaćama, najviša bi upisnina iznosila 3.200 kuna. Studentima koji uspješno obavljaju obveze u punoj nastavnoj satnici, naglašavaju u MZOŠ-u, pokrivat će se troškovi upisnina.

Sustav ocjenjivanja od sedam ocjena, od A do FX, mijenja se u skladu sa smjernicama Glavne uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije, a radi omogućavanja usporedivosti ocjena studenata hrvatskih visokih učilišta s ocjenama studenata u europskim zemljama.

MZOŠ predlaže uvođenje Sveučilišnog vijeća kao novog najvišeg upravljačkog tijela sveučilišta. U njegovu bi sastavu bilo devet članova, od kojih bi pet bilo predstavnika sveučilišta, a četiri bi - "u skladu sa srednjeeuropskom akademskom tradicijom i praksom", kažu u MZOŠ-u - imenovala država kao osnivač javnih sveučilišta. Primjenom ovih zakona bi se promijenilo i financiranje sveučilišta, koje bi se u budućnosti uređivalo "programskim ugovorima". Ovim ugovorima bi se, kroz pregovore sveučilišta i države, "utvrdile strateške odrednice rada tih ustanova za višegodišnje razdoblje, kao iznos njihova financiranja".

 

 PUHOVSKI: POTIČE SE REGRUTACIJA MLAĐIH KADROVA

U izradi novih zakonskih prijedloga sudjelovao je i Žarko Puhovski, koji kaže da se njima donosi "jako puno novih i dobrih stvari koje do sad nismo imali".

- Ukida se državno određivanje znanstvenih i nastavnih pozicija, nego se ostavlja pojedinim institucijama da propisuju kriterije za pozicije docenta, suradnika ili profesora. Na taj način potiče se jačanje kriterija i konkurencija među ustanovama te spriječava olako napredovanje i model po kojem netko čitav život provede u jednoj ustanovi. Uveli smo piramidalni model, po kojem izvanrednih profesora mora biti za trećinu manje od docenata i tako za svaki slijedeći stupanj, čime se potiče regrutacija mlađih kadrova.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno