Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Štandovi prepuni autohtone hrane, pića, ljekovitih proizvoda i odjeće

12.10.2010. 22:00
Štandovi prepuni autohtone hrane, pića, ljekovitih proizvoda i odjeće


U dvjema malim dvoranama Sportske dvorane Krešimir Ćosić jutros je otvoren međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja “Eko-etno Hrvatska”. Ovo je najveći i najposjećeniji tradicionalni sajam na kojem svoje proizvode izlaže oko 350 izlagača koji će posjetiteljima tijekom četiri dana nuditi svo domaće i autohtone proizvode.
Na sajmu izlažu brojni obrti iz svih dijelova Hrvatske, pa su tako izlagači iz Slavonije na sajam donijeli svoje najbolje suhomesnate proizvode, među kojima se ističu kulen i kulenova seka, te domaća slanina, domaće sireve, te proizvode od meda i ljekovitog bilja, kao i različite likere. I dalmatinski izlagači na svojim su štandovima ponudili domaće suhomestane prizvode, od kojih su najpoznatiji šokol i pršut. Pažani su donijeli svoje poznate sireve, Ninjani su predstavili svoju solanu, Bračani proizvode od kamena, mnogi su donijeli različite proizvode od lavande te ostalog mediteranskog ljekovitog i začinskog bilja. Također se nude brojni proizvodi od meda, maslina, te likeri.
 – Proizvodimo kozje sireve i imamo paletu proizvoda u kojoj su tri vrste sira – obični kozji sir, onda “karamel”, koji je u biti običan sir, ali je zbog druge tehnologije proizvodnje drugačije boje, te ljute sireve s domaćom ljutom paprikom, vlascem i aromom češnjaka. Bavimo se kozarstvom već 15-ak godina, krenuli smo iz hobija, a potom smo počeli ozbiljno, rekli su iz OPG Perković, iz mjesta Retkovci kraj Vinkovaca. Oni se već nekoliko godina izlažu po sajmovima i njihovi proizvodi se ne mogu naći u široj ponudi.
Među brojnim izlagačima je i Grga Krajina iz Nuštra kraj  Vinkovaca, proizvođač kulena i domaćih slavonskih kobasica koji je na sajam došao izložiti svoje proizvode, a poznat je jer je napravio i najdužu kobasicu te time oborio Guinnessov rekord.
 – Prilikom rada na našim proizvodima radimo najjednostavnije, kako bi zadržali naš slavonski “štih”, sušimo na starinski domaći način. Često idemo na sajmove gdje nudimo svoje proizvode, ali oni se mogu naći u našoj županiji, zaključio je Krajina.
Osim proizvođača hrane i pića na sajam su došli i proizvođači odjeće koja je inspirirana tradicionalnom baštinom. Na sajmu izlaže Mina Petra, koja je predstavila svoje proizvode – odjeću i torbe ukrašene tradicionalnim tkanjem nastaim na tkalačkom stanu. Najpoznatiji proizvod je hrvatska poslovna torba – Tkanica, koju je napravila tkalačka zadruga Tkanica – Knin, koju je nedavno predstavila u Tokiju i kojom je oduševila Japance.
 – Ova torba naš je najnagrađivaniji uporabni suvenir koji priča hrvatsku priču. U Tokiju smo za torbu dobili velike ovacije i vodeći japanski listovi pisali su o nama te su naručili velik broj torbi. Svi naši proizvodi proizvedeni su u Kninu, a ukoliko se proizvodnja poveća planiramo dio proizvodnje otvoriti i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najavila je Mina Petra. Dodala je kako je cijela njena kolekcija izrađena na tkalačkom stanu i inspirirana je vezovima iz Slavonije, Podravine, Istre, Dalmacije do Dubrovnika.
Pored nje i trgovački obrt “Nešto drukčije” prodaje odjevne predmete inspirirane narodnom nošnjom Biograda. Zvjezdana Unušić, vlasnika obrta rekla je da je glavna tema njenih kreacija zalistavac – dekorativni umetak koji se srebrnom badačom zatiče za košulju.
A da izlagači i gosti ne bi ostali gladni i žedni zaduženi su brojni štandovi na kojima se nudilo za degustiranje domaća i tradicionalna hrana i piće. Snaše zlatne niti iz grada Županje prodavale su autohtone slavonske kolačiće “poderane gaće”, pa je velik broj posjetitelja kušalo pravi slavonski kolačić.