Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vjera nadvladava sumnje i slabosti

12.10.2010. 22:00
Vjera nadvladava sumnje i slabosti


Don Boris je u propovijedi zaželio da ovo hodočašće svima bude okrjepa u vjeri kako bi još više cijenili sakrament euharistije, svetu misu, pričest. Pozvao je vjernike iz Škabrnje, Prkosa i Smilčića da shvate da se sve sumnje i slabosti nadvladavaju vraćanjem vjeri


Već je postala višegodišnja tradicija Škabrnjana da vjernici redovito hodočaste u Međugorje, Mariju Bistricu, Krasno i druga svetišta i izletišta diljem Lijepe Naše. Ovog puta na inicijativu pojedinih članova župnog zbora zajednica Dobri Pastir, a u zajedništvu sa škabrnjskim župnikom don Borisom Pedićem organizirala je hodočašće u Ludbreg.
Ludbreg je višestoljetno svetište u čast Predragocjene Krvi Kristove koja se čudom pojavila u kapelici Svetog Križa dvorca Batthyany. Svake prve nedjelje u rujnu tisuće vjernika dolazi se pokloniti Krvi Isusovoj za koju se vjeruje da se čudotvorno pojavila 1411. godine u kapelici dvorca Batthyany. Bulom pape Leona X. izdanom 14. travnja 1513. godine, priznata je i potvrđena čudesna pojava Presvete Krvi Isusove, upoznaju nas škabrnjski hodoćasnici o svetištu koje malo posjećeno od nas s juga Hrvatske, svetište u kojem se, na poseban način časti Presveta Krv Kristova.
– Zavjetna kapela Hrvatskog sabora sagrađena je 1994. godine, nakon više od 255 godina od donošenja odluke o njenoj izgradnji. Svetište Predragocjene Krvi Kristove je euharistijsko svetište jedinstveno u Hrvatskoj, ističu.
Župni pjevači iz Škabrnje i Smilčića krenuli su put sjevera Hrvatske, put Svetišta Krvi Kristove u Ludbregu. Njih tridesetak, sve majke i žene pjesmom i molitvom su ispunile, ipak, dosta dug put. Vjernici ovamo dolaze u velikom broju već šest stoljeća, u ludbreško proštenište hodočasti se tijekom čitave godine. Velika proštenja u čast Svete Krvi Kristove održavaju se četiri dana uoči prve nedjelje mjeseca rujna, kada se okupi i do 80.000 hodočasnika, s prošlošću i posebnom važnošću svetišta u Ludbregu hodočasnice iz Škabrnje i Smilčića upoznao je mladi kapelan don Tihomir.
Nakon upoznavanja pjevačice i moliteljice su slavile svetu misu koju je predvodio njihov župnik don Boris. Molitva i svijest da se nalaze pred samim čudom bila je poticaj na razmišljanje o veličini Božje ljubavi i potrebi svog poboljšanja.
Don Boris u propovijedi je zaželio da ovo hodočašće svima bude okrjepa u vjeri kako bi još više cijenili sakrament euharistije, da cijenimo svetu misu, pričest. Da vjerujemo da je Isus nazočan na našim oltarima u prilikama kruha i vina te je pozvao vjernike iz Škabrnje, Prkosa i Smilčića da se sve sumnje i slabosti nadvladavaju vraćanjem vjeri.
Put je dalje vodio do Varaždinskih Toplica gdje je bio organiziran ručak. S pjesmom i radošću ravnokotarskih zborašica bili su počašćeni svi nazočni u restoranu.
Na putu kući, upravo potaknuti razmišljanjem o svojoj vjeri i potrebi aktivnijeg sudjelovanja u vjerskom životu odlučeno je da će pojedini članovi zborova i molitvene grupe preuzeti kumstvo za djecu iz Afrike!  
S duhovnom radosti i spoznajom da su bile sastavni dio nečeg velikog i nezaboravnog pjevačice i moliteljice iz Škabrnje i Smilčića vratile su se sretne i zadovoljne svojim domovima.