Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vukčeviću 3 godine i 10 mjeseci zatvora

12.10.2010. 22:00
Vukčeviću 3 godine i 10 mjeseci zatvora


Osim zatvorske kazne u trajanju od 3,10 godina zatvora, Sudsko je vijeće Vukčeviću izreklo i obveznu mjeru liječenja od ovisnosti. U odmjeravanju visine kaznene sankcije Vijeće nije moglo zanemariti da je već 15 puta pravomoćno osuđivan, a šest za isto kazneno djelo
Na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i deset mjeseci jučer je nepravomoćnom presudom na Županijskom sudu u Zadru osuđen dugogodišnji ovisnik i višestruko osuđivani 44-godišnji Zadranin, Zoran Vukčević, kojeg se teretilo zbog preprodaje heroina i heptanona.
– Nedvojbeno je utvrđeno da je osumnjičenik počinio kazneno djelo i to upravo na način kako mu se to optužnicom Županijskog državnog odvjetništva stavljalo na teret – kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog Vijeća Dijana Grancarić, navodeći da takav zaključak, iako Vukčević nije zatečen na djelu, proizlazi iz svjedočenja dvojice policajaca koji su ga uhitili, vještačkih nalaza Centra “Ivan Vučetić”, te dijelova iskaza samog optuženika. Vukčević je, nakon što su mu policajci, koji su vršili prismotru nad njim, prišli s leđa i predstavili mu se, odbacio novinski smotuljak u kojemu se nalazilo deset PVC paketića s heroinom, a osim toga, policajcima je dragovoljno još izručio i jedan paketić heptanona pomiješanih s cedevitom koji je nosio u novčaniku. U pretresu stana pronađena su mu još tri takva paketića iz čega proizlazi da je posjedovao ukupno 2,34 grama heroina i 7,43 grama heptanona. Kako je Vukčević već 24 godine ovisnik, od čega je posljednjih nekoliko terapija heptanonima, Sudsko vijeće mu nije povjerovalo da je i heroin i heptanon nabavio za osobnu uporabu, a posebice stoga što je sva pronađena droga bila pakirana na način kako se to čini za prodaju. Isto tako, pojasnila je Grancarić, količina heptanona pomiješanog s cedevitom, sudeći po nalazu njegove liječnice, bila bi mu dostatna za 21 tjedan što mu, zaključila je, niti jedan liječnik ne bi dao unaprijed, kako je on to u svojoj obrani tvrdio.
Uzevši mu u obzir smanjenu ubrojivost u trenutku počinjenja djela prouzročenu dugogodišnjom konzumacijom opijata, Sudsko vijeće pri odmjeravanju visine kaznene sankcije ipak nije moglo zanemariti njegovu dosadašnju višestruku osuđivanost i činjenicu da je od 15 pravomoćnih osuda čak šest zbog istoga kaznenog djela. Stoga mu je uz kaznu zatvora određena i mjera obveznog liječenja od ovisnosti te mu je produljen pritvor do pravomoćnosti presude i upućivanja na izdržavanje izrečene kazne u koju mu se uračunava boravak u pritvoru još od lipnja ove godine.