Zadar prebacio milijun noćenja!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA
Zvonko Šupe i Branko Ganzulić - Brojke će u budućnosti biti i značajno bolje

Na današnjem, kako su ga sami nazvali, razgovoru s medijima, predsjednik i direktor TZ Grada Zadra Branko Ganzulić i Zvonko Šupe objavlili su i prokomentirali turističke rezultate za prvih devet mjeseci ove godine.

- Rast broja dolazaka od 3 posto te broja noćenja od 14 posto u prvih devet mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdovlje indikator su truda svih turističkih djelatnika, kazao je Ganzulić istaknuvši da je u devet mjeseci broj turističkih noćenja na području grada Zadra prvi put prešao magičnu brojku od milijun noćenja.

- Milijun noćenja dosad je bila nedostižna brojka i za 12 mjeseci. U prvih devet mjeseci ove godine na području gradske turističke zajednice bilježimo točno 1,042.426 noćenja. To je jedan dobar pokazatelj da je Zadar postao zanimljiva destinacija sa sadržajima koji privlače i izvan turističke špice. Treba istaknuti da smo ove rezultate postigli i s drastično manjim brojem domaćih gostiju nego prijašnjih godina. Već dugo govorim da treba subvencionirati domaće goste, pa sa zadovoljstvom mogu reći da se oglasilo Ministarstvo turizma koje za sljedeću godinu predlaže beneficije od 10 posto za hrvatske goste. Naime, turistička destinacija ne može biti značajna ukoliko nema veći, ako ne i pretežni broj domaćih turista. Očekujemo tako da će turističke cifre ubuduće biti još veće, ozbiljno veće, optimističan je bio Ganzulić.

U prvih devet mjeseci prošle godine na zadarskom je području bilo 917.580 noćenja, odnosno 14 posto manje nego 2010. godine. Broj dolazaka ove je godine u 9 mjeseci iznosio 244.618, odnosno 3 posto više nego lani kad ih je bilo 251.751. Sam rujan sa 124.083 noćenja za 21 posto je bolji od lanjskog sa 102.794 noćenja. Tijekom rujna na području grada Zadra zabilježen je 34.721 turistički dolazak, odnosno 13 posto više nego u istom lanjskom mjesecu kada je zabilježeno 30.611 dolazka.

Predsjednik TZ-a Grada Zadar nije propustio napomenuti da je turizam stimulirajuća gospodarska grana koja se širi na velik broj aspekata.

Istaknuo je i da je Zadar najveća urbana sredina s ovolikim brojem noćenja u nautici, kojih je bilo 26 posto više nego lani. Treba imati na umu, napomenuo je Ganzulić, da se u ove brojke ne računaju nautičari iz Marine Dalmacija, najveće marine na Jadranu.

Direktor Zvonko Šupe nije želio ništa posebno dodati, budući da bi se, kako je kazao, samo ponavljao.

Ipak spomenuo je da se ove godine na zadarskom području nisu otvarali novi turistički kapaciteti. Dapače, u zadnje tri godine primjećen je broj smanjenja kapaciteta u kućnoj radinosti.

Šupe je iznio i podatak da je do sada od boravišne pristojbe ostvaren prihod od 2,6 milijuna kuna što je 81 posto od planiranih 3,2 milijuna kuna.

- To je dosta dobar postotak. Uskoro učekujemo uplate za rujan od nekih velikih hotelskih kuća pa će brojke biti još i bolje, zaključio je Šupe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno