Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Krnčević u Zavodu za hitnu od studenog

12.10.2011. 22:00
Krnčević u Zavodu za hitnu od studenog


Upravno vijeće Doma za psihički bolesne odrasle osobe donijet će i odluku o raspisivanju natječaja za novog ravnatelja. Kandidati će uz uobičajene uvjete – završenu visoku stručnu spremu, pet godina radnog iskustva te hrvatsko državljanstvo morati ispunjavati i jedan posve nov – trebat će imati licencu za ravnatelja


Nakon što je još uvijek aktualna ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik Davorka Krnčević odlukom Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije očekivano izabrana za novu ravnateljicu ove najmlađe zadarske ustanove, postavlja se pitanje tko će preuzeti kormilo Doma u Zemuniku.
Naime, Davorka Krnčević, koja je na čelu Doma već četvrti četverogodišnji mandat, na tom će mjestu biti još samo do kraja listopada.
Početkom studenog trebala bi potpisati ugovor o radu te preuzeti novu dužnost u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije.
– U petak se sastaje peteročlano Upravno vijeće Doma za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik koje će izabrati v.d. ravnatelja te istovremeno donijeti odluku o raspisivanju natječaja za novog ravnatelja, informirala nas je Krnčević.
Za vršitelja dužnosti ravnatelja bit će izabran netko od djelatnika Doma tko ima dovoljno iskustva te razumije funkcionalnu strukturu ustanove.
Davorka Krnčević otkriva nam da se u ustanovi već spominju neka konkretna imena, ali o njima prije sjednice Upravnog vijeća ne može govoriti.
Što se tiče natječaja za novog ravnatelja kandidati će uz uobičajene uvjete – završenu visoku stručnu spremu, pet godina radnog iskustva te hrvatsko državljanstvo morati ispunjavati i jedan posve nov – trebat će imati licencu za ravnatelja.
– Licencu za ravnatelja zapravo dosad nema niti jedan ravnatelj. Naime, još nije niti donesen provedbeni propis za ravnateljsku licencu. Riječ je o novoj zakonskoj odredbi koja ima petogodišnji rok usklađivanja. No kako je prema zakonu u natječaje za ravnatelja obavezno među uvjete uvrstiti i licencu za ravnatelja, tako će biti i s natječajem za izbor novog ravnatelja Doma za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik, pojasnila je Davorka Krnčević.


 CILJ SMANJITI VRIJEME DOLASKA HMP




Skupština Zadarske županije je odluku o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu donijela na sjednici od 24. rujna 2010. godine. U osnivanje Zavoda za hitnu medicinu, čijim se konstituiranjem gasi sadašnja hitna medicinska pomoć, išlo se sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti (čl. 210.) prema kojemu se zavodi za hitnu medicinu moraju osnovati u roku od tri godine od dana stupanja na snagu navedenog zakona.
Dok sadašnja HMP djeluje u sklopu Doma zdravlja, Zavod za hitnu medicinu bit će posebna ustanova što bi trebalo donijeti mnoge prednosti. Konačni cilj reorganizacije je skratiti vrijeme dolaska tima HMP na mjesto intervencije na oko 10 minuta u urbanim područjima (sada prosječno prođe 17 minuta) te 20 minuta u ruralnim područjima (sadašnje prosječne vrijeme je 60 minuta) u 80 posto slučajeva, te skratiti vrijeme od poziva do dolaska u hitni bolnički prijem sa sadašnjih 110 minuta na 60 minuta u 80 posto slučajeva. Zavod za hitnu medicinu s radom službeno započinje 1. studenog, a prijelazno razdoblje reorganizacije trajat će barem pet godina.