Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turci postali suvlasnici marina Dalmacija i Borik

12.10.2011. 22:00
Turci postali suvlasnici marina Dalmacija i Borik


Ferit F. Šahenk, vlasnik turske “Dogus grupe” objavio je kako je sa Zdenkom Zrilićem već potpisao ugovore i preuzeo 50 posto marina Dalmacija i Borik. Direktor marine Dalmacija Božidar Duka, čija tvrtka objedinjava obje marine, najavljuje značajne investicije u razvoj


Nakon što je jedan od najuglednijih investitora nazočan na Investicijskom forumu u Zagrebu Ferit F. Šahenk, vlasnik turske “Dogus grupe” vrijedne 107,6 milijardi američkih dolara, najavio daljnje investiranje na jadranskoj obali, ističući upravo marinu Dalmacija kao svoju novu akviziciju, potvrdu informacije dobili smo i od Božidara Duke, direktora marine Dalmacija, koja kao tvrtka upravlja s marinama Dalmacija – Bibinje/Sukošan, odnosno Borik – Zadar.
 – Točno je da je ugovor o vlasničkom partnerstvu (50:50) potpisan, čime dobijamo iznimnog strateškog partnera u jednoj od najznačajnijih turskih tvrtki, posebno vrijednoj poštovanja u poslu kojim se i mi bavimo. Računamo na sinergiju našeg znanja i iskustva kao i ugleda najveće marine na Jadranu i njihov izniman ugled i znanje. Činjenica je da u Turskoj imaju 3 do 4 marine, kao i da su u Šibeniku značajno prisutni. To nam daje jamstvo u dovršetak marine i naših razvojnih planova po prvotnim zamislima. U nekoliko godina računamo na 15-ak milijuna eura ulaganja. Također smo s ovim partnerom sigurni u maksimalno podizanje nivoa naše kvalitete i usluge, kazao nam je direktor marine Dalmacija Duka.
Ferit F. Šahenk i njegova obitelj većinski su vlasnici grupe koja zapošljava 29 tisuća ljudi u 120 kompanija koje posluju u sedam sektora – bankarskom, automobilskom, građevinskom, medijskom, turističkom, nekretninskom i energetskom. Vrijednost imovine “Dogus grupe” iznosila je prošle godine 107,6 milijardi američkih dolara.
U Hrvatskoj je njihova prva investicija bila ulaganje u šibensku NCP marinu Mandalina, čiji je suvlasnik Goran Prgin. Ulaganjem oko 40 milijuna eura u Mandalinu njegova kompanija postala je vlasnikom 76 posto dionica te nautičke tvrtke.
Kazao je i kako je sa Zdenkom Zrilićem potpisan ugovor za kupnju 50 posto vlasničkih udjela u marinama Dalmacija i Borik.
No, kako i Duka pretpostavlja, cilj turskih investitora je stvoriti lanac marina duž Jadranskog mora koji bi uključivao Crnu Goru i Grčku.
 O svemu drugom što se eventualno može dogoditi na području Zadarske županije možemo samo nagađati. U grupaciji ne kriju da žele objedinjenje marine, hotele, golf igrališta, šoping centre, odnosno stvaranje jednog respektabilnog kompleksa. Može li se i hoće li se to dogoditi na području Šibenika ili možda drugdje, teško je kazati. No, podsjetimo, marina Dalmacija je nadomak Tustice o kojoj se svojevremeno bez sretnog završetka pričalo kao jednom megacentru s hotelima i golfom, a vezivalo ju se i uz blizinu zračne luke, autoceste i slično.