Država na Crvenim kućama sama sebi prodala zemljište i tako "zavrtila" cijenu kvadrata?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Stanari 65 stanova poticane gradnje na zadarskom predjelu Crvene kuće dobit će u ponedjeljak ključeve svojih stanova, jesu li prošli i jeftino?

Stanari 65 stanova poticane gradnje na zadarskom predjelu Crvene kuće dobit će u ponedjeljak ključeve svojih dugo očekivanih stanova. Riječ je o završetku jednog od najkontroverznijih projekata države i lokalne samouprave koji je niti deset godina od početka realizacije gotovo udvostručio cijenu poticanog kvadrata. Kvadrat POS-a Crvene kuće iznosi 1.026,89 eura, a podsjetimo, 2003. kad je počeo POS u Zadru kvadrat stana iznosio je manje od 600 eura.

Gradsko ili državno zemljište?

 Nekadašnji direktor APN-a Grga Ivezić objasnio je kako su zemljište i komunalna infrastruktura na Smiljevcu praktički poklonjeni, dok je u Crvenim kućama APN morao platiti zemljište. HDZ-ova vlada napustila je osnovni koncept POS-a koji se sastoji od donacije zemljišta i komunalne infrastrukture što znatno pojeftinjuje gradnju, a time i dostupnost stanova za najveći broj hrvatskih građana. Međutim, Grad Zadar nije htio u posao ući s vlastitim zemljištem, nego je igrao na kartu državnog zemljišta kojim je gospodario MORH. Naime, i u Smiljevcu i u Crvenim kućama riječ je bila o bivšim vojarnama JNA. Vojarnu Turske kuće - Smiljevac je država besplatno ustupila Gradu Zadru, kako bi se ondašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta mogao pohvaliti kako, eto, Grad poklanja zemljište svojim građanima.

Istovremeno, MORH dolazi u probleme. Gubi parnice na sudu jer časnicima OSRH, posebice pilotima koji ih je veći broj službovao na Zemuniku, nije mogao osigurati stanove kako im je stajalo u ugovorima. U slučaju Grada Zadra nije im bio obnovljen bivši Dom avijacije, a tek se sad grade stanovi za potrebe MORH-a. Tako se netko sjetio da je u toj situaciji iluzorno poklanjati nekretnine dok vojska muku muči s pronalaskom stambenog prostora za svoje časnike. No prije će biti da je to bila izlika, jer se na POS-u Crvene kuće pokazalo da je država zapravo sama sebi prodala zemljište i tako „zavrtila" cijenu kvadrata.

Ima li koji stan za pilote?

 Točnije, APN je za zemljište izdvojio 158,48 eura za kvadrat netto korisnog prostora, pritom za vodni doprinos izdvojeno je 19,72 E/m/2 NKP. Grad Zadar je za komunalnu infrastrukturu s priključcima izdvojio 138,76 E/m/2 NKP što je u konačnici rezultiralo cijenom kvadrata netto korisnog prostora u iznosu 316,96 eura. Usput budi rečeno, 1.026,89 eura tek je neznatno manja cijena kvadrata od zakonom propisanih 1.107,37. Javnosti je servirano da će unutar Crvenih kuća biti osigurano i nekoliko stanova za potrebe MORH-a. Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić je još 2011. prilikom otvorenja radova na komunalnoj infrastrukturi, ustvrdio da je i tako „udvostručena" cijena zapravo jako povoljna. I mnogi potencijalni kupci stanova na Crvenim kućama bili su nezadovoljni projektom, rasporedom prostorija i sl., pa je duže vremena jedan manji dio stanova ostao neprodan. Dobar dio kupaca potražio je sreću u kupnji stanova na tržištu. Također će biti zanimljivo u ponedjeljak odslušati koliko konačno stoji POS Crvene kuće. Podsjetimo, cijena na početku gradnje iznosila je 35 milijuna kuna. Kamata na POS-ove kredite tad je iznosila 4-4,2 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno