Gaženicu "rastegnuti" godinu dana, plaćanje dvije!

Slika korisnika admin
gazenica
Projekt Gaženice vrijedan je 236 milijuna eura, formalni je investitor Lučka uprava Zadar

Upravno vijeće Lučke uprave Zadar na jučerašnjoj sjednici razmatralo je projekt Geženica, a javnost i mediji opet su u "rašomonskoj" situaciji i tumačenju hoće li projekt biti zaustavljen ili samo produljen.

Po većini mišljenja UV odlučilo je kako će morati usporiti izgradnja Nove luke Zadar u Gaženici. Usporiti - ali nastaviti!

Temeljno pitanje oko radova i njihovog "rastezanja" svodi se ovog trenutka na natječaj za treću - završnu fazu koja kao ključni dio ima završetak terminala. Natječaj je raspisan, ponude pristigle i sada je pitanje otvoriti ih ili ne, odnosno poništiti natječaj ili otvarati ponude po ovom netječaju. Čini se da je prevagnulo mišljenje o otvaranju ponuda. Znači li to i nadu da će se treća faza dovršiti po tom natječaju? Ili ne, već će se natječaj ipak poništiti?

Jasna i od svih prihvaćena činjenica je da država za praćenje zadnje faze nema sredstava.

Za završetak Gaženice novaca za sad nema!

Kako je riječ o kreditu Europske investicijske banke te Njemačke razvojne banke (s državnim jamstvom) treba kazati da država novac naizgled i ne treba dati. No, država mora osigurati novac za PDV, a koji se onda uplati državi! No u projekciji Proračuna ga nema:

- Imam pred sobom dokument Ministarstva financija u kojem je zapisnik o svim sličnim kreditima EIB-a, odnosno EBRD-a. Pod raspravom o Novoj luci Zadar stoji da je u rujnu za povećanje od 10,5 milijuna eura PDV trebalo osigurati kroz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Dalje o tome piše da natječaj za treću fazu ide, a da će Ministarstvo osigurati kvalitetno praćenje provedbe. Čitajući taj dokument sa sastanka u Ministarstvu financija ispada da projekt ide dalje, kazuje nam Ivica Burić.

Imamo i najava i da se sa samom infrastrukturom, bez terminala i uređenja luka može staviti u funkciju.

Projekt Gaženice vrijedan je 236 milijuna eura, formalni je investitor Lučka uprava Zadar. No zna se da su njeni prihodi smiješni u odnosu na ove veličine pa je jamac kredita Vlada RH.

Jučer održana sjednica Upravnog vijeća Lučke uprave imala je u epicentru pitanje formulacija zaustavljanje ili "rastezanje" natječaja.

Produljiti do Proračuna za 2014. godinu

 Poništenje natječaja svi bi u Zadru shvatili kao opstrukciju. Produljenje od godinu dana Zadrani su manje-više prihvatili. Misle da se to može napraviti po ovom projektu i natječaju. Poništenje natječaja, pogotovo preprojektiranje značilo bi i puno dulje odgode i niz "zavrzlama".

Istovremeno je pokrenuta procedura odgode, odnosno produljenja grace perioda za dosadašnje kredite čime se obveze Lučke uprave (u stvari države jer je to njena lučka uprava, a koja ionako nema prihod za vraćati kredite) odgodile za, nadajmo se, bolje vremena.

Ivica Burić očekuje na to traženje pozitivne odgovore.

- Podnijeli smo zahtjev za produženjem rokova za korištenje kredita do 31. prosinca 2014. godine, kao i za moratorij za otplatu glavnice za 2012., 2013. i 2014. godinu. Također će se od OTP banke tražiti odgoda plaćanja glavnice za obveze podignute za plaćanje PDV-a.

Posao je gotov 60 posto, a postojeći investitor ima posla za dulji vremenski perod sa sadašnjom fazom radova, a oni se mogu i usporenije obavljati. Do tad se prema ponuđačima za 3. fazu može pokrenuti razgovore o uštedama, jeftinijim materijalima, ostavljanju dijela prostora u rou bau izvedbi i time pojeftiniti posao. Konačni ugovori mogu se potpisati prilično kasno pa dočekati i da u sada "suhoj" državnoj blagajni kapne novac za platiti PDV.

Damir MARIČIĆ

 

-- Okvir

Vrančić: Prolongiranje dovršetka, a ne poništenje natječaja!

- Ja bih prije svega rekao da sam potpuno vjerodostojno i istinito informirao zadarsku javnost o tijeku i rezultatima sastanka s ministrom Hajdaš Dončićem na ovu temu i ponovio zaključak - da projekt ide dalje k punoj realizaciji, a mislimo i na drugu i treću fazu, kazao nam je gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić koji je zajedno s dr. Živkom Kolegom i Božidarom Kalmetom s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem bio na dogovoru oko projekta.

- Drugi važan zaključak je da smo za treću fazu dali suglasnost ministru na prolongiranje rokova i u financijskom i graditeljskom smislu za po prilici godinu dana. Time smo prihvatili argumente ministra da pozicije, odnosno mogućnosti povlačenja novca za dodatni iznos PDV-a trenutačno nema.

Konkretno s prolongacijom rokova ne treba poništavati natječaj već ići u proceduru, a ovisno o dogovorima s izvođačima će se donijeti naknadne zaključke.

U tom smislu poništenje natječaja shvatio bih kao izigravanje tog dogovora. No kako su me izvijestili članovi Upravnog vijeća Lučke uprave iz Zadra i Zadarske županije shvatio sam da takvog zaključka nije bilo već se ide na produljenje rokova, a predsjednik upravnog vijeća će u tom smislu obaviti daljnje potrebne konzultacije.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno