Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gaženicu “rastegnuti” godinu dana, plaćanje dvije!

Autor: Damir Maričić

12.10.2012. 22:00
Gaženicu “rastegnuti” godinu dana, plaćanje dvije!


Ponude na natječaj za 3. fazu Gaženice otvorit će se 15. listopada, a Zadrani očekuju pregovore s ponuđačima oko produljenja rokova i mogućih ušteda, a nikako poništenje natječaja


Upravno vijeće Lučke uprave Zadar na jučerašnjoj sjednici razmatralo je projekt Geženica, a javnost i mediji opet su u “rašomonskoj” situaciji i tumačenju hoće li projekt biti zaustavljen ili samo produljen.
Po većini mišljenja UV odlučilo je kako će morati usporiti izgradnja Nove luke Zadar u Gaženici. Usporiti – ali nastaviti!
Temeljno pitanje oko radova i njihovog “rastezanja” svodi se ovog trenutka na natječaj za treću – završnu fazu koja kao ključni dio ima završetak terminala. Natječaj je raspisan, ponude pristigle i sada je pitanje otvoriti ih ili ne, odnosno poništiti natječaj ili otvarati ponude po ovom netječaju. Čini se da je prevagnulo mišljenje o otvaranju ponuda. Znači li to i nadu da će se treća faza dovršiti po tom natječaju? Ili ne, već će se natječaj ipak poništiti?
Jasna i od svih prihvaćena činjenica je da država za praćenje zadnje faze nema sredstava.
Za završetak Gaženice novaca za sad nema!
Kako je riječ o kreditu Europske investicijske banke te Njemačke razvojne banke (s državnim jamstvom) treba kazati da država novac naizgled i ne treba dati. No, država mora osigurati novac za PDV, a koji se onda uplati državi! No u projekciji Proračuna ga nema:
– Imam pred sobom dokument Ministarstva financija u kojem je zapisnik o svim sličnim kreditima EIB-a, odnosno EBRD-a. Pod raspravom o Novoj luci Zadar stoji da je u rujnu za povećanje od 10,5 milijuna eura PDV trebalo osigurati kroz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Dalje o tome piše da natječaj za treću fazu ide, a da će Ministarstvo osigurati kvalitetno praćenje provedbe. Čitajući taj dokument sa sastanka u Ministarstvu financija ispada da projekt ide dalje, kazuje nam Ivica Burić.
Imamo i najava i da se sa samom infrastrukturom, bez terminala i uređenja luka može staviti u funkciju.
Projekt Gaženice vrijedan je 236 milijuna eura, formalni je investitor Lučka uprava Zadar. No zna se da su njeni prihodi smiješni u odnosu na ove veličine pa je jamac kredita Vlada RH.
Jučer održana sjednica Upravnog vijeća Lučke uprave imala je u epicentru pitanje formulacija zaustavljanje ili “rastezanje” natječaja.
Produljiti do Proračuna za 2014. godinu
 Poništenje natječaja svi bi u Zadru shvatili kao opstrukciju. Produljenje od godinu dana Zadrani su manje-više prihvatili. Misle da se to može napraviti po ovom projektu i natječaju. Poništenje natječaja, pogotovo preprojektiranje značilo bi i puno dulje odgode i niz “zavrzlama”.
Istovremeno je pokrenuta procedura odgode, odnosno produljenja grace perioda za dosadašnje kredite čime se obveze Lučke uprave (u stvari države jer je to njena lučka uprava, a koja ionako nema prihod za vraćati kredite) odgodile za, nadajmo se, bolje vremena.
Ivica Burić očekuje na to traženje pozitivne odgovore.
– Podnijeli smo zahtjev za produženjem rokova za korištenje kredita do 31. prosinca 2014. godine, kao i za moratorij za otplatu glavnice za 2012., 2013. i 2014. godinu. Također će se od OTP banke tražiti odgoda plaćanja glavnice za obveze podignute za plaćanje PDV-a.
Posao je gotov 60 posto, a postojeći investitor ima posla za dulji vremenski perod sa sadašnjom fazom radova, a oni se mogu i usporenije obavljati. Do tad se prema ponuđačima za 3. fazu može pokrenuti razgovore o uštedama, jeftinijim materijalima, ostavljanju dijela prostora u rou bau izvedbi i time pojeftiniti posao. Konačni ugovori mogu se potpisati prilično kasno pa dočekati i da u sada “suhoj” državnoj blagajni kapne novac za platiti PDV.
Damir MARIČIĆ
 
— Okvir
Vrančić: Prolongiranje dovršetka, a ne poništenje natječaja!
– Ja bih prije svega rekao da sam potpuno vjerodostojno i istinito informirao zadarsku javnost o tijeku i rezultatima sastanka s ministrom Hajdaš Dončićem na ovu temu i ponovio zaključak – da projekt ide dalje k punoj realizaciji, a mislimo i na drugu i treću fazu, kazao nam je gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić koji je zajedno s dr. Živkom Kolegom i Božidarom Kalmetom s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem bio na dogovoru oko projekta.
– Drugi važan zaključak je da smo za treću fazu dali suglasnost ministru na prolongiranje rokova i u financijskom i graditeljskom smislu za po prilici godinu dana. Time smo prihvatili argumente ministra da pozicije, odnosno mogućnosti povlačenja novca za dodatni iznos PDV-a trenutačno nema.
Konkretno s prolongacijom rokova ne treba poništavati natječaj već ići u proceduru, a ovisno o dogovorima s izvođačima će se donijeti naknadne zaključke.
U tom smislu poništenje natječaja shvatio bih kao izigravanje tog dogovora. No kako su me izvijestili članovi Upravnog vijeća Lučke uprave iz Zadra i Zadarske županije shvatio sam da takvog zaključka nije bilo već se ide na produljenje rokova, a predsjednik upravnog vijeća će u tom smislu obaviti daljnje potrebne konzultacije.