Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U rujnu bez posla ostao 561 Zadranin

Autor: Ante Vidović

12.10.2012. 22:00
U rujnu bez posla ostao 561 Zadranin

Foto: Zvonko KUCELIN



Tako je na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar krajem rujna bilo evidentirano 9.419 nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prethodnog mjeseca to je povećanje za 9,16 posto. Tijekom rujna je bez posla ostalo 790 ljudi,


Kraj turističke sezone odrazio se na porast broja nezaposlenih na tržištu rada u Zadarskoj županiji, što je u uvjetima izrazito sezonalnog regionalnog gospodarstva bilo i za očekivati. Tako je na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar krajem rujna bilo evidentirano 9.419 nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prethodnog mjeseca to je povećanje za 9,16 posto. Tijekom rujna je bez posla ostalo 790 ljudi, u prosjeku 26 dnevno. U odnosu na isto razdoblje lani broj evidentiranih nezaposlenih osoba je veći za 6,07 posto.
Negativan trend na tržištu rada za sobom vuče druge loše posljedice za ovdašnje gospodarstvo. Pada ukupna osobna potrošnja stanovništva koja je već sada praktično svedena na niske grane, između ostaloga povečanjem poreza i drugih davanja. Isto tako odražava se i na pad prihoda lokalne samouprave. Manjak prihoda dovodi do situacije da gradovi i općine uprihodovani novac najvećim dijelom troše na održavanje hladnog pogona, a vrlo malo se vraća u financijski krvotok kroz primjerice, izvođenje javnih radova. Sve ovo i drugi negativni trendovi uzročno posljedično dovode do novog udara na ionako krhku proizvodnju i samim time još jednog vala nezaposlenosti.
Prema evidenciji u Zadarskoj županiji najviše je nezaposlenih u Zadru, njih 6.804. To je za 561 više nego krajem kolovoza. Broj nezaposlenih u Gračacu je 684, Benkovcu je 591, Biogradu na Moru 573, Obrovcu 571, i Pagu 196.
Velikih razloga za optimizam nema. Tijekom srpnja prijavljeno je 247 slobodnih radnih mjesta, što je 36,99 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. U rujnu je najviše traženo: službenika prodaje (33), učitelja razredne nastave (15), doktora medicine (14), medicinskih
sestra (13), radnika na održavanju (9), profesora engleskog jezika (7). Vidljivo je da su se novi radnici pretežno tražili u javnim ustanovama. Nažalost, vrlo malo se ljudi traži u realnom gospodarstvu iz kojeg se financira javni sektor.
I na ovom primjeru odražava se sumorna činjenica da u Zadru već dugo nema pravih investicijskih ciklusa, a što je još gore nema ih ni na vidiku.


 MLADI I OBRAZOVANI BEZ POSLA




Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Zadar nalazi se 1.125 osoba za završenom višom školom, I. stupnjem fakulteta, stručnim studijem, fakultetom, akademijom, magisterijem i doktoratom. Čak 3.362 nezaposlene osobe su u dobi od 20 do 35 godina.