Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Virtualna panoramska šetnja Zadrom

Autor: Hana Radulić

12.10.2012. 22:00
Virtualna panoramska šetnja Zadrom

Foto: Marin GOSPIĆ



Projekt je koncipiran na način da se virtualnom šetnjom turistima što vjernije prikažu i približe odredišta koja žele odabrati za posjet jer je sve više onih koji destinacije za odmor pronalaze na internetu, istaknuo je Stjepan Matijević iz SED panorame


Suradnja Turističke zajednice Grada Zadra i zagrebačke tvrtke SED panorama rezultirala je zanimljivim projektom virtualne panoramske šetnje Zadrom koji će turiste diljem svijeta zasigurno dodatno motivirati za posjet Zadru.
Atraktivni projekt jučer su u dvorani Muzeja antičkog stakla predstavili zadarskoj javnosti predstavnici Turističke zajednice Zvonko Šupe i Branko Ganzulić, te Stjepan Matijević iz tvrtke SED panorama, no zbog sitnih tehničkih poteškoća uslijed pada servera novinarima su na konferenciji prikazane fotografije Zadra, a umjesto virtualne šetnje Zadrom demonstrirana je virtualna šetnja Rovinjem.
Zumiranje točke interesa
O samome projektu detaljnije je govorio Stjepan Matijević istkanuvši da je tvrtka SED panorama osim Zadra radila virtualne panorame i drugih hrvatskih gradova, ali i neke gradove država u regiji – od Crne Gore, Makedonije i Grčke do Srbije i ovih dana Slovenije.
– Projekt je koncipiran na način da se virtualnom šetnjom turistima što vjernije prikažu i približe odredišta koja žele odabrati za posjet jer je sve više onih koji destinacije za odmor pronalaze na internetu. Virtualne ili panoramske šetnje Zadrom predstavljaju prikaze najatraktivnijih zadarskih lokacija sastavljenih od međusobno povezanih panoramskih fotografija, rekao je Matijević, demonstrirajući kako se zumiranjem može detaljno istražiti točka interesa odnosno određeni objekt poput crkve, hotela, restorana, kazališta i sl., i virtualno proći dijelove grada ili unutrašnjost nekog objekta za 360 stupnjeva.
– Specifičnost virtualnih šetnji jest to što se one rade s poda, a manje iz zraka s obzirom da je takvo snimanje skupo i zahtijeva idealne vremenske uvjete, stoga se zračnim snimanjem ne bavi mnogo tvrtki. Mi smo Zadar pokrili iz zraka u sedam točaka iz pet različitih kuteva, i sa zemlje u deset točaka, istaknuo je Stjepan Matijević.
Kvalitetniji i točniji prikaz
Panorame Zadra su najvećim dijelom snimljene početkom srpnja, ali i koncem rujna ove godine, a ovaj projekt detaljnije prikazuje najpoznatije zadarske lokacija s tla: Morske orgulje, Pozdrav Suncu, Forum/Poljanu pape Ivana Pavla II., arheološki park, crkvu sv. Donata, uključujući i njenu unutrašnjost, Trg sv. Stošije, Narodni trg, Obalu kralja Petra Krešimira IV. (Sveučilište u Zadru), Trg pet bunara i Fošu.
– Na ovaj način turistima se nudi kvalitetniji i točniji prikaz odredišta jer putem internetskih stranica često znaju dobiti pogrešnu sliku o traženom mjestu. Tako se događa da vide samo prikaz kuće za odmor, ali ne znaju da se pored nje nalazi, primjerice, gradilište niti koliko je točno udaljena od mora. Virtualne šetnje moći će koristiti i turističke agencije ili hoteli i tako promovirati grad, a kako su panorame rađene kao slike moći će ih se upotrijebiti i za kataloge, naveo je još Matijević.
Inače, virtualne panoramske šetnje Zadrom moći će se pogledati na internetskim stranicama TZG Zadra www.tzzadar.hr /www.visitzadar.net /www.zadar.fr