Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novci za knjige koje pacijentima pomažu na putu ozdravljenja

12.10.2013. 22:00
Novci za knjige koje pacijentima pomažu na putu ozdravljenja


Građani se u ovu plemenitu akciju mogu uključiti doniranjem knjiga u dnevnu bolnicu u Zadru ili kupnjom rukotvorina u Arbanasima


Psihijatrijska bolnica Ugljan organizirala je akciju Moja knjiga u povodu svjetskog dana mentalnog zdravlja s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu knjižničnog fonda knjižnice namijenjene pacijentima. U sklopu akcije jučer je organizirana prodaja rukotvorina pacijenata bolnice koja je održana na Narodnom trgu u Zadru. Provođenje akcije je počelo u četvrtak otvaranjem izložbe rukotvorina pacijenata u ogranku Gradske knjižnice u Arbanasima koji će tamo biti izloženi do 17. listopada.
Na ovaj način u Bolnici su odlučili sami pronaći sredstva da pomognu svojim pacijentima. Djelatnici knjižnice iskreno ocjenjuju kako je tamošnja knjižnica dosta zaostala, donacija nije bilo dugo, kao ni novca iz državnog proračuna za ovu svrhu. S druge strane, čitanje ima utjecaj na liječenje bolesnika. Približavanje knjiga pacijentima nastoji im se liječenje učiniti što ugodnijim. Istraživanja su pokazala da kada čitamo i zamišljamo krajolike, zvukove, mirise i okuse opisane na stranici, da se u mozgu aktiviraju različita područja u kojima se obrađuju ta iskustva te se tako stvaraju novi neuralni putovi. Isto tako, ublažava se osjećaj usamljenosti, pomaže da se smirimo, riješimo stresa i zaboravimo vlastite probleme na neko vrijeme. Građani se u ovu plemenitu akciju mogu uključiti doniranjem knjiga u dnevnu bolnicu u Zadru ili kupnjom rukotvorina u Arbanasima.
Izložene rukotvorine, nastale tijekom radnih terapija, izazvale su zanimanje prolaznika koji su kupujući ih pomogli u prikupljanju potrebnog novca za kupnju knjiga. Na taj način učinili su plemenito djelo u pomaganju bolesnim ljudima i oduprli se otporu društva koje se danas događa.
Njen stav razilazi se s generaliziranim negativnim mišljenjem o pacijentima Psihijatrijske bolnice Ugljan kao i o pacijentima drugih sličnih ustanova. U današnjem društvu njima se često neopravdano lijepi etiketa “luđaci”, a sama ustanova se naziva pogrdnim nazivom “ludnica”. Svijest društva trebala bi se promijeniti u tom smjeru.