Zlatni med s velebitskih obronaka

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Uloga meda u prehrani, pripremanju lijekova i poslastica poznata je od davnina, a tradiciju proizvodnje u ličkom kraju čuva i Marko Knežević, pčelar iz Ričica, mjesta pokraj Gračaca. Za svoj proizvod dobio je brojne nagrade, a posljednje od njih stigle su na manifestaciji "Jesen u Lici" na kojoj je osvojio dvije diplome i dva zlatna priznanja. Proizvodi tri vrste - cvjetni i vrijeskov med za koji pčele nektar skupljaju po velebitskim obroncima, dok za onaj od kadulje košnice premješta bliže Dalmaciji.

200 pčelinjih zajednica

Kneževića smo posjetili na njegovom imanju u Ričicima. U blizini su postavljene košnice s maticama, koje s ponosom pokazuje dodajući kako ih je sam napravio. Posebnost njegova meda, kaže, u kraju je iz kojega potječe. Lika je još uvijek slabo naseljena, industrija je već godinama ugašena, a biljke kojima se pčele hrane nisu tretirane pesticidima ili insekticidima.

- Uglavnom je to riječ o medu s velebitskih obronaka ili platoa na Velebitu, izuzev kadulje koja je malo više s jadranskog dijela, blizu otoka Paga. Velika je razlika između ovoga i meda iz unutrašnjosti. Priroda je nezagađena i nema špricanja, kaže Knežević.

Proizvodnja meda je generacijama u obitelji Knežević iz Ričica, tim poslom bavili su se njegovi roditelji i djed, a Marko nam pojašnjava da se intenzivnije počeo s tim baviti nakon Oluje. Prije desetak godina, nakon radnog staža u policiji, odlazi u mirovinu i tada počinje s ozbiljnijom proizvodnjom "pčelinjeg nektara". Trenutno ima oko 200 pčelinjih zajednica, a sve što im je potrebno napravio je svojim rukama. Iako je do sada dobio veći broj priznanja i nagrada za kvalitetu meda, pa čak i postotke određenog cvijeta u medu, na natjecanja se prijavljuje sve rjeđe.

Posljednje godine loše za pčelarstvo

- Na natjecanja baš i ne idem, tek rijetko. Ovoga puta na "Jesen u Lici" slao sam dva uzorka, jedan cvjetni i jedan od vrijeska i ponovno dobio zlato, za oba. Uglavnom, na svim natjecanjima na kojima sam bio vratio sam se s priznanjem. Natjecanja u Osijeku i Splitu za uzorak traže po nekoliko kilograma meda, a uz to moraš platiti i nekoliko stotina kuna dodatno za sudjelovanje, pa to jednostavno bojkotiram, kaže Knežević.

Kvaliteta meda osigurava i plasman, no Knežević koji je i predsjednik Udruge pčelara "Vrijesak" iz Gračaca istaknuo je kako su posljednje godine loše za pčelarstvo.

- Posljednje godine ne mogu se uzeti kao pokazatelj, jer su bile slabe. Prije pet godina je jedan pčelinjak davao meda koliko ga danas daju četiri. Spali smo na dvadesetak posto proizvodnje, a cijena je gotovo ista zbog nabave iz uvoza, zaključuje Knežević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno