Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Fantela i Marenić na drugom mjestu

28.07.2011. 22:00
Fantela i Marenić na drugom mjestu


U četiri discipline Hrvatska na svjetskim ljestvicama ima jedriličare u prva četiri na svijetu: Šime Fantela i Igor Marenić druga su posada svijeta u klasi 470, Tonči Stipanović je treći u Laseru, dok su Ivan Kljaković Gašpić i Tina Mihelić četvrti u Finnu i Laser Radialu


S jednim drugim i  jednim trećim mjestom Hrvatska je ovoga mjeseca četvrta jedriličarska nacija svijeta. Broj jedan drži Velika  Britanija, slijede Australci i  Francuzi pa mi. Samo 15 zemalja ima predstavnike među  prva tri u nekoj od deset olimpijskih disciplina. U četiri  klase imati jedriličare u prva  četiri na svjetskim ljestvicama još je nezabilježen uspjeh  hrvatskog jedrenja.
Šime Fantela i Igor Marenić, europski prvaci 2011.,  stabilno su u vrhu klase 470  već duže vrijeme, a jedini   koji im se zasad odupiru su  Australci Belcher/Page, posada koja je isto jedina bila  ispred njih na Otvorenom  EP u Helsinkiju. Drugo  mjesto za Šimu i Igora i ovoga mjeseca. Juniori Lovro  Ivanov i Marko Carić su 117.  Tonči Stipanović u Laseru je  napredovao do plasmana karijere. Europsko zlato lansiralo ga je na treće mjesto  svjetske ljestvice. Zahvaljujući odličnim rezultatima na  EP većina naših kormilara je  napredovala: 9. Milan Vujasinović, 26. Ivan Taritaš,  30. Aron Lolić, 35. Luka Radelić, 36. Daniel Mihelić. Prvi je Britanac Nick Thompson. U Finnu kao i prošlog  mjeseca Ivan Kljaković  Gašpić je izvrstan četvrti.  Marin Mišura se nalazi na  11. mjestu, dok je Josip Olujić 64. Vodi Britanac Edward  Wright.
Među prvih 20 imamo jedriličare u još dvije discipline. Marin Lovrović i Siniša Mikuličić su 14. u klasi  Zvijezda, dok su Enia  Ninčević i Romana Župan  17. u ženskom 470. U Zvijezdi na svjetskim ljestvicama imamo još dvije posade:  36. Dan Lovrović i Marin  Lovrović stariji, 40. Mate  Arapov i Ante Šitić. Prvo  mjesto u Zvijezde drže Brazilci Scheidt/Prada, a u ženskom 470 Francuskinje Petitjean/Douroux. Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u  zauzimaju 22. mjesto. Austrijanci Delle Karth/Resch  su prvi. Luka Mratović u  RS:X polako napreduje prema gornjem dijelu tablice,  isto kao i u prethodnom  olimpijskom ciklusu u kojem  je bio prvi hrvatski daskaš na  OI. Stigao je do 70. mjesta.  Mihovil Fantela je 128. Na  broju jedan nema promjene,  prvi je i dalje Izraelac Nimrod Mashich. Sljedeće  svjetske ljestvice izlaze  početkom listopada.