Ukloniti sve prepreke do biračkih mjesta

Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ
Stanko Paniće, dopredsjedniko Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

Uoči svakih izbora osobe s invaliditetom s pravom postavljaju pitanje koliki broj glasačkih mjesta u Zadru i županiji na kojima je omogućen pristup osobama s invaliditetom. Ovo pitanje iznova je postavio i Soni Banić, invalid koji je na ovaj problem upozoravao u više navrata proteklih godina. Sada je ponovno aktualizirano jer su blizu parlamentarni izbori.

Javiti se članovima izborne komisije

U razgovoru sa Stankom Panićem, dopredsjednikom Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije saznajemo kako će se upravo o ovom problemu raspravljati na sjednici predsjedništva 29. listopada, no kratko vrijeme predstoji do izbora kako bi se uklonile sve prepreke na onim glasačkim mjestima gdje postoje.

- Osobe s invaliditetom ili bolesne osobe koje ne mogu izaći iz svog doma ukoliko žele glasovati na izborima to mogu učiniti na način da se prethodno jave članovima izborne komisije u svojim mjesnim odborima. To je i naš prijedlog njima. Uostalom i članovi izborne komisije dobiju naputak kako postupati s osobama s invaliditetom, pa mogu i izaći s biračkog mjesta i omogućiti tim osobama da glasuju poštujući privatnost, mogu i iznijeti glasačku kutiju izvan biračkog mjesta, pojašnjava Panić, priznajući kako je ovaj problem prisutan već dulje vrijeme i konstantno se na njega upozorava.

Tvrdi kako ipak ima dosta biračkih mjesta na koja osobe u invalidskim kolicima mogu doći.

- Puno je biračkih mjesta u školama u koje osobe s invaliditetom mogu ući, dodaje Panić.

Soni Banić, podsjetimo, prilikom jednih izbora morao je do svog biračkog mjesta proći nekoliko stepenica, što mu je zbog otežanog kretanja predstavljalo problem, a zbog čega je također apelirao da se invalidima omogući pristup biračkim mjestima. Tada su i pojedini zadarski političari, koji su također glasovali na tom biračkom mjestu, slikajući se sa Banićem, upozorili na ovu potrebu za osobe sa invaliditetom, no kako su izbori prošli, očigledno se nitko s ovim problemom nije više želio uhvatiti u koštac.

Banić navodi kako svako biračko mjesto koje je nedostupno osobama s invaliditetom izravno krši Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Pristup zgradi, palačama?

Zanimalo ga je i hoće li zgrada sa 72 socijalna stana koja se trenutno radi na predjelu Crvene kuće, sukladno Zakonu o gradnji imati pristup prilagođen za osobe u invalidskim kolicima i teško pokretne osobe, na što je dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida, istaknuo kako bi u projektu pristup za osobe sa invaliditetom trebao postojati.

- Osobama koje su u invalidskim kolicima ili su teško pokretne treba omogućiti pristup od prizemlja do lifta, rekao je Panić.

Postavlja se i pitanje hoće li Cedulin čija je rekonstrukcija u tijeku, kao i Kneževa palača gdje su također u tijeku radovi također imati pristupe za osobe s invaliditetom. Odgovore smo zatražili od Gradske uprave, no još uvijek ih nismo dobili.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno