HDZ-ovim i SDSS šefovima klubova naknade u Obrovcu podigli za 1000 kuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Iako je jedan od najsiromašnijih gradića u Hrvatskoj
Ne treba zaboraviti i na razne nadzorne odbore u kojima su također vijećnici iz vladajuće garniture, pa tako Mostov vijećnik iz Obrovca Ivan Matić upozorava kako se lako može zaključiti da obrovački "vladajući vijećnici za svoje bespogovorno dizanje ruku mjesečno primaju poveće svote, iako imaju samo četiri sjednice godišnje"
Gradski vijećnici Obrovca uskoro bi mogli primati dvostruko veće mjesečne naknade

Iako mediji ovih dana izvještavaju o teškoj situaciji u Obrovcu, čini se kako se gospodarska situacija u najsiromašnijem hrvatskom gradiću ipak popravlja - predsjednicima klubova vijećnika određene su naknade od 1000 kuna! Kako oni već imaju vijećničke naknade u istoj ovoj svoti, najnovijom odlukom dobili su povećanje od sto posto!

Istom odlukom naknadu su dobili i članovi stalnih radnih tijela u visini od 300 kuna, ali i oni već imaju vijećničku naknadu od 1000 kuna, što znači da predsjednici klubova odsad mjesečno dobivaju 2000 kuna, a ako su članovi radnih tijela, onda i 2300 kuna.

Još je žalosnije da ovu svotu dobivaju svakoga mjeseca bez obzira održava li se sjednica Gradskog vijeća ili ne, a intrigantan je i podatak da su dodatne naknade zapravo dobili samo članovi vladajuće koalicije HDZ-a i SDSS-a jer u Gradu Obrovcu samo oni imaju svoje klubove vijećnika. Oporbene stranke nemaju po troje vijećnika potrebnih za osnivanje kluba.

Švonja iz Novog Sada dolazi na sjednice

Dodatne naknade tako su usrećile samo obrovačku vlast, konkretno predsjednicu HDZ-ovog Kluba vijećnika Đurđu Roupec te predsjednika SDSS-ova Kluba Branislava Švonju koji inače živi u Novom Sadu, te se oporbeni vijećnici pitaju isplaćuje li mu Grad Obrovac naknadu za rad u Hrvatskoj na račun u - Novom Sadu? Naknade su, naravno, usrećile i ostale vijećnike vladajuće koalicije koji su velikim dijelom ujedno i članovi stalnih radnih tijela.

Kako je moguće da je došlo do ovakvom povećanja naknada u gradu s tek nešto više od 4000 stanovnika koji se već godinama nalazi na vrhu državne ljestvice po nezaposlenosti?

Iz dokumentacije sa sjednice Gradskog vijeća vidi se da je prijedlog ove odluke podnio sam - gradonačelnik. HDZ-ov Ante Župan dostavio je svom predsjedniku Gradskog vijeća, Marinu Klancu, "Prijedlog odluke o visini naknade predsjednika klubova i članova stalnih radnih tijela Gradskog vijeća Grada Obrovca", a ovaj je to, naravno, prihvatio te kao novu točku ugurao u dnevni red sjednice.

Župan predložio povećanje

Iz dokumentacije se vidi da su i Županov prijedlog i Odluka o visini naknade doneseni istoga dana, te je Klanac potpisao i članke kojima se predsjednicima klubova i članovima stalnih radnih skupina, odnosno gotovo svim vijećnicima HDZ-a i SDSS-a - naknade povećavaju za 100 ili 30 posto.

Ne treba zaboraviti i na razne nadzorne odbore u kojima su također vijećnici iz vladajuće garniture, pa tako Mostov vijećnik iz Obrovca i predsjednik udruge Eko Zrmanja, Ivan Matić, upozorava kako se lako može zaključiti da obrovački "vladajući vijećnici za svoje bespogovorno dizanje ruku mjesečno primaju poveće svote, iako imaju samo četiri sjednice godišnje". Matić skreće pažnju i na još jednu vrlo važnu činjenicu za život Obrovčana, a ta je da ni gradonačelnik ni dogradonačelnik ne žive u Obrovcu:

- Ondje su prijavljeni samo kako bi ostvarili pravo biti birani, a njihove stvarne adrese nalaze se u Zadru. Isto se odnosi na dobar dio gradskih uposlenika kojima je naš grad samo radno mjesto, izvor dobrih prihoda i ništa drugo - kaže Matić.

Treba podsjetiti i na još jedan dobro poznati obrovački raritet - predsjednik Gradskog vijeća Marin Klanac mjesečno prima naknadu od 5000 kuna! Tako se jedan od najsiromašnijih hrvatskih gradića ipak može pohvaliti kako su u barem nečemu u vrhu, a to je visina naknade šefa Gradskog vijeća. Nije stoga čudno da ovaj gradić na umoru sve teže podnosi ovako skupu gradsku vlast.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)