Pročišćivač u funkciji do kraja mjeseca!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SANACIJA
Za sada grad Zadar iz otpadnih voda uklanja oko 50 posto onečišćenja, rekla je Branka Viduka
Vedran SITNICA
Stigla osjetljiva i vrlo vrijedna oprema

 Radnici zadarske komunalne tvrtke Odvodnja jučer su započeli montažu membrane u bioareacijske spremnike pročišćivača kod Gradskog groblja koje su uništene u poplavi 11. rujna. Radi se o vrlo osjetljivoj i vrijednoj opremi koja zbog specifičnosti materijala odmah nakon montaže mora pod vodu pa su radnici marljivo prionuli poslu već od ranih jutarnjih sati.

- Uređaj je još 14. rujna osposobljen za prethodni i prvi stupanj pročišćavanja otpadnih voda, što znači da za sada grad Zadar iz otpadnih voda uklanja oko 50 posto onečišćenja. Inače, uređaj je projektiran da pročišćava otpadnu vodu za parametre KPK BKP5 i suspendirane tvari u postotku od oko 90 posto, pojašnjava Branka Viduka iz Odvodnje, najavljujući kako će uređaj biti u potpunosti osposobljen i vraćen u prvobitnu funkciju do kraja listopada. Batur podsjeća da je šteta nakon što se preko uređaja i ostalih postrojenja i objekata u sklopu njega prelio potok Ričina, bila procijenjena na oko deset milijuna kuna, a puna četiri dana cijelo postrojenje bilo je bez električne energije zbog kvara na elektrpostrojenje koje je u dodiru s vodom pregorjelo. Stradali su i tzv. puhači, a od ukupno pet, jedan je rekonstruiran, dok se za preostala četiri još čekaju djelovi.

- Stradala je i jedna pumpa iz ulazne crpne stanice koja ovih dana ide u Zagreb na reparaturu, kaže Viduka dodajući kako pročišćivač nije stradao zbog oborinskih voda i količine kiše koja je tog 11. rujna pala na zadarskom području već zbog nabujalog potoka Ričina koji je preplavio prvo bazene, a onda i sve ostalo.

- Naplovni mulj začepio je pore aeracijskih membrana za distribuciju kisika u bioaeracijskim spremnicima i uništio ih je zbog čega je bila potrebna zamjena istih, istaknula je Viduka, a na novinarsko pitanje je li možda razlog zbog čega se iz pročišćiača ovih dana ne šire neugodni mirisi u smanjenom kapacitetu rada, odgovara kako je taj problem s neugodnim mirisima već ranije riješen.

- Ponekad se osjete neugodni mirisi, ali ne iz uređaja već iz cjevovoda, dotoka prije uređaja i to uglavnom neposredno nakon iskrcavanja spremnika kamiona. Na četiri lokacije uz ogradu uređaja smo postavili senzore za kontrolu zraka koji kontroliraju koncentraciju sumporvodika, amonijaka i merkaptona. U posljednjih godinu dana sva mjerenja su bila 0 ppm i ta mjerenja, na dnevnoj bazi, dostupna su građanima na našim službenim, internetskim stranicama, kaže Viduka.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno