Srbija vraća ikone zadarskoj pravoslavnoj crkvi

Slika korisnika valentinam
Jučer otpremljeno 45 umjetnina prema Hrvatskoj
Prema sporazumu, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona
Pravoslavna crkva sv. Ilije u Zadru

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su jučer iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona, donosi srpski portal "P Portal), na temelju priopćenja iz Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije. Dio tih dobara bit će vraćeno i u zadarsku pravoslavnu crkvu.

Kulturna dobra su otpremljena nakon što su, prema odluci Mješovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za vraćanje kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uvjeti, navodi dalje isti portal te u nastavku teksta dodaje:

"Na temelju Sporazuma između nekadašnje Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Republike Hrvatske o suradnji u području kulture i prosvjete i uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda SPC, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na sastanku u srijedu Mešovite međudržavne komisije verificiran je Zapisnik sa sastanka održanog u travnju u Požegi.

Na tom sastanku je bilo riječi i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o vraćanju ikona iz crkava Svetog Georgija u Lisičinama i Svetog Georgija u Velikim Bastajima.

Sastavljeno je izvešće mješovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka", donosi jučerašnji P Portal. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika Zlobwaype
If you’re interested in winning millions, then I’m here to help! At <a href=skyliteboom.com>Casino</a> you can play over 450 world-class games and I’m giving you an exclusive Welcome Bonus to get you stuck into winning. Use it today to increase your chances of hitting our jackpots. All you have to do is <a href=skyliteboom.com>sign up today</a> and watch the rewards come rolling in. skyliteboom.com <a href=skyliteboom.com>Prepare to hit the big time</a> <a href=skyliteboom.com>Hacer giros para ganar millones</a> <a href=skyliteboom.com>Holen Sie sich spinnen, um Millionen zu gewinnen</a> <IMG>http://i63.tinypic.com/ofdmds.jpg</IMG>