Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kolumbijka na Forumu izvodi čuda nogometnom loptom

14.10.2018. 08:30
Kolumbijka na Forumu izvodi čuda nogometnom loptom


Tko je prošao pored Arheološkog muzeja u posljednjih tjedan dana nije mogao ne zamijetiti je. Simpatična i nasmijana Kolumbijka Alejandra svojom vještinom žongliranja nogometnom loptom zaustavlja sve redom; i mlade i stare, i muškarce i žene. S nevjerojatnom lakoćom izvodi trikove freestyle nogometa, prateći taktove glazbe u pozadini, a nakon što završi, svaki put popraćena je aplauzom prolaznika i povicima oduševljenja.
Ni mi nismo odoljeli a da je ne priupitamo nekoliko pitanja, poput toga tko je, od kuda je i koliko se već dugo bavi freestyle nogometom?
– Ja sam Alejandra, dolazim iz Bogote (Kolumbija), imam 24 godine. Tu sam sa svojim dečkom, 29-godišnjim Mariom iz Toluce (Meksiko). Zajedno putujemo svijetom, a novac za put uspijevamo zaraditi mojim nastupima po gradovima diljem svijeta, kazala nam je Alejandra dodavši kako su prvi put u Hrvatskoj, u Zadru, i kako je zaista predivno. Tu su već tjedan dana, a planiraju ostati još tjedan, upravo zbog podrške koju dobiva od prolaznika.
– Lijepo je vidjeti kada se netko zaustavi, odašilje tu pozitivnu vibraciju koja svakako utječe i na samu izvedbu. Drago mi je da se Zadru sviđa ono što izvodim, kazala je.
Iako bi se na temelju njene izvedbe moglo reći da se (freestyle) nogometom bavi od malena, njena priča o početku bavljenja tim sportom zapravo i ne seže toliko daleko. Prvi je put probala žonglirati prije samo pet godina, i to, kako kaže, uz pomoć prijatelja, a najviše sama, gledajući i upijajući trikove s YouTube snimki, tzv. tutoriala.
Prije nego je započela trenirati freestyle nogomet, nikada nije igrala nogomet.
– Ovo je bio moj prvi susret s nogometom, kazala je, no očito je talent koji je krila u sebi odmah izašao na vidjelo. Nije trebalo proći puno vremena da ju freestyle nogomet osvoji. Počela je trenirati po cijele dane, i u samo 5 mjeseci već je naučila osnovne elemente.
– U početku je bilo teško, krenula sam od najosnovnijih elemenata, i cijeli dan ponavljala, ispravljala greške, učila, griješila… No, sav trud se isplatio. Ubrzo sam svladala tehniku i postajalo je sve lakše učiti nove elemente i ubacivati ih u koreografiju, kazala je Alejandra dodavši kako danas u jedan tjedan zna naučiti dva do tri nova trika.
– Sada je sve to poput igre, dolazi mi automatizmom. Toliko mi je tijelo već naučilo reagirati u određenim situacijama da puno brže učim nove elemente. Jednom kada u ovoj vještini dođeš do napredne faze izvođenja trikova, sve ide puno brže i ne iziskuje više toliko napornog rada, objasnila je dodavši kako se, svejedno, uvijek veseli novim izazovima i težim trikovima.
Alejandrina vještina još je posebnija kada se naglasi kako u svijetu ima jako malo ženskih žonglerica, odnosno freestyle nogometašica. U Kolumbiji je npr. freestyle nogomet dosta privlačan djevojkama, pa tako pored Alejandre, ima još njih 15-ak koje se profesionalnije bave tim sportom.
Osim što se bavi da bi zaradila za putovanja pa trikove izvodi na ulicama gradova diljem svijeta, Alejandra u rodnoj Kolumbiji zna biti pozvana da izvodi trikove u sklopu nekog (sportskog) događanja, trenira djecu, zabavlja prijatelje…
– Uvijek se nađe neki razlog da svoje znanje iskoristim u dobre svrhe, rekla je.
Ono što im se posebno sviđa u Zadru, je, kažu, predivno more. Njihovi rodni gradovi su u kontinentalnom dijelu pa im je poseban užitak boraviti u primorskom gradiću. Također, oduševio ih je Sveti Donat ispred kojeg svakog dana Alejandra izvodi svoje koreografije, a ništa manje ni Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Zapravo je, kažu, sve kao jedna razglednica: malo, lijepo, sigurno i čisto.
Ono što su također primijetili, a u njihovim zemljama su naviknuli vidjeti na svakom koraku, je ulična hrana.
– U Columbiji i Meksiku ima jako puno ulične hrane koja se priprema na licu mjesta, na ulici. Od nacionalnih jela do uobičajenog fast fooda, sve ćete pronaći. Ovdje je toliko nema, kazali su Alejandra i Mario.