Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za rušenje Zaraznog i izgradnju nove zgrade stiglo pet ponuda

14.10.2018. 09:00
Za rušenje Zaraznog i izgradnju nove zgrade stiglo pet ponuda


Na poziv Opće bolnice Zadar za radove na rušenju postojeće zgrade Zaraznog odjela te izgradnju nove zgrade u kojoj će biti smješteno više odjela u petak je pristiglo pet ponuda.
– Dobili smo pet ponuda potencijalnih izvođača radova i sada nam predstoji da ih pregledamo te utvrdimo koja je najpovoljnija. Ovo je drugi put da provodimo natječaj. Naime, prvi smo poništili jer je cijena za izvođenje radova bila previsoka u odnosu na onu koja je bila stavljena u poziv. Sada trebamo vidjeti kakve će ponude biti ovoga puta, rekao nam je kratkom razgovoru ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina.
Inače, tvrtka koja dobije dozvolu za radove morat će srušiti postojeću zgradu Zaraznog odjela te na mjesto iste u 36 mjeseci izgraditi novu zgradu na četiri etaže u kojoj će se, među ostalim, smjestiti Onkologija, Plućni i Zarazni odjel, a zgrada će zračnim mostovima biti spojena s jedne strane s Poliklinikom, a s druge s Internom kako bi se mogla ostvariti komunikacija i s tim zgradama.
Inače, ovaj je tjedan počela naplata parkirališta ispred zgrade nove Poliklinike. Parkiralište s 210 mjesta naplaćuje se 4 kune po satu te uglavnom zjapi prazno jer je velikom broju građana preskupo platiti 4 kune po satu. Naime, poznavajući naš sustav nikad se ne zna koliko će vremena biti potrebno provesti u medicinskoj ustanovi čekajući bilo na upis, pregled ili terapiju, a najčešće se radi o satima.
Prema ovoj odluci tako, primjerice, pacijenti koji dođu na dijalizu, kemoterapiju ili u dnevnu bolnicu na neki drugi tretman, te provedu u bolnici nekoliko sati na čekanje i dobijanje terapije, ili primjerice dok su na fizikalnoj terapiji, morat će platiti za držanje automobila na parkiralištu ispred zdravstvene ustanove. Uglavnom su to tretmani koji se ne obavljaju jednom u godini nego i više puta tjedno. Upravo zbog toga brojni pacijenti ostavljaju automobile po okolnim dvorištima, na cesti ili u privatnim dvorištima te time stvaraju bespotrebnu gužvu u kvartu.
Mnogi se pitaju zašto bolnica, odnosno Poliklinika, nije poštedila pacijente plaćanja, dok bi. npr. turistima mogla naplatiti parking.