Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

BIOGRADSKA PROVIDNOST Interpretacijski centar pomorstva i ribarstva vrijedan 5 milijuna kuna

13.10.2020. 14:16


Pandemije koronavirusa i epidemiološka situacija u Gradu Biogradu na Moru tek je usporila ali ne i zaustavila ovdašnje projekte. U samom gradskom centru otvoren je 3,5 milijuna kuna vrijedan Turistički informativni centar (TIC), glavna »turistička recepcija grada« kojeg će zajednički koristiti gradska Turistička zajednica i Park prirode Vransko jezero.
– Asfaltiraju se ulice, nogostupi i parkirališta, a oko 200 metara južnije od TIC-a na zgradi stare škole izvode se radovi na Centru za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd u iznosu od 11,3 milijuna kuna. Za dva tjedna otvorit će Poduzetnički inkubator, projekt vrijedan 38 milijuna kuna. Pred potpisom smo ugovora za financiranje projekta aglomeracije, sustava odvodnje i promjenu vodovodnih cijevi, vrijedan milijardu kuna, objavio je Ivan Knez, gradonačelnik.


Korištenje EU fondova
Županijska lučka uprava Zadarske županije intenzivno radi na 3,5 milijuna kuna vrijednoj projektno-tehničkoj dokumentaciji za izgradnju nove ribarske i trajektne luke potrebne za financiranje cjelokupnog projekta iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korištenjem sredstava iz EU fondova.
– Nova luka neće više biti na biogradskom poluotoku, nego izmještena između Kumenta i Crvene luke, južno od zgrade Komunalca s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, rekao je Knez.
Između brojnih biogradskih projekta koje je LAG Laura i FLAG Lostura nominirao na EU fondove i resorna ministarstva izdvajamo, kaže on, projekt Rekonstrukcija tržnice i ribarnice čija je realizacija u postupku te projekt Interpretacijski centar pomorstva i ribarstva procijenjen na 5 milijuna kuna.
– Muzejski koncept temelji se na očuvanju i prezentaciji kolektivne memorije i identiteta zajednice, a naglašeno je uključivanje lokalne zajednice u projekt, kako bi se potaknulo osvještavanje pučanstva o vrijednostima koje baštini, istaknuo je Knez.


Kuća Božje Providnosti
Interpretacijski centar pomorstva i ribarstva radit će se na Narodnom trgu, popularnom trgu Brce, u oronuloj zgradi u kojoj sučasne sestre iz Skradina prije 82 godine, 1. rujna 1938., na poziv tadašnje općinskih vlasti Biograda otvorile dječji vrtić pod nazivom »Kuća Božje Providnosti«.
– Tema maritimne baštine predstavljat će se kroz tri elementa – ribarstvo, pomorstvo i tradicionalnu brodogradnju, objašnjava Knez
Održivim razvojem u kontekstu grada Biograda podrazumijeva se, kaže on, osiguranje bolje kvalitete života za svakoga, sada i u budućnosti.
– Usprkos trenutku življenja mi ostvarujemo našu viziju budućnosti Grada. Naime, prvi i osnovni interes Grada Biograda na Moru je stvaranje uvjeta i borba za nova radna mjesta i cjelokupni razvoj grada. Jako je važno da u životu imate cilj prema kojem ćete uvijek ići. Sve je u vašem stavu. Interesi Grada i građana su nerazdvojivi. Međutim, mi ne živimo u zabludi da će nam netko drugi osigurati blagostanje i ljepši i ugodniji život u našemu gradu, zaključio je Ivan Knez, gradonačelnik.
 




Svečanost otvorenja Poduzetničkog inkubatora


Za dva tjedna, 26. listopada 2020., upriličit će se svečano otvaranje Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru. Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.979.211,52 HRK, od čega 19.945.669,41 HRK sufinancira Europska Unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
​- Misija Poduzetničkog inkubatora je stvaranje uspješnih poduzetnika koji će nakon napuštanja istoga nastaviti uspješno samostalno poslovati te posljedično poboljšati gospodarsku slike općine i povećati zaposlenost. Iako Poduzetnički inkubator nije službeno otvoren u uredima je već osam poduzetnika, a ostali zainteresirani su na čekanju, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura i FLAG Lostura.