Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Capak najavio stroge sankcije za kršenje novih mjera, novčane kazne su ogromne

13.10.2020. 07:47


Nacionalni stožer civilne zaštite od jučer je uveo mogućnost novčanih kazni za pravne osobe koje se ne pridržavaju njihovi odluka i mjera. Prema Krunoslavu Capaku, dosad smo imali preporuke, ali od jučer Stožer ima odluke koje podliježu djelovanju državnog inspektorata.
“U donošenju mjera je sudjelovao i glavni državni inspektor Mikulić i upoznat je sa kontrolom. Danas nas čeka odluka gdje će inspektorat imati veliku ulogu jer će provoditi kontrolu. Sad postoji mogućnost kažnjavanja, ako inspektor utvrdi, 20-70 tisuća kuna za pravnu osobu”, rekao je Capak za Dnevnik Nove TV.
Dodao je kako još ne postoji odredba za kažnjavanje fizičkih osoba, ali u zakonu postoji mogućnost poveznice i o tome se sada razgovara.
Danas odluka o radnom vremenu kafića
Od jučer je nošenje maski obavezno u zatvorenim prostorima, osim u teretanama. Stožer komunicira s predstavnicima fitness industrije, rekao je Capak, ali još nisu razgovarali o mogućnostima nošenja maski u teretani.
“Teretane nisu na spisku. Za vrijeme vježbanja nije moguće nositi masku, ali za vrijeme boravka u prostorijama bi se moglo. Još nismo o tome razgovarali”, rekao je Capak.
Najavio je da će Nacionalni stožer danas donijeti odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, koja će vrijediti u svim županijama.
Osvrnuo se na predstojeći blagdan Svih svetih pa rekao da su lokalne stožere zamolili da pripreme češću frekvenciju autobusa i ograničavanje broja ljudi, a ako bude potrebno, Stožer će propisati mjere. Smatra kako treba prorijediti kioske s cvijećem i svijećama ispred groblja, jer se i oko njih, kaže, stvaraju gužve.
Kreće cijepljenje protiv gripe
Oxfordsko cjepivo moglo bi  brzo dobiti odobrenje, a Hrvatska je već spremna za skladištenje i distribuciju jer se predbilježila za cjepivo zajedno s Europskom komisijom.
“Imamo pripremljeno skladištenje i funkcioniranje distribucijskog centra, prva tranša bila bi od 200 do 400 tisuća doza”, kazao je Capak.
Krajem tjedna najavljuje početak cijepljenja protiv gripe.
“Prva tranša je u Hrvatskoj i distribuira se i očekuje se krajem tjedna cijepljenje. U prvoj tranši osigurano je 250.000 doza za ranjive skupine”, rekao je Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV.