Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mršić: Nismo igrali kolektivnu košarku i izgubili smo snagu

13.10.2020. 12:15


Abaligaški vikend u kojem su odigrali dvije utakmice u regionalnoj konkurenciji košarkaši Zadra sigurno neće pamtiti po dobrome. Nakon što ih je Mornar razmontirao u petak na premijeri u Krešinom domu (66:82), nedjelja je također donijela poraz, na gostovanju u Novom Beogradu od Mege Soccerbeta (87:90). Reklo bi se ništa čudno jer su na Višnjiku godinama unazad navikli svoje navijače na slična otvaranja, primjerice lani su Ante Nazor i Danijel Jusup nanizali čak sedam uvodnih poraza, dok je godinu prije prva pobjeda upisana nakon što se krenulo sa 0-4.


Neumoljivi Momirov
Mega je slomila sve zadarske nade u završnici treće dionice kad su nakon 62:61 vodstva napravili seriju 13:3 i tako pobjegli na dvoznamenkastu razliku (74:64) koju do kraja nisu ispuštali. Presudio je vrhunski vanjski šut domaćeg sastava. Pogodili su čak 16 trica iz 31 pokušaja što je ipak bilo previše unatoč vrlo dobrom šutu za tri Mršićevih igrača (11-19). Neumoljiv je posebno bio Stefan Momirov koji je za tri gađao fenomenalnih 7-9, a Mega je uz Momirova imala još nekoliko raspoloženih igrača, poput Petruševa, Miškovića, Cerovine i Simonovića dok je u stožeru plavih nedostajalo prave pripomoći raspoloženom bekovskom paru Junaković-Mavra koji je pretežito nosio Zadar u Novom Beogradu. Nakon drugog poraza Veljko Mršić nije mogao ništa drugo nego konstatirati da je pobjeda domaćina zaslužena, a svojim igračima barem može priznati da su za razliku od one utakmice s Mornarom pokazali bolje lice protiv Mege.
– Gledali smo jednu zanimljivu, naročito napadačku, utakmicu s visokim postocima šuta jedne i druge momčadi. Prvo poluvrijeme bilo je dosta izjednačeno, dok je u drugom poluvremenu Mega preuzela rano vodstvo. Mi smo se držali dobar dio utakmice na nekoj prihvatljivoj razlici. Međutim, nismo odigrali dobro, a na kraju smo ipak došli u jednu malu priliku učiniti utakmicu zanimljivom – prvi je Mršićev komentar nakon sraza s Megom koja se nudila većim dijelom utakmice, no nije bilo prave ideje i kreacije kod Zadrana u drugom poluvremenu.


Nepotrebna soliranja
Sigurno je svojim štićenicima Mršić najviše zamjerio što je izostala momčadska igra i što se u ključnim trenucima pribjegavalo nepotrebnom soliranju. Na kraju statistika ne može prevariti pa se indikativnim pokazuje podatak od čak 29 asistencija Mege naspram tek 17 uspješnih dodavanja Zadra. Još nevjerojatnije zvuči podatak da su za 28 od 29 asistencija kriva tek četiri Megina igrača. Tepić je imao devet, Cerovina osam, Smith šest dok je Momirov podijelio pet asistencija.
– Imali smo loša rješenja, bili smo previše statični, previše smo driblali i završavali nakon prvog pika. Nismo igrali kolektivnu košarku, nismo mogli s nekim pasom ili ekstra pasom doći u bolju situaciju i onda eventualno napasti s prodorom i završavati. Izgubili smo snagu, dva dana prije ove smo odigrali jednu tešku utakmicu, jučer smo bili na putu. Sve u svemu zaslužena pobjeda Mege – kazao je za kraj Mršić koji ni neće imati puno vremena za plakanje nakon abaligaških posrtaja jer se već sutra nastavlja HT Premijer liga s gostovanjem u Osijeku, s mislima prema ponedjeljku kad u Krešinom domu gostuje Krka iz Novog Mesta s Rokom Stipčevićem. Kao i mnoge prethodne sezone taj dvoboj s Krkom će biti uistinu od velike važnosti, čak bi se moglo reći i kvalifikacijski za ostanak u ABA ligi. Do tada će se valjda i popraviti mnogi nedostaci u samoj igri, a mogao bi se i osvježiti roster s ponekim pojačanjem koje je evidentno potrebno. Na Višnjiku se o tome zasad ne priča na sva zvona iako se sigurno radi na tome. Valjda im je teško priznati da su i ove sezone kao i mnoge prije potpuno promašili s američkim akvizicijama, no to je već stara izlizana priča.
 




Junakoviću palac gore, Vukoviću palac dolje


Žalio se nakon drugog poraza u ABA ligi Veljko Mršić da je u ključnim trenucima nedostajala kolektivna igra i sigurno je to jedan od važnijih razloga za konačni neuspjeh. Svakako se u tu ladicu može staviti i konstatacija da osim nekoliko igrača koji su zaslužili dobru ocjenu ostali nisu pokazali igru da bi se s teškog gostovanja donijeli bodovi. Prvo ime u Mršićevom sastavu sigurno je bio Martin Junaković koji je završio utakmicu sa 22 koša, dva skoka i četiri asistencije uz četiri pogođene trice iz pet pokušaja. Do njega je po učinku bio kapetan Dominik Mavra koji je uspio ubaciti 16 poena uz pet asistencija dok je dobra vijest za Mršića što je Aleksandar Bursać počeo pokazivati da će Zadar imati koristi od njega. Mornaru je zabio 14, Megi 10 koševa, a neloše je svoje minute iskoristio i Jure Planinić s osam poena i četiri skoka. Malo bolji nego u prethodnim utakmicama bio je Justin Carter (osam poena, pet skokova), no njegov pravi učinak tek se treba očekivati. Ostali su uglavnom podbacili. Za Workua i Gallowaya nije neko čudo jer su i dosad bili uglavnom statisti, ali vidno je nedostajao Zadru bolji učinak nositelja Gilberta i Vukovića. Ovaj potonji je najveće razočarenje u porazu od Mege, ipak se od Riječanina očekivalo više od tek četiri poena, pet skokova i dva asista.