Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

RAZNOBOJNI SPREMNICI Krstičević: Ukoliko želimo zaštititi okoliš moramo odvajati otpad i reciklirati

13.10.2020. 12:34


Ovih dana na zadarskim ulicama osvanuli su novi kontejneri, oni s narančastim poklopcem, namijenjeni reciklabilnom otpadu.
Ovi spremnici, zapremnine 1.100 litara, postavljeni su u dvorišta stambenih zgrada pokraj spremnika za komunalni otpad. Namijenjeni su za odlaganje otpadne plastike, otpadnog metala, otpadnog papira, otpadnog stakla te drugih vrsta namijenjenih recikliranju (npr. otpadni tekstil, otpadno drvo i sl.). Ipak, iz Čistoće posebno naglašavaju kako se u njih ne smije odlagati EE otpad, opasni, glomazni, građevinski i tekući otpad.
O ovim spremnicima, ali i drugim temama razgovarali smo s Johnom Ivanom Krstičevićem, novim direktorom gradske komunalne tvrtke Čistoća. On je na ovu funkciju došao prije nepunih deset dana te se već uhodao i »pohvatao konce«.


Za sada bez povećanja cijena odvoza
– Ovi kontejneri su osigurani u suradnji Čistoće, Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša, koji je nabavu financirao s 85 posto sredstava. Kroz zajednički projekt dobili smo na natječaju 998 kontejnera, a oko 550 smo ih već postavili po gradu. Oni su namijenjeni za bacanje reciklabilnog otpada kojega mi odvajamo na odlagalištu u sortirnici gdje odvajamo otpad za reciklažu. Inače, pražnjenje tih kontejnera bit će jednom tjedno, rekao je direktor Krstičević. Dodao je kako su u prvom ciklusu prikupili oko 56 kubika koje su odvezli na deponij u Diklo te ga tamo sortirali. Naglasio je kako se, unatoč pričama nekih građana, otpad odvaja te se dio odvozi dalje na reciklažu.
Pojasnio je kako su ovi kontejneri namijenjeni samo za višestambene zgrade, dok će se nakon Nove godine početi dijeliti spremnici za kućanstva.
– Nakon što se podijele svi kontejneri i kante za kućanstva povući ćemo kontejnere za plastiku i staklo jer nema potrebe da imamo duple kontejnere. Ovo se sve radi u sklopu projekta koji se provodi od 2017. godine, a koji se odnosi i na prikupljanje otpada, te uvođenje kanti s čipovima i početkom naplate varijabilnog dijela računa za odvoz otpada. Ovo je dugotrajan projekt i jednostavno nam treba određeno vrijeme kako bismo mogli vidjeti kako će taj sustav funkcionirati, pojašnjava Krstičević.
Naglasio je kako se za sada još uvijek neće mijenjati cijena odvoza otpada.
Inače, nakon što se promijene i čipiraju sve kante za kućanstva i kad sve zgrade dobiju nove kontejnere Čistoća planira krenuti s novim modelom naplate. Međutim, trenutno je u izradi novi Zakon o gospodarenju otpadom kao i nova Uredba, tako da ne može reći kako će se točno naplata provoditi jer će se morati prilagoditi novim zakonskim regulativama.
Inače, pretpostavlja se kako bi kućanstva imala tri kante – zelenu za komunalni otpad, narančastu za reciklabilni te smeđu za bio-otpad. Ono što je u konačnici bit jest da se poveća recikliranje otpada.


Zajednička smetlarnica
Ipak, ono što ih muči je kako regulirati naplatu kontejnera koji stoje uz prometnice te svaki prolaznik može unutra ubaciti nekakvo smeće te je teško iskontrolirati koliko je pojedini stan u pojedinom ulazu napravio pojedinog smeća.
– Zakon kaže da ovo moraju urediti upravitelji zgrada, ali bojim se da je to nemoguće. Naime, kontejneri su na ulici i svima su dostupni. Možda je potencijalno rješenje da upravitelji zgrada zajedno s predstavnicima stanara u više ulaza naprave zajedničku smetlarnicu, te na taj način onemoguće pristup spremnicima od strane stanara koji ne pripadaju dotičnim ulazima. Probat ćemo ići s nekom idejom da to tipski riješimo te da nekako omogućimo stanarima određenih ulaza da samo oni mogu bacati otpad u njih, rekao je novi direktor.
Zbog svega ovoga planiraju održati razne edukacije, kako za djecu, tako i za odrasle, ali i umirovljenike, odnosno ljude treće životne dobi. Pojasnio je kako bi svima odvajanje otpada trebalo postati stil života.
– Sve se više toga pakira u male spremnike i stvara se sve više otpada kojega moramo odvajati. Ljudi su postali pomalo komodni i teško im je odvajati otpad, a svakodnevno se stvaraju ogromne količine otpada. Ukoliko želimo zaštititi okoliš moramo početi odvajati otpad i reciklirati, naglasio je Krstičević.
Što se tiče nekih planova za budućnost, Krstičević navodi kako su dobili zeleno svjetlo za poslovnu zonu Crno gdje bi se trebale prebaciti sve gradske tvrtke.
– Imamo pozitivne vijesti za tu poslovnu zonu te ćemo u programu nabave za 2021. godinu predvidjeti i sredstva za financiranje projekta nove zgrade Čistoće. Pozitivno je što je u fondovima EU do 2027. godine predviđeno nekoliko natječaja za financiranje izgradnje zgrada za komunalne službe, najavio je nove planove direktor Krstičević.
U razgovoru smo se dotaknuli i situacije s deponijom u Diklu koje je nedavno dobilo odluku o zatvaranju. On nam je pojasnio kako o tome Grad pregovara s resornim ministarstvima, a on, odnosno Čistoća, svakako su na raspolaganju.