VELIKO GRADILIŠTE Na temeljima biogradskog motela niče još jedan trgovinski centar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nestalo remek djelo međaša hrvatske arhitekture
Rušenjem kompleksa bivšeg motela Gavrilović uz Jadransku magistralu na ulazu u Biograd na Moru, nestala je jedna od najvažnijih modernističkih gradnji u zadarskoj regiji. Na temeljima kompleksa niče još jedan trgovinski, potrošački centar. Više ništa ne podsjeća da je tu više od pola stoljeća ponosno stajao jedan od simbola Biograda
Pogled na gradilište

Rušenjem kompleksa bivšeg motela Gavrilović, potom motela i hotela Biograd, uz Jadransku magistralu na ulazu u Biograd na Moru, nestala je jedna od najvažnijih modernističkih gradnji u zadarskoj regiji. Na temeljima kompleksa niče još jedan trgovinski, potrošački centar.
- Što Grad ima od trgovačkog centra? Ima komunalnu naknadu i komunalni doprinos te nova radna mjesta. Sve drugo je povijest i ona se, nažalost, više ne može vratiti, kazao je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
Nakon više od pola stoljeća od izgradnje, motel Biograd, čiji je posljednji vlasnik bio biogradski poduzetnik Milenko Mikulić iz Trgovačkog društva Trgo - Mikulić d.o.o., protekle godine je sravnjen sa zemljom, a sad je veliko gradilište.

Paviljoni u borovoj šumi

Više ništa ne podsjeća da je tu 50 godina ponosno stajao jedan od simbola Biograda, kao rezultat procesa urbanizacije jadranske obale pokrenute razvojem masovnog turizma počevši od prve polovice 1960-ih proteklog stoljeća. A, sve do prije nekoliko godina je bio kultno ime za odmor vozača i suputnika, ali i mjesto proslava i zabava.
Nažalost, rušenju su kumovali stečaj, potreba izgradnje trgovinskih centara i parkinga, ali iznad svega nedostatak svijesti o njihovoj vrijednosti. Na službenoj Facebook stranici Betonski spavači, dokumentarne serije HRT-a koja priča o modernoj arhitekturi u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. stoljeća iznimne arhitektonske vrijednosti, autori su napisali: »Upravo je motel Biograd ostao zadnji u kakvoj-takvoj funkciji. Iako je glavna zgrada tog paviljonskog kompleksa bila odavno pregrađena do neprepoznatljivosti, smještajni paviljoni skladno uklopljeni u borovu šumu bili su u relativno dobrom stanju«.

Zaslužio valorizaciju i obnovu

Bivši motel Gavrilović djelo je jednog od međaša hrvatske arhitekture, proslavljenog hrvatskog i šibenskog arhitekta Ivana Vitića, nezaobilaznog imena hrvatske moderne arhitekture. Vitićev motel u Biogradu na Moru primjer je arhitekture u Hrvatskoj koji je zaslužio i internacionalnu valorizaciju, a svakako i prikladnu obnovu koja će biti što bliža izvornom projektu.
Lanac Vitićevih motela poredanih duž Jadranske magistrale u Rijeci, Trogiru i Biogradu, bio je jedinstven primjer specifične turističke tipologije. Ovaj u Biogradu je bio posljednji u izvornoj funkciji, iako znatno arhitektonski devastiran raznim dogradnjama, svadbenom salom, fasadeksom. On nažalost nije imao sreću da dobije konzervatorsku zaštitu, iako se dosta radilo i u tom smjeru.

Elektronička javna dražba

Naime, bivši motel Gavrilović koji čini čak 48 nekretnina, u naravi kuće, poslovne zgrade, dvorišta, maslinici i pašnjaci, zbog naplate vjerovnika u travnju protekle godine je prodan na elektroničkoj javnoj dražbi. Stečaj za hotel Biograd, tvrtku registriranu kao putnička agencija, pokrenut je prije četiri godine. Riječ je o kompleksu vrijednom 19,5 milijuna kuna te skladišnim prostorijama u gradskoj četvrti Torovi-Kosa na lokaciji zvanoj Sedma četa procijenjene vrijednosti od 5,16 milijuna kuna.
Kompleks uz Jadransku magistralu na javnoj dražbi je kupila tvrtka Maxima kao jedan od vjerovnika u stečajnom postupku za hotel Biograd. Kupljen je za 14,7 milijuna kuna ili za gotovo pet milijuna kuna manje od početne. Tu se sad gradi veliki trgovački centar, prethodno i parking.
Cijena stečajne nekretnine hotela Biograd iznad Jadranske magistrale, ukupne površine 5.600 metara četvornih, na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru bila je 5.168.000 kuna, na drugoj 3.330.000 kuna, a na trećoj 1.292.000 kuna koja je s obzirom na početnu cijenu manja za čak 3.876.000 kuna. Minutu pred ponoć i istek roka za dražbu nekretninu je kupio Grad Biograd na Moru.

Ocjena: 
Prosječno: 3.5 (2 glasova)