Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sukošancima zlatne dobi i Općina rado pruži ruku

13.10.2021. 11:39


Matica umirovljenika općine Sukošan, jedna od najaktivnijih u Zadarskoj županiji i šire, obilježila je Dan umirovljenika općine Sukošan. Uz pridržavanje epidemioloških mjera tradicionalna proslava umjesto u Domu mladeži i u šatoru uz zgradu na Trgu mladeži održana je u školskoj športskoj dvorani sukošanske škole.
Kako zbog korone u travnju nije održana redovita skupština udruge bila je to prigoda i za jednoipolgodišnju reviziju rada udruge.
– Matica umirovljenika samostalno djeluje već 19 godina i broji preko 150 aktivnih članova, istaknuo je Ante Jerak – Špaca iz Debeljaka, predsjednik Matice umirovljenika.


Posjeti bolesnim članovima
Zamjenik Jeraka je Šime Dijan – Kesa, dok je tajnica Marica Grginović pok. Ante. Ostali članovi Upravnog odbora su: Dragan Brkić, Stanka Grginović, Anka Ilić i Dragica Sudinja.
– Održali smo 14 sjednica Upravnog odbora odbora udruge. Imali smo plodonosne sastanke s lokalnom samoupravom, s općinskim načelnikom i njegovim suradnicima te s vodstvom županijske Matice umirovljenika, kazao je Jerak.
Ovom događanju u režiji predsjednika Jeraka i njegovog tima nazočio je i Tomislav Dražić, predsjednik Općinskog vijeća, koji je umjesto opravdano odsutnog načelnika Ante Martinca tom gestom, ustvari, odao priznanje vrlo aktivnim umirovljenicima, a oni su njega toplo pozdravili.
– U proteklom razdoblju imali smo 14 posjeta bolesnim članovima, a imali smo, nažalost, i tri preminula člana, rekao je Jerak.


Donacija stradaloj Banovini
– Za stradale u katastrofalnom potresu u Banovini donirali smo 3.000 kuna. Na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju na mjesnom groblju Sukošan položili smo cvijeće i zapalili svijeće za sve umrle članove i poginule u Domovinskom ratu. Pred Božić i Novu godinu smo tiskali kalendare za naše članove, navodi Jerak.
Zbog covida nije održan tradicionalni doček Nove godine u Domu mladeži kao i tradicionalna proslava žena na Međunarodni dan žena.
– Nažalost, nismo organizirali ni prošlogodišnju tradicionalnu proslavu Dana umirovljenika općine Sukošan. Kako smo se našli u nepremostivoj situaciji zbog ove nesretne zaraze, umirovljenicima smo omogućili bon od 50 kuna za marendu u restoranu Veseljak. Svim umirovljenicima je poslano cirkularno pismo sa svim potrebnim uputama. Odazvalo se 130 umirovljenika koji su pojedinačno ili u manjim grupama prigodno marendali i družili se, istaknuo je Jerak.
Matica umirovljenika u svojoj kasi ima preko 29.000 kuna, što na žiro računu u banci, što u blagajni.




Skromni i neopterećeni
– Svi pružaju ruku umirovljenicima. Posebno bih zahvalio našoj Općini na prošlogodišnjoj i ovogodišnjoj uplati u ukupnom iznosu od 40.000 kuna, dva puta po 20.000 kuna, zahvalio je Jerak.
Matica umirovljenika kroz razne aktivnosti svojim članovima nastoji poboljšati kvalitetu života. Starije generacije su puno skromnije, neopterećeni smo, volimo se zabavljati i družiti.
– Ovdašnji umirovljenici su već obišli gotovo cijelu Hrvatsku, a bili su i u zemljama u okruženju, rekao je Jerak.
Međutim, zajednička druženja, zabave i izlete zaustavila je korona.
– Zbog korone organizirali smo samo jednodnevni izlet u Samobor. Na sjednicama Upravnog odbora razmišljali smo o organizaciji izleta i sa županijskom Maticom umirovljenika poput izleta na Brijune i u Komarnu kod Pelješkog mosta s noćenjem u Makarskoj, kazao je Jerak najavivši izlet u dolinu Neretve s razgledanjem Pelješkog mosta i noćenjem u Makarskoj već krajem listopada ili početkom studenog.
Blagajničko izvješće pročitala je Marica Gašparović, dok je o radu Nadzornog odbora govorio Zvonko Kutleša, predsjednik.
– Bez obzira na zahuktalu pandemiju Upravni odbor se sastajao redovito i rješavao tekuće poslove sukladno situaciji i potrebama. Svi sudjeluju u raspravama i sve odluke donesene su jednoglasno. Što se tiče financija, odnosno računa, sve je uredno i zakonito te dostupno svakom članu da ih pregleda i vidjet će da se sve slaže u lipu što je i u prilogu ovog zapisnika, kazao je Kutleša.


Usprkos godinama
Sjednicu su uveličali predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije Milivoj Dujela te predsjednik Matice umirovljenika Bibinja Nediljko Šimunić Ćopo s dopredsjednikom Ivom Kerom.
– Sukošan je hvalevrijedan primjer kako ljudi starije životne dobi kvalitetno koriste slobodno vrijeme, tvrdi Dujela, koji je ovdašnjoj Matici umirovljenika zahvalio na primjerenom radu i najavio sljedeće aktivnosti županijske Matice umirovljenika.
Potom je uslijedio domjenak, a na stolovima su se našli pečeni janjci i odojci koje je pripremio Šime Bičić, meštar iz sukošanske Vrljice.