Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Winnetou i Katić promoviraju naše turističke bisere

13.10.2021. 09:31


Indijanski poglavica Winnetou, glavni junak iz priča njemačkoga književnika Karla Maya, ponovno je pronašao svoj put kući, u Hrvatsku! U novim ga pustolovinama utjelovljuje glumac Ivica Zdravković, dijete njemačkih gastarbajtera podrijeklom iz Niša u Srbiji, koji je glavna zvijezda Pullman Citya, kaubojskog grada u Njemačkoj vrijednog milijune eura, gdje tumači glavnog lika kojeg obožavaju mnogi diljem svijeta.


Turistička promocija
Zdravkovića smo, sa Zoranom Katićem, poznatim starigradskim hotelijerom i njegovim partnerom na najnovijem projektu, koji za slogan ima krilaticu »Winnetou je rođen u Njemačkoj, a domovina mu je Hrvatska«, susreli tijekom godišnjeg odmora u Zadru. Katić je prepričao kako se upoznao sa Zdravkovićem te kako je počela realizacija projekta kojem je cilj kroz kult Winnetoua promovirati ljepote Hrvatske.
– Prije nekih 15 godina počeo sam se baviti programom Winnetoua. Obožavatelji iz cijele Njemačke, a i šire, s profesionalnom su opremom i u originalnim kostimima odsjedali su u mom objektu. Diljem Pakleničke rivijere snimali su njima najdraže sekvence filmova te glumili svoje omiljene junake. Tako sam saznao kako u Njemačkoj postoje milijuni registriranih obožavatelja Winnetoua koji obožavaju sve u vezi s filmovima, pa tako i Hrvatsku, gdje se dugi niz godina snimaju filmovi, počeo je Katić i kazao kako je prije nekoliko godina upoznao Ivicu Zdravkovića koji poglavicu Winnetoua tumači u poznatom njemačkom kaubojskom gradu Pullman Cityiju.


Što bolje i realnije iskustvo
– U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom Zadarske županije radio sam na pripremi konferencije koja se trebala održati u veljači prošle godine. Programu je trebalo prisustvovati 20 njemačkih novinara iz nekoliko medijskih kuća koji su se trebali upoznati s lokalitetima na kojima su snimani filmovi. No, zbog pojave koronavirusa program, nažalost, nismo uspjeli realizirati. Sa Zdravkovićem sam počeo raditi na projektu obogaćivanja turističke ponude Zadarske županije kroz tematske programe temeljene na Winnetou, objasnio je Katić i naglasio kako obožavatelji filmova svake godine posjećuju lokalitete na kojima su snimani filmovi, Zrmanju, Paklenicu, Tulove grede, kako bi doživjeli nezaboravno iskustvo povezano s njima najdražim filmom.
– Upravo u tome leži prilika produženja turističke sezone u Pakleničkoj rivijeri. S vlasnikom Pullman Cityija dogovaram poslovnu suradnju koja bi spojila Njemačku i Hrvatsku na novoj razini. Dosada smo Zdravković i ja vlastitim sredstvima realizirali 19 promotivnih klipova, koji su oduševili Clausa Sixa, vlasnika Pullman Cityja, koji je odlučio znatna financijska sredstva uložiti upravo na području Pakleničke rivijere, kako bi svojim sunarodnjacima i svim obožavateljima Winnetoua pružio što bolje i realnije iskustvo na samim lokalitetima gdje su filmovi snimani, kazao je Katić i zaključio kako im je konačan cilj zapravo zajedničko oglašavanje i privlačenje značajnog dijela njemačkog tržišta kroz kult Winnetoua u najzanimljivijim dijelovima godine, a to su predsezona i posezona.




Dvije strane iste medalje
Šezdesetih godina prošlog stoljeća, točnije od 1963. do 1968. godine, u Hrvatskoj su se snimali filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua. U Njemačkoj su brzo postali kultni, a generacije Nijemaca i drugih gledatelja diljem svijeta i dalje hodočaste na lokacije, gdje su filmovi snimani. U autentičnom se ambijentu novi Winnetou Ivica Zdravković potpuno uživio u svoj lik i jednostavno se opet stopio s ovim krajem, baš kao i 60-ih godina kad je Pierre Brice oduševio brojnu publiku u Njemačkoj i drugim zemljama.
– Kada u Njemačkoj nekome spomenete Winnetoua, oni odmah pomisle na Hrvatsku. Hrvatska i Winnetou su dvije strane iste medalje i ne mogu biti odvojeni jedno od drugoga. Kroz ovaj nam je projekt i sve aktivnosti na kojima radimo cilj promovirati ne samo Pakleničku rivijeru i Zadarsku županiju, već i cijelu Hrvatsku, rekao je Zdravković.
Kako nastavlja, žele stupiti u kontakt s lokalnim ljudima, koji su i na najmanji način pridonijeli snimanju ranijih filmova o Winnetou. Njihova iskustva i uspomene sa snimanja neprocjenjivo su blago koje žele prezentirati modernim turistima.
– Već sam upoznao neke ljude koji su se kao mladići i djevojke u 60-im godinama prošlog stoljeća pojavili u filmu. Razmijenili smo iskustva i uspomene te mogu reći kako su mi razgovori s njima pričinili ogromno zadovoljstvo koje neću nikada zaboraviti, zaključio je Zdravković.
snimio Vedran SITNICA