Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Eter se otvara Zadranima

Autor: Jelena Miloš

12.11.2008. 23:00
Eter se otvara Zadranima

Foto: Vedran SITNICA



Nije nam u cilju zadržavati se na prizemnim stvarima, već želimo doznati kako zapravo Zadrani žive, njihova mišljenja i na koncu kako preživljavaju danas dajući im apsolutnu slobodu, komentirala je Morović Rudić dodajući da u svojim emisijama želi isprovocirati slušatelja, natjerajući ga da iznese svoje mišljenje


Nakon svečane proslave četrdeset godina od osnutka i emitiranja prve emisije na Radio Zadru, koja je ujedno i potvrda kvalitetnog rada kadra koji je opstao četrdeset godina bez obzira na duh vremena, današnji kadar Radio Zadra hrabro korača naprijed pun novih ideja i projekata.
Stav slušatelja
Naime, koncem rujna Radio Zadar krenuo je sa zimskom shemom programa, koji je sa sobom donio i nove promjene, s namjerom opstanka iako neovisan o oglašivačima.
Riječ je o novoj emisiji radija, “Jutarnjem kontakt programu”, koji svaki treći tjedan vode i uređuju Zrinka Grancarić, Anita Perica i Žana Morović Rudić.
Radiovoditeljica Morović Rudić ističe da se danas mediji napadaju zbog nametanja krive slike o životu, svijetu i trenutku u kojem živimo, pa su u skladu s tim došli na ideju da Radio Zadar kreira emisiju u kojoj će izravno sudjelovati slušatelji s ciljem kreiranja javnog mnijenja u Zadru.
– Svi se trudimo raditi profesionalno i probleme sagledati s više strana, a kada se i slušatelji uključe u raspravu sa svojim mišljenjima, razgovor poprima drugu dimenziju, objašnjavala je Morović Rudić naglašavajući da je Radio Zadar oduvijek bio nezavisan medij bez ograničenja, koji po njenim riječima, može obrađivati raznolike teme bez cenzure, odnosno dodirnuti se svega što utječe na život građana. Za “Jutarnji kontak program” u trajanju od sat vremena, od 10 do 11 sati, rezervirana je sredina tjedna, kaže Morović Rudić, objašnjavajući da svaka od spomenutih voditeljica emisiju vodi na sebi svojstven način.
– Nije nam u cilju zadržavati se na prizemnim stvarima, već želimo doznati kako zapravo Zadrani žive, njihova mišljenja i na koncu kako preživljavaju danas dajući im apsolutnu slobodu, komentirala je Morović Rudić dodajući da u svojim emisijama želi isprovocirati slušatelja, natjerajući ga da iznese svoje mišljenje.
Životne teme
S obzirom da se voditeljice jutarnjeg programa izmjenjuju svaki treći tjedan, imaju dovoljno vremena za pripremu određenog problema, pa je, pak, voditeljica Morović Rudić u svojim emisijama obrađivala problem poplave trgovačkih centara u Zadru, zatim je jednu emisiju posvetila stranom nazivlju u hrvatskim tvrtkama, obrtima i uslužnim djelatnostima, s namjerom da se strano nazivlje reducira i s ciljem da emisiju čuju oni koji otvaraju obrte, ali i gradska uprava koja bi trend mogla spriječiti.
Sve voditeljice “Jutarnjeg kontakt programa” slažu se da Radio Zadar, ima ulogu ne samo zabavljati već i educirati slušatelja.
– U prvom dijelu emisije, u kombinaciji s glazbom, emitiram priloge koji obrađuju temu s različitih stajališta, a nakon toga slijedi sudjelovanje slušatelja, komentirala je Zrinka Grancarić dodajući da je do sada obrađivala teme koje se tiču diskriminacije pri zapošljavanju, kao i temu koja se tiče pravilnog pristupa informacijama.
Specifično za rad radiovoditeljice Anite Perice pri kreiranju teme za emisiju su najčešće teme bliske ili srodne psihologiji, ali i gostovanje nekog stručnjaka u studiju.
– Sve su teme emisija koncipirane s ciljem unapređenja kvalitete življenja pa smo prije nekoliko dana razgovarali na temu “Moć i snaga obitelji u prevenciji ovisnosti”, zatim je jedna emisija bila posvećena oralnoj higijeni uz gostovanje stomatologa, objašnjava Perica dodajući da joj se najčešće javljaju roditelji ili, pak, ljudi koji se bave odgojem djece.
Na koncu, sve voditeljice “Jutarnjeg kontakt programa” se slažu da se radioprogram stalno mora mijenjati da ne postane zamoran, dodajući da bez obzira na mnogo medijskih kuća u Zadru, imaju zavidnu slušanost i svoje slušatelje. Također naglašavaju da je program prilagođen raznim dobnim skupinama, i izborom tema i glazbe, dodajući da su jako zadovoljne sudjelovanjem slušateljstva, napominjući da nije jednostavno raditi kontakt program.