Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gradonačelnici traže nuklearno razoružanje do 2020. godine

Autor: Siniša Klarica

12.11.2008. 23:00
Gradonačelnici traže nuklearno razoružanje do 2020. godine

Foto: Siniša KLARICA



Prekjučer, točno u 11 sati, pred Manin Gatom u Ypresu zastala je povorka od nekoliko tisuća ljudi. U isti tren oglasila se truba kao točno prije 90 godina, objavljujući svijetu završetak Prvog svjetskog rata. Unatoč jakoj kiši, tisuće pripadnika veteranskih udruga iz Velike Britanije, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, ali i nekadašnjih zemalja Britanske imperije odalo je poštu poginulima u jednom od najbesmislenijih ratova u ljudskoj povjesti.
U četiri velike bitke koje su se od 1914. do 1918. vodile u okolici Ypresa poginulo je preko 250.000 vojnika tadašnje britanske imperije: Engleza, Škota, Kanađana, Australaca, Pakistanaca, Novozelanđana, Indijaca i Južnoafrikanaca. U paklu rovova Ypresa ostade njih još 100.000 kojima se ne zna grob. U Menin Gate, trijumfalnim vratima kroz koja su prolazili vojnici odlazeći u blatnjave rovove oko Ypresa, uklesana su imena 54.896 vojnika koji su poginuli 16. kolovoza 1917. Ypres je sinonim i za prvu upotrebu bojnog otrova, pa su danas gradovi prijatelji, uklesani u zid gradske vijećnice, upravo oni koji su su okusili ratne strahote kao što su Srebrenica, Mi Lai u Vijetnamu ili Halabja u Iraku na koje je 90-tih baš iperit bacio irački diktator Sadam Husein.
Danas sjećanje na mrtve Ypresa obnavljau mnogobrojne udruge, a samoj svećanosti nazočilo je i 12 preživjelih veterana Ypresa. Oni mlađi, ponijeli su na prsima odličja svojih poginulih očeva djedova, ili odličja iz ratova u kojima su i sami bili sudionici. Kroz reske zapovjedne zvukove vođa postrojbi, svjetu se poslali jasna poruka kako rat nije prihvatljivo rješenje problema, te da Ypres tu stoji kao opomena da granate više ne smiju orati ne samo na flandrijska nego i sva polja svijeta, niti da iz mrtve zemlje raste mak. Upravo taj mak iz poeme Flandrijska polja kanadskog liječnika i časnika u prvom svjetskom ratu Johna Mc Craea, inspirirane pogibijom njegova dragog prijatelja, bio je jučer na prsima sviju onih koji su komemorirali poginulima. Stilizirani makovi s imenima poginulih zabadali su se u zemlju vojnih groblja u okolici Ypresa.
I negdje na margini tog obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata, velika međunarodna organizacija Mayors for Peace – Gradonačelnici za mir odaslala je možda preambicioznu, ali odlučnu poruku i zahtjev svjetskim vođama – nuklearno razoružanje do 2020. Gradonačelnik Acrona Ohio ponijet će novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami pismo-zatjev gradonačelnika izvršnog odbora MFP-a u kojem ga podsjećaju da je to u svojim obećanjima u kampanji naveo i prvi afro-američki predsjednik. Među prvima, pismo je potpisao gradonačelnik Biograda Ivana Knez, koji je nakon prošlog sastanka u Genevi izabran u Izvršni odbor MFP-a.
– Nuklearno razoružanje nije nerealan cilj ako se pretpostavi da slične programe imaju vlade mnogih država tzv. nuklearnih sila. Ne samo predsjednik Obama, u kojeg su uperene sve oči, ali i molitve svjeta, nego i američki kongres koji je donio rezoluciju o tom pitanju, govore da je proces moguć ako se u njega uđe bez figa u džepu, rekao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Predsjednik MFP-a i gradonačelnik Hiroshime Tadatoshi Akiba, govoreći na prijemu u Flandrijskom parlamentu, dodao je da se gradonačelnici gradova koji su okusili ratne strahote, neće na tom zaustaviti te će se zalagati da se van zakona stave i oni koji vodeći ratne operacije dovode do tzv. kolateralnih žrtava. Kolateralna žrtva, za Akibu je druga riječ za umorstvo.
U spomen završetka Prvog svjetskog rata jučer je održan i mimohod udruga i postrojbi britanske i belgijske vojske, a u katedrali je održan veliki koncert.