Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izložba o Prvom svjetskom ratu

Autor: Nikola Markulin

12.11.2008. 23:00
Izložba o Prvom svjetskom ratu

Foto: Filip BRALA



Svoj obol obilježavanju devedesete godišnjice svršetka Prvog svjetskog rata dao je i Zadar, preciznije Narodni muzej Zadar u utorak navečer u Gradskoj loži svečano otvorenom izložbom “22. dalmatinska pješačka pukovnija Lacy i 23. domobranska pješačka pukovnija u Prvom svjetskom ratu 1914-1918”. Autor izložbe, njene koncepcije i autor teksta kataloga je Vladimir Alavanja, voditelj Zbirke novije povijesti pri Muzeju grada Zadra, jednom od četiri odjela narodnog muzeja Zadar.
Na svečanosti otvaranaja okupljenima se obratio Hrvoje Perica, ravnatelj Narodnog muzeja Zadar:
– Ova je izložba u cjelosti autorski rad mog kolege Vladimira Alavanje, koji se već duže vrijeme bavio problematikom Prvog svjetskog rata. Godine 1998. također je postavio izložbu o Zadru u Prvom svjetskom ratu. Kao strastveni povjesničar i istraživač, Alavanja se upušta u detalje nedovoljno poznate našoj široj javnosti. Smatram da je ova izložba odrađena odlično.
Sam autor kazao je nekoliko crtica iz ratnog puta i sudbine dvaju zadarskih pukovnija u sastavu Austro-Ugarske vojske koje su se borile na srpskom i na talijanskom ratištu.
Izložbu čine stare fotografije vojnika i okružja vremena od 1914. do 1918. godine, suvremeni plakati i proglasi, zemljovidi bojišnica, te fotografije ordenja, znački, epoleta i sl. Od institucija građu za izložbu su ustupili Narodni muzej Zadar, Hrvatski povijesni muzej (Zagreb), Državni vojni arhiv (Beč), Državni arhiv Zadar, Zavičajna zbirka Novigrad, te brojni pojedinci koji su ustupili svoje obiteljske albume i fotografije. Izložba će biti otvorena do 29. studenog.