Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Lovinački HDZ “minirao” skijalište Sveto brdo

Autor: Velimir Brkić

12.11.2008. 23:00
Lovinački HDZ “minirao” skijalište Sveto brdo


Na zajedničkoj sjednici općinskih vijeća Općine Lovinac iz Ličko-senjske županije i Općine Jasenice iz Zadarske županije koja se trebala održati kasno sinoć u Lovincu dogodila se blamaža. Zbog nedostatnog kvoruma Dalmacija i Lika zasad su ostale bez zajedničke razvojne agencije Sveto brdo d.o.o. Društvo se trebalo osnivati radi promicanja, koordinacije i izvođenja razvojnih aktivnosti na području utjecaja Centra planinskog turizma Sveto brdo, a trebalo bi i pružati i druge usluge i osnivačima i trećim subjektima na tržištu.
Iz prekovelebitskih Jasenica u lički Lovinac je doputovalo 9 od 11 vijećnika na čelu s načelnikom Martinom Baričevićem. No iz općine domaćina Lovinca je pristiglo tek 5 od 11 vijećnika predvođenih načelnikom Hrvojem Račićem. Usljed nadasve turbulentne političke situacije u ovoj ličkoj općini na sjednici su bila nazočna tek pet nezavisnih vijećnika Hrvoja Račića koji su odnedavno članovi stranke HSS-a. Na, moglo bi se reći, svečanu sjednicu nije došlo pet oporbenih HDZ-ovih vijećnika te vijećnik nacionalne manjine, hrvatski državljanin srpske nacionalnosti iz naselja Štikada. Bez potrebitog kvoruma nije ni donesena odluka o osnivanju razvojne agencije Sveto Brdo d.o.o. Istovremeno nijke se ni mogao potpisati Društveni ugovor o osnivanju Razvojne razvojne agencije “Sveto brdo” d.o.o. kojeg su trebali verificirati načelnici općina Račić i Baričević. U Lovincu će zaista biti politički vruće do lokalnih izbora iduće godine.
Sjednica je bila zakazana za 17.00 sati te je iz navedenih razloga prolongirana za jedan sat. No ni nakon polusatnog čekanja Lovinčani nisu mogli skupiti kvorum svog Općinskog vijeća te je donesena odluka da se najkasnije idućeg tjedna održe odvojene sjednice OV-a u Lovincu i Jasenicama. Potom bi se upriličilo svečano potpisivanje navedenog ugovora o osnivanju zajedničke razvojne agencje čije bi sjedište bilo u Lovincu, u prostorima Poljoprivredne zadruge i Općine.
– Ovo je loša ali ne nepremostiva situacija. Međutim, projekt Sveto brdo se neće zaustaviti. Dapače, nakon sveobuhvatnog razminiranja lokacije na Velebitu u podnožnju Svetog brda radovi će započeti za najkasnije dvije godine. Prvi skijaši se očekuju za tri godine, usprkos mučnoj atmosferi, bio je optimističan lovinački načelnik Hrvoje Račić,.
Inače, za početak rada Agencije potrebno je 1,5 milijun kuna. Razvojnim programom predviđeno je da će se Agencija za nekoliko godina moći samofinancirati izradom programa i pružanjem stručne pomoći u razvoju poduzetništva u tome dijelu Like i Dalmacije.
U dosadašnjem radu na programu Sveto brdo korišten je novac iz pretpristupnih europskih fondova CARDS 2004. Dio od 1,8 milijun eura iskorišten je i za razminiranje područja brda Dušice na Velebitu, gdje će se graditi sportsko-rekreacijski sadržaji i objekti za smještaj tijekom cijele godine. Naime, općine Jasenice i Lovinac naveliko su odmaknule u pripremama turističkog projekta koji će ovo područje pretvoriti u meku ljubitelja skijanja i planinskog turizma. Oživjet će ga Centar planinskog turizma Sveto brdo na Velebitu koji će turistički i gospodarski povezati Liku i Dalmaciju.
– Prvi program na kojem će agencija raditi bit će studija zaštite okoliša, za što je Državni zavod za zaštitu prirode izradio stručnu podlogu – kaže načelnik Račić dodajući kako se u projekt ušlo prije tri godine.
– Centar će raditi tijekom cijele godine. Zimi će naglasak biti na skijanju pa će nedaleko od velebitskog vrha Sveto brdo niknuti najveći skijaški centar u Hrvatskoj, s 30-ak kilometara staza. Skijaške staze bit će na visini od 1.300 do 1.500 metara nadmorske visine i povezane žičarama-gondolama iz Svetog Roka i Rovanjske. Skijalište na Velebitu bit će posebno zbog pogleda na more i povezivat će planine, more i sport, a dodatna pogodnost je i blizina autoceste, kaže Martin Baričević, dodajući kako je cijeli projekt Sveto brdo zamišljen šire od samog skijališta i uključuje razvoj centra za cjelogodišnji turizam, koji bi povezao jaseničku i lovinačku općinu te posjetiteljima pružio prigodu da uživaju u plavetnilu Jadranskog mora i zelenilu velebitskog gorja.