Manje pravih, više "divljih" brakova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
padelin_brak
Mario PADELIN
Ovako sve počne...

Povećana stopa rastava i trend zajedničkog života, poznatog još kao divlji brak, posljednjih godina rezultirali su smanjenjem sklopljenih brakova, ali i povećanjem broja rastava.

Jedan od glavnih uzroka rastave braka, uz preljub i nasilje, jest nedostatak komunikacije i neslaganje karaktera, a u posljednje vrijeme može se uočiti i da loš materijalni status i padanje životnog standarda potiču razvode.

Iz Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji doznajemo da je do listopada ove godine sklopljeno 218 vjerskih brakova, a građanskih 88. Prošle godine sklopljeno je 486 brakova, od toga vjerskih 357. Inače, ured ne vodi evidenciju o tome je li brak sklopljen prvi ili drugi put, već je bitno samo to da je osoba slobodnog bračnog stanja, jer u protivnom brak nije valjan. Dosad nije zabilježen veći broj stranih državljana koji su sklopili brak u Matičnom uredu Zadar.

Odredbe Obiteljskog zakona određuju nadležnost za sklapanje braka, obveze i ovlasti osoba koje u postupku obvezno sudjeluju, mjesto i način sklapanja braka te druge pojedinosti. Matičar mora utvrditi da su ispunjene pretpostavke za sklapanje braka, identično za građanski i vjerski. Što se, pak, tiče plaćanja prijave vjenčanja, isto je regulirano Zakonom o upravnim pristojbama. Za prijavu namjere sklapanja građanskog braka plaća se 305 kuna, a za prijavu namjere sklapanja vjerskog braka plaća se 165 kuna.

U razgovoru sa sudcem Općinskog suda Hrvojem Viskovićem doznajemo da je do listopada ove godine zaprimljeno 148 tužbi za rastavu braka, dok je protekle godine zaprimljena 161 tužba.

Da bi došlo do rastave braka potrebno je podnijeti tužbu koja sadrži dokumente o tome gdje i kada je brak sklopljen i izvode iz Matice rođenih za djecu. Potom se bračni partneri upućuju u postupak mirenja koji se vodi pri Centru za socijalnu skrb. Ukoliko postupak neuspješno završi, slijedi postupak za rastavu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Gioia
I mi smo u divljem braku, odnosno izvanbračnoj zajednici. Imamo jednu bebačicu i baš nam je fino. Nemam pojma kad ćemo i hoćemo li se ženiti. Ne osjećamo potrebu ni želju.