Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Napretku zgrada za studente iz BiH?

Autor: Nikola Markulin

12.11.2008. 23:00
Napretku zgrada za studente iz BiH?

Foto: Filip BRALA



Godišnja izborna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak, podružnica Zadar, održana je u utorak navečer u hotelu ‘Kolovare’. Uz veliki broj članova, skupštini su prisustvovali i visoki dužnosnici Grada i Županije, dogradonačelnik Grada Zadra dr. Dražen Grgurović, član Poglavarstva Grada Zadra prof. Radovan Dunatov i dožupan Zadarske županije dr. Josip Miletić. Skupštinu je uveličao svojom prisutnošću i sam predsjednik HKD Napredak dr. Franjo Topić.
Na početku skupštine pozdravni govor uputio je dr. Stijepo Obad, predsjednik HKD ‘Napredak’ Zadar. On je istaknuo kako je za ime Franje Topića vezana aktivnost HKD ‘Napredak’ u Domovinskom ratu. Također je napomenuo kako je ‘Napredak’ u BiH, na čelu s njim, vodeće društvo.
– Neki nisu svjesni integracijske uloge tog društva, ono nije bosansko, već hrvatsko, kazao je Obad dodavši kako je zadarska podružnica, spletom okolnosti, među najmlađima.
Obad je iznio ideju prema kojoj bi hrvatska Vlada kupila jednu zgradu u Zadru koja bi bila Napretkova, a služila bi studentima iz BiH, kao i ostalima iz inozemstva, kako bi studirali na Sveučilištu u Zadru. Također, tu bi se održavale i raznorazne kulturne manifestacije.
Franjo Topić je kazao kako je Napredak svehrvatsko, svebosansko, svehercegovačko i sveljudsko društvo.
– Napredak je jedna od finih niti povezivanja hrvatskih ljudi, istaknuo je Topić dodavši kako je riječ o jednom općem pokretu. Kazao je kako u Napretku smtraju da je BiH i hrvatska zemlja. Topić je u svom govoru pozvao gradske vlasti da Napretku osiguraju prostor.
Dožupan Miletić, i sam član Napretka, je kazao kako Zadarska županija kroz svoje programe iz kulture podupire Napredak. Istaknuo je rad Napretka s mladima, napose studentima.
– Napredak se bavi dobrotom svih ljudi, ne samo Hrvata. Kad je bilo najteže Napredak je pokazao da se ne smije klonuti duhom, istaknuo je Miletić, obećavši u ime Županije svu pomoć.
Dogradonačelnik Grgurović je istaknuo kako HKD Napredak čekaju neki novi izazovi, ali ne samo njih.
– Ta bitka nije dobivena, čekaju nas novi izazovi, ulazak u Europu, i treba sačuvati identitet, kazao je Grgurović.
Na skupštini su dodijeljene zahvalnice zaslužnim osobama. Njih su primili: mr. sc. Goran Bujić, Zdenko Margarin, Srećko Seko, Vjekoslav Surać, Božo Butković, Miljenko Raić, prof. Stjepan Kaurloto, Tomislav Ramljak, Pavica Mišković, Jago Kozina, Zoran Pantalon, Radoslav Gudelj, Ivan Miličević, Ivan Paštar, u ime Matice hrvatske, i Ivan Repušić, direktor Splitske opere.
HKD ‘Napredak’ ima više od 20 tisuća članova u 73 podružnice BiH, Hrvatskoj, Europi i Americi. Društvo ima dvije radiopostaje Vrhbosna Sarajevo (zajedno s Vrhbosanskom nadbiskupijom) i radio Bobovac Vareš. Izdaje tri lista: Hrvatski glasnik, Tuzla, Bobovac (Vareš) i Napredak (Travnik).