Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Proračun smanjen za 7,7 milijuna kuna

Autor: Ivana Burica

12.11.2008. 23:00
Proračun smanjen za 7,7 milijuna kuna

Foto: Vedran SITNICA



Pomoći iz drugih proračuna smanjene su za 18,7 posto te u konačnici iznose 40,270.776 kuna. Među ostalim spomenimo da u ovoj godini neće biti ostvarene planirane kapitalne pomoći iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za izgradnju ambulante na Silbi (1,97 milijuna kuna) te ambulante na Viru (1,5 milijuna kuna)


Prema prijedlogu drugih izmjena i dopuna županijskog proračuna za 2008. godinu, prihvaćenom na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva Zadarske županije, planirani prihodi i rashodi smanjuju se za 7,771.551 kunu u odnosu na prve izmjene i dopune te će umjesto 192,371.551 kuna iznositi 184,600.000 kuna.
Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Bibijana Baričević, promjene se najvećim dijelom odnose na promjene u planiranim prihodima na osnovi pomoći iz drugih proračuna.
Manji prihodi iz  fondova
Pomoći iz drugih proračuna smanjeni su za 18,7 posto te u konačnici iznose 40,270.776 kuna. Među ostalim spomenimo da u ovoj godini neće biti ostvarene planirane kapitalne pomoći iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za izgradnju ambulante na Silbi (1,97 milijuna kuna), ambulante na Viru (1,5 milijuna kuna), a također će isto ministarstvo za izgradnju Doma za stare i nemoćne u Salima u ovoj godini umjesto planiranih 5,23 uplatiti 4,23 milijuna kuna. No, istovremeno je u zadnjem kvartalu ove godine Ministarstvo zdravstva za Dom za stare i nemoćne u Salima doznačilo milijun kuna, pa se promjene u županijskom proračunu odnose i na dodatak nove stavke prihoda.
Smanjena su i sredstva izvanproračunskih fondova koja će umjesto planiranih 4,1 biti manja za 1,3 milijuna kuna. Tako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovoj godini neće uplatiti sredstva za program korištenja zone Košara – Žižanj kao ni sredstva za Energetski razvitak Zadarske županije.
Županijsko poglavarstvo jednoglasno je prihvatilo sporazum oko Programa poticanja zelenog poduzetništa (PPZP) koji se donosi između Zadarske županije, Razvojne agencije Zadarske županije i UNDP projekta COAST.
Kroz PPZP bi se u iduće dvije do tri godine, u suradnji s projektom COAST, ali s ciljem institucionaliziranja i trajanja i nakon kraja projekta, pružali razni oblici tehničke i financijske pomoći za zeleno poduzetništvo koje, čulo se u Domu županije, ima značajnu ulogu u očuvanju i održivom razvojnom korištenju prirodne i kulturne baštine svake regije. Financijski aspekt suradnje predviđa ulaganje UNDP sredstava od najmanje 100.000 američkih dolara u Jamstveni fond, 150.000 dolara u male darovnice te za razne oblike tehničke pomoći još 350.000 dolara.
Zeleno poduzetništvo
Sporazum će prihvatiti sve četiri dalmatinske županije, a što se tiče sudjelovanja Zadarske županije u PPZP-u, već je prvi poziv za iskaz interesa prošao vrlo uspješno – prijavljeno je više od 60 različitih projekata i poduzetničkih ideja iz Zadarske županije i to u sektorima poljoprivrede, marikulture, ribarstva i turizma.
Županijski poglavari su u nastavku sjednice dali zeleno svetlo na odluke Županijske lučke uprave Zadar za provođenje postupka javne nabave za ustupanje radova za dogradnju trajektne luke Preko te za ustupanje radova za 2. fazu sanacije luke Poljana. To bi značilo da se može očekivati skoro raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova na projektu dogradnje prečke trajektne luke vrijednom 21,4 milijuna kuna, kao i za izvođača radova u poljanskoj luci čija je vrijednost procijenjena na 3,4 milijuna kuna.
Općoj bolnici Zadar Zadarska će županija doznačiti 100.000 kuna čime se sufinancira kupnja UZV aparata za Odjel radiologije, a Općini Kali odobrena je financijska pomoć od 31.476 kuna čime se sufinancira izrada projektne dokumentacije izgradnje stanice za prvu prodaju ribe u uvali Vela Lamjana.
U setu odluka o rasporedu sredstava našla se i ona kojom se Gradu Benkovcu odobrava 35.000 kuna na konto pokrivanja dijela troškova organizacije snimanja emisije iz HRT-ovog serijala “Lijepom našom” u Benkovcu.
Zadarskom Vodovodu odobreno je 40.000 kuna za sufinanciranje izrade elaborata za utvrđivanje zona sanitarne zaštite vodocrpilišta Muškovci i Berberov buk, dok će se Općini Bibinje iz županijskog proračuna doznačiti 30.000 kuna, koje će biti utrošene za ispitivanje kakvoće zraka u zapadnom dijelu Bibinja. Zajednici udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata za pokrivanje dijela troškova organizacije državnog 14. svehrvatskog sportskog natjecanja invalida Domovinskog rata odobrena je financijska pomoć od 20.000 kuna.
S proračunske pozicije predviđene za izdatke koji se odnose na sponzorstvo i pokroviteljstvo će, prema odluci Županijskog poglavarstva, Svečilištu u Zadru biti uplaćeno 10.000 kuna. Navedeni iznos uplaćuje se za pokrivanje dijela troškova organizacije znanstvenog skupa “Zadarski mir – ishodište jedne epohe” koji je održan u ožujku u povodu 650. obljetnice potpisivanja Zadarskog mira.