Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Razgrabljene tri palete brošura i mapa

Autor: Damir Maričić

12.11.2008. 23:00
Razgrabljene tri palete brošura i mapa


Svakako je pogodak što se TZ Zadarske županija jedina pojavila na sajmu s impresivnih 500.000 posjetitelja, kao i to što je Turisthotelov Zaton dogodine domaćin tradicionalnog susreta motorista iz cijelog svijeta FIM Rally
Turistička zajednica Zadarske županije se i ove godine na 66. izdanju sajma biciklizma i motociklizma “EICMA 2008” u Milanu predstavila na štandu veličine 16 m2. Poslovni dani su bili u utorak i srijedu a za široku publiku od četvrtka do nedjelje 9. studenog 2008. U dijelu biciklizma, gdje je bio ovdašnji štand, bilo je preko 300 izlagača iz cijelog svijeta koji su predstavili mogućnosti i ponudili najnovije modele bicikli, opreme, odjeće za biciklizam, hodanje te programe za aktivni turizam.
Na našem su štandu odrađivale Ina Sikirić iz TZ Zadarske županije i Dalija Pavlović direktorica TZ Zatona.
I Berslusconi na sajmu
– Sajam je bio odlično promoviran na nacionalnim i privatnim televizijama u udarnim terminima a posjetio ga je i Predsjendik Republike Italije Silvio Berlusconi te brojne talijanske zvijezde motociklizma i biciklizma. Na sajmu je bilo čak 500.000 posjetitelja iz cijele Italije, kazala nam je Ina Sikirić.
 Turistička ponuda Zadarske županije je privukla pažnju ljubitelja aktivnog odmora ali i ostalih posjetitelja. Štand je bio uređen plakatima s motivima za trekking i biking u ZD županiji. Radilo se i dočekivalo goste dvodnevno od 10 do 18,30 sati, a u petak do 22 sata.
– Posjetiteljima našeg štanda smo dijelili biciklističke karte i davale informacije o mogućnostima aktivnog odmora te smještaja. Podijelili smo preko 3 palete promidžbenog materijala, što je iznenađujuće puno. Imali smo brojne upite, veliki broj gostiju je ljetovao u Zadarskoj regiji a neki su izrazili želju da je posjete po prvi put. Kako se od 25.-30. svibnja 2009. godine u TN Zaton, Zadru odnosno Zadarskoj županiji održava 64. FIM Rally, odnosno tradicionalni susret motorista iz cijelog svijeta, veliki broj članova te organizacije je tražio dodatne informacije o Rally-u. Direktorica TZ Zaton Dalija Pavlović i ja smo izuzetno zadovoljne velikim brojem posjetitelja ovog sajma te iskazanim interesom za ljetovanje u Zadarskoj županiji, kazala nem je Ina Sikirić.
Rast interesa za ZD županiju
Valja reći da je interes ove godine nadmašio sve do sad viđeno na istom sajmu na kojem Zadarska županije nastupa odranije. To nam je svakako i potrebno sa tržišta na kojem smo lani zabilježili jedini uvjerljivi minus u posjtima – talijanskog. Italija je podbacila u cijeloj Hrvatskoj a mnogo je povike na potrebu aktivnije i drugačije promidžbe na ovom tržištu. Možda su upravo specijalizirani sajmovi način. Napominjemo da je TZ Zadarske županije jedina iz Hrvatske nastupila na ovom sajmu koji brojem posjetitelja impresionira. HTZ i većina naših područja očito se čuva za standardnu milansku turističku burzu.
Kažimo da su Talijani inače tradicionalno bili drugi strani gosti na području Zadarske županije ali su ih posljendjih godina istisnuli Slovenci. Iz Italije smo među prvima nakon obnove turizma u poraću dobili natrag onoliko gostiju koliko ih je dolazilo prije rata. Potom su nekoliko godina bojke bile jako dobre jer se u Italiji počelo prakticirati slobodnije odlaženje na odmor osim kroz feragosto što je za Hrvatsku bilo vrlo dobro. No posljednjih nekoliko godina, s kulminacijom u ovoj stvari su se pogoršale. Neki kažu zbog njihovih problema, dok drugi tvrde da se i Hrvatska mora drugačije postaviti.