Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani potpuno trijezni na Martinje

Autor: Irena Jurjević

12.11.2008. 23:00
Zadrani potpuno trijezni na Martinje

Foto: Filip BRALA



Kada je u pitanju ustaljeno mišljenje kako su muškarci skloniji čašici nego žene, primjećujemo kako je upravo proteklog vikenda nekoliko djevojaka izgubilo dozvole jer im je u krvi izmjeren oko 1 promil alkohola u krvi


Iako se, kada je u pitanju alkohol, Martinje posljednjih dana negativno osjetilo na Hrvatskim cestama, zadarski vozači kao da su shvatili brojna upozorenja policije. Naime, tijekom policijske patrole na samu večer Martinja, ekipa Zadarskog lista nije uspjela ‘uhvatiti’ niti jednog jedinog alkoholiziranog vozača. Najveći doseg večeri bio je 0.3 promila alkohola u krvi, a zaustavljeni vozači odlazili su sa smješkom na ustima, ali i darom u obliku privjesaka koji su djelatnici policije uručivali svakom savjesnom vozaču. A uručivanja je itekako bilo, pa su djelatnici policije svako malo morali uzimati nove zalihe iz prtljažnika.
Iako je Martinje u kalendaru posebno naznačeno kao vrijeme od većeg rizika na prometnicama, tijekom prošlog vikenda nije zabilježeno povećanje alkoholiziranih vozača na cesti. Rezultat je to dakako i toga što je običaj blagoslivljanja mladog vina karakterističan za više za kontinentalne krajeve, ali i povećane aktivnosti policije.
Na putu prema ulasku u grad pored Intermoda i to na potezu na koji se ulazi s brzom cestom policijski djelatnici sačekivali su vozače koji su se možda ogriješili u nekome od okolnih sela. Ipak, savjesnih vozača bilo je napretek. Oko 22 i pol sata malo nade pobudilo je 0.02 promila kod jednog vozača Audija, no za narednih pola sata smrzavanja na prometnici ta ista nada ubrzo nam je i splasnula. Ipak, primijetili smo zanimljiv detalj da su za volanima te večeri nešto više bile pripadnice ljepšeg spola, dok su njihove druge polovice opušteno i sa smiješkom sjedile na suvozačkom sjedalu.
Inače, kada je u pitanju ustaljeno mišljenje kako su muškarci skloniji čašici nego žene, mogli bismo se našaliti kako je emancipacija uzela maha i po tom pitanju. Od pomoćnika načelnika prometne policije Denisa Šare doznali smo tako kako je upravo proteklog vikenda nekoliko djevojaka izgubilo dozvole jer im je u krvi izmjeren oko 1 promil alkohola u krvi.
– Alkohol je, uz brzinu, jedan od najvećih uzroka prometnih nesreća, pa su tu ujedno i najveće sankcije. No, zahvaljujući novom zakonu stvari su se počele pooštravati i dosta vozača su oduzete vozačke dozvole. Tu moramo pohvaliti i prekršajni sud koji nas u tome redovito prati, kazao je Šare.
Vikendom se više popije, sad je ipak radni dan. A i najzanimljivije je tek oko 4.30 ujutro kada se zatvore disko klubovi, kazuju policajci. U to je vrijeme i ovog vikenda uhvaćen pravi ‘kapitalac’, i to od 2.2 promila alkohola u krvi.